Προσχέδιο προϋπολογισμού 2018: Σε θέση μάχης τα κόμματα

Ανοίγει σήμερα η αυλαία της συζήτησης του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού 2018, στη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Η συζήτηση, η οποία θα ολοκληρωθεί σε τρεις συνεδριάσεις, ξεκίνησε με τους γενικούς εισηγητές. Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των γενικών εισηγητών, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, θα μιλήσει ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας. Θα ακολουθήσουν οι ειδικοί εισηγητές, βουλευτές-μέλη της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας, αναφέρθηκε στη “βελτίωση του οικονομικού κλίματος” από την ανάδειξη της σημερινής κυβέρνησης, στην επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων και στην επίτευξη πλεονασματικού δημοσιονομικού αποτελέσματος της γενικής κυβέρνησης για πρώτη φορά από τότε που υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία, δηλαδή από το 1995. “Το θετικό κλίμα, με το οποίο φεύγει το 2017, αναμένεται να μεταφερθεί και στο 2018” σημείωσε ο κ. Βέττας και τόνισε τις προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ. Μίλησε, επίσης, για την προσπάθεια που έγινε και γίνεται για την έξοδο στις αγορές. Ειδική αναφορά έκανε στο επικείμενο κοινωνικό μέρισμα, λέγοντας πως το ύψος του ούτε και η ίδια η κυβερνητική πλειοψηφία το περίμενε και με αυτό θα ενισχυθεί ένα σημαντικό κομμάτι συνταξιούχων από την επιστροφή σημαντικών ποσών από τις παρακρατήσεις υγείας.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, υποστήριξε ότι κατά την άποψη της ΝΔ το συζητούμενο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού αποτυπώνει την αστοχία της κυβέρνησης ως προς τους μακροοικονομικούς στόχους που η ίδια θέτει, προβλέπει την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1,9 δισ. που θα έχουν αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή την υπερφορολόγηση των πολιτών και μάλιστα εκείνων των πολιτών με τα μικρότερα εισοδήματα.

Ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, είπε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει δύο όψεις. Μία της εικονικής πραγματικότητας και του “δήθεν success story της εξόδου από τα μνημόνια και την άλλη της σκληρής πραγματικότητας της διαρκούς λιτότητας”.

“Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2018 θα ανοίξει τον δρόμο για την έξοδο από τα μνημόνια, όταν έχει προνομοθετήσει αντιλαϊκά μέτρα για το 2019 και το 2020 που μπορεί να έρθουν και νωρίτερα”, ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του 2018 ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανσόπουλος.

“Ο πρωθυπουργός είπε ότι τον Αύγουστο του 2018 βγαίνουμε από τα μνημόνια. Εδώ, αντί για κυβερνητική αυταπάτη, θα πρέπει να μιλάμε για τη μητέρα όλων των fake news» σημείωσε ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, και τόνισε ότι “αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα που μπορεί να ειπωθεί σε έναν ταλαιπωρημένο κόσμο, ένα άθλιο επιχείρημα που είναι αδύνατο να πιστέψει κανείς”.

Επεισόδιο με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή αντιπαράθεση πυροδότησαν επικριτικά σχόλια που προήλθαν από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν, στο βήμα, ο κ. Κουτσούκος είπε πως το αφήγημα της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια είναι η συνέχεια των ψεμάτων ότι θα η κυβέρνηση θα έσκιζε τα μνημόνια.
“Θα πρέπει να μάθετε να ακούτε! Διαβάστε την εισηγητική έκθεση, αυτό το success story και πηγαίνετε να κοιμηθείτε ήρεμοι!” ανέφερε ο κ. Κουτσούκος.

“Η χώρα βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο και απέναντι στα αδιέξοδα που τη δέσμευσε η κυβέρνηση, έρχεται η συντηρητική πολιτική της ΝΔ που λέει…” είπε ο κ. Κουτσούκος, ο οποίος διακοπτόμενος από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ αντέτεινε: “Μας λέγατε “γερμανοτσολιάδες” και “πουλημένους”, αλλά δεν έχετε αυτήν τη στιγμή το ηθικό πλεονέκτημα να μας απευθύνεστε με αυτόν τον τρόπο! Τραμπούκοι! Εσείς ψηφίσατε το τρίτο μνημόνιο και θα μας τραμπουκίζετε; Νομίζετε ότι είμαστε στην περίοδο που οι ορδές κρεμούσαν τις φωτογραφίες μας στις πλατείες και πανό “κάτω η χούντα του ΠΑΣΟΚ”, έξω από τα σπίτια μας;”

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος