Στην τελική ευθεία η συζήτηση για τον προϋπολογισμό (video)

Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων, ολοκληρώνεται μέχρι τα μεσάνυχτα σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, η πενθήμερη συζήτηση του Προϋπολογισμού.

Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020. Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι βρίσκεται στο στάδιο του θυμού και ευχήθηκε να φθάσει σύντομα στο στάδιο της αποδοχής της ήττας. Είπε πως «ο φετινός προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού.

Μετά το πέρας της συζήτησης, την οποία θα κλείσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία, η οποία λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Στους στόχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αλλά και στην αντίκρουση της κριτικής – κυρίως – της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικέντρωσε την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.

Ο προϋπολογισμός μας αποπνέει αισιοδοξία, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού, ενσαρκώνει αξίες, αλλά «δεν εμπεριέχει αυταπάτες», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στους στόχους του Προϋπολογισμού, είπε ότι περιλαμβάνουν (1) την επίτευξη ισχυρής οικονομικής μεγέθυνσης, (2) τη μείωση της ανεργίας με «μείωση της ανισοκατανομής και ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης» (3) την ανάπτυξη επωφελούς συνεργασίας με εταίρους και συμμάχους «χωρίς περιττά ναι και όχι» (4) τα υγιή και πειθαρχημένα οικονομικά και (5) την ακόμα μεγαλύτερη μείωση φορολογίας των πολιτών «το συντομότερο δυνατόν και εκτός Προϋπολογισμού, ακόμα και το 2020, εάν δημιουργηθεί με ασφάλεια πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος». Στη κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες «να συμβάλουν ώστε να πληρώνουμε φόρους όλοι, λιγότερα και δικαιότερα». Ως έκτο (6) στόχο όρισε την ενίσχυση της ρευστότητας στη οικονομία και ως έβδομο (7) τη βελτίωση δυνατότητας αποπληρωμής του χρέους.

“Ο προϋπολογισμός αυτός σηματοδοτεί την επιστροφή της πατρίδας μας στο μέλλον. Που αποτυπώνει προεκλογικές μας δεσμεύσεις και δεν επιφέρει κανένα βάρος φορολογικό στους πολίτες”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας επι του κρατικού Προϋπολογισμού στη βουλή τόνισε ότι η Ελλάδα θα είναι η θετική έκπληξη της ευρωζωνης επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση με τον Προϋπολογισμό του 2020 σπάει το φαύλο κύκλο της υπερφορολόγησης αυξάνοντας το ΑΕΠ και μεγαλώνοντας την πίτα τηε οικονομίας κατά 7 δις ευρω.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης τόνισε ότι τον προϋπολογισμό αυτό και την γενικότερη κυβερνητική πολιτική ενέκρινε ο λαός με την ψήφο του στις 7 Ιουλίου σημειώνοντας οτι η ιδιωτική οικονομία αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και για αυτο την φορολογούμε λίγοτερο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Θεοδωρικάκος τόνισε πως στόχος του προϋπολογισμού είναι η ανάπτυξη και η ανασυγκρότηση του κράτους σημειώνοντας πως ο κανόνας 1 προς 1 για τις προσλήψεις στο σύνολο του δημοσίου τομέα διατηρείται και για το έτος 2020 και ότι ήδη είναι προγραμματισμένες και προγραμματίστηκαν και από εμάς περίπου 18.000 προσλήψεις για την περίοδο 2019 -2020.

«Προϋπολογισμό ταξικής μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας και πολιτικής απάτης» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2020, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή. Υποστήριξε ότι «τίποτε καλό δεν προβλέπει, για τους πολλούς, για την Υγεία, την Παιδεία, το κοινωνικό κράτος, τη μεσαία τάξη, ενώ αντίθετα για τους λίγους και εκλεκτούς προϋπολογίζει «από ελαφρύνσεις φορολογικές και άλλες, μέχρι επιχορηγήσεις, και «δώρα», συχνά φωτογραφικά».

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, κατηγορώντας την ότι κατέθεσε έναν προϋπολογισμό που αποτυπώνει τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της, με χαριστικές προβλέψεις υπέρ των λίγων και όχι των πολλών, καθώς και με αντικοινωνικές επιλογές.

Για «άθλια καταστολή και αυταρχισμό» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για «γενικευμένο εμπόριο φόβου και προπαγάνδα τρομολαγνείας» και κατήγγειλε τη στάση και τις επιλογές της αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κατά τη σημερινή «επιχείρηση» εκκένωσης κατάληψης στο Κουκάκι, μιλώντας για «αποτρόπαιες εικόνες».

«Προϊόν δημιουργικής λογιστικής που πατάει σε γυάλινα πόδια με πολλά επισφαλή στοιχεία και με νούμερα που δεν βγαίνουν», χαρακτήρισε, μιλώντας στη Βουλή, το σχέδιο του προϋπολογισμού, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, και πρόσθεσε ότι είναι προορισμένος να αποτύχει «γιατί δεν έχετε σχέδιο», όπως χαρακτηριστικά είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Όχι στον εφησυχασμό. Εγρήγορση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο τι ακριβώς συζητάμε. Ο κύκλος των παραχωρήσεων πρέπει να κλείσει. Η Ελλάδα δεν είναι ο αδύναμος κρίκος», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής, μιλώντας στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει η Ελλάδα «να στείλει, επιτέλους, ένα καθαρό μήνυμα αποφασιστικότητας στον Ερντογάν, στους εταίρους και συμμάχους. Ότι αν η Τουρκία τολμήσει να καταπατήσει κυριαρχικά δικαιώματα, θα απαντήσουμε δυναμικά».

Για προϋπολογισμό μη βιωσιμότητας οικονομικής , κοινωνικής και οικολογικής έκανε λόγο ο γραμματέας του ΜΕΡΑ 25 Γιανης Βαρουφάκης ο οποίος αφού υπεραμύνθηκε των επιλογών του ως ΥΠΟΙΚ τόνισε οτι ο προϋπολογισμός της ΝΔ δεν θα πετύχει γιατί δεν ακολουθεί μια τολμηρή πολιτική αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε για ταξικό προϋπολογισμό σε βάρος των εργαζόμενων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κοροϊδεύει τους εργαζόμενος όταν μιλά για μείωση την φορολογίας. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είπε κόβουν και ράβουν σε βάρος των εργαζομένων μειώνοντας τη φορολογία στις επιχειρήσεις και η πολιτική τους δεν έχει καμία διαφορά.

Συλλαλητήριο διοργανώνεται στις 6.30 το απόγευμα, στα Προπύλαια, από εργατικά κέντρα, συνδικάτα και ομοσπονδίες, ενάντια στο νέο αντιλαϊκό – όπως τονίζουν- προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος