Ερντογάν: Για εχθρική συμπεριφορά κατηγορεί την Ελλάδα – Eπίθεση και στις ΗΠΑ για τα F-35

Array

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν  επέστρεψε και σήμερα με επιθετική ρητορική κατηγορώντας για ακόμα μία φορά την Ελλάδα σε ομιλία του στο προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα. Είπε ότι η παρενόχληση τουρκικών αεροσκαφών από το ελληνικό σύστημα αεράμυνας, όπως καταγγέλλεται από την Άγκυρα, είναι εχθρική πράξη. Πρόσθεσε ότι «κλειδώνοντας» τα τουρκικά αεροσκάφη με το σύστημα S-300 η Ελλάδα προέβη σε πρόκληση όχι εναντίον της Τουρκίας, αλλά εναντίον του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του. Είπε μάλιστα ότι περιμένει και την αντίδραση των ΗΠΑ σχετικά με αυτό το περιστατικό. Αναφέρθηκε και στον αποκλεισμό της Τουρκίας από τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έχουν προσφερθεί στην Ελλάδα λέγοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει κι ότι η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να παράγει μόνη της οποιοδήποτε αμυντικό προϊόν της αρνούνται οι άλλοι. Ακόμα υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν είναι ισάξια της Τουρκίας ούτε σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο αλλά ούτε και ισότιμος συνομιλητής της Άγκυρας.


Σαφής απάντηση της Αθήνας στην επιθετικότητα της Άγκυρας

Στο μικροσκόπιο της Αθήνας βρίσκονται καθημερινά η επιθετικότητα της Άγκυρας και οι επιχειρήσεις εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, με τον πρωθυπουργό να στέλνει σαφές μήνυμα στην Τουρκία.

«Το μεταναστευτικό, το οποίο αντί των μαζικών κυμάτων που αντιμετωπίσαμε πριν από δύο και κάτι χρόνια, εμφανίζεται τώρα με το προσωπείο των δήθεν «ανθρωπιστικών εισβολών» από ομάδες οι οποίες όμως μετακινούνται συντονισμένα. Όμως, καμία νέα τακτική των διακινητών και κανένας ελιγμός της Τουρκίας δεν αλλάζει τη στάση μας. Σώζουμε αθώους, φυλάμε τα σύνορά μας και ας κοιτάξει η άλλη πλευρά τα δικά της ξέφραγα σύνορα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσε στην Βουλή στοιχεία που αποδεικνύουν τις προσπάθειες ενεργοποίησης από την Τουρκία, των παράνομων μεταναστευτικών οδών, χαρακτηρίζοντας μονόδρομο την απόφαση επέκτασης του φράχτη στον Έβρο, λέγοντας πως από την αρχή του χρόνου επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα 154.102 παράτυποι μετανάστες ενώ μόνο τον Αύγουστο από τον Έβρο προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα 36.000. Ο κ. Θεοδωρικάκος σχολίασε πως: «Πρέπει να προσπαθήσουμε έτσι ώστε να μην περνάει στην Ελλάδα κανένας παράτυπος μετανάστης από τον Έβρο. Πρέπει να προστατευτούν τα σύνορά μας καθώς δεν δεχόμαστε τη βάναυση εργαλειοποίηση από την πλευρά της Τουρκίας».

Αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την υπόθεση των 38 Μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Βίτσας, επισήμανε ότι: «Τι κάνουμε τώρα κύριοι της κυβέρνησης; Ήταν εκεί 38 άνθρωποι, τους αφήνουμε εκεί να πεθάνουν; Έχει και ρατσιστικά στοιχεία η πολιτική σας», ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης απάντησε: «Δεν θα ξαναγίνουμε πύλη εισόδου των λαθρομεταναστών. Θα δοθεί στους 38 μετανάστες ότι προβλέπει ο νόμος».

Η Αθήνα, πάντως, επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους απέναντι στις προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Στη σκιά των εμπρηστικών χαρακτηρισμών του Ταγίπ Ερντογάν, χθες, ο Νίκος Δένδιας είχε κοινωνικό τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο φόρουμ στη Σλοβενία.

Στην Πράγα, όπου συμμετέχει στην άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών εξωτερικών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον πρόεδρο της Τσεχίας για την τουρκική προκλητικότητα. Όπως δήλωσε ο Νίκος Δένδιας: «Επίσης να τον ενημερώσω και για τα ειδικά προβλήματα της δικής μας περιοχής, της Ανατολικής Μεσογείου, και την τουρκική προκλητικότητα, τις τουρκικές αναθεωρητικές απόψεις που συνιστούν ένα αναθεωρητικό αφήγημα σε ένα βαθμό παρόμοιο με το αναθεωρητικό αφήγημα που εκπορεύεται από τη ρωσική πλευρά»

Οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σχετικά Άρθρα: Νέοι ανυπόστατοι ισχυρισμοί από την Άγκυρα – Η αλήθεια για τους S300

Προσβλητικός Ερντογάν: Χαρακτήρισε τους Έλληνες «άπιστους» και «ποταπούς»

Ρεπορτάζ: Λήδα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σιδέρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος