Νέοι ανυπόστατοι ισχυρισμοί από την Άγκυρα – Η αλήθεια για τους S300

Ο μακρύς δρόμος, στην οδό της παραπληροφόρησης που επιχειρεί η Άγκυρα συνεχίζεται. Μετά τα ελληνικά F-16 που έβαλαν στο στόχαστρό τους δήθεν τα τουρκικά, το νέο αφήγημα της Τουρκίας θέλει τα μαχητικά της, να εγκλωβίζονται και από τους ελληνικούς S-300. Μάλιστα οι διαρροές από το υπουργείο άμυνας της Τουρκίας κατέκλυσαν τα μέσα ενημέρωσης.

«Θα συνεχίσουμε το δελτίο μας με μια έκτακτη εξέλιξη. Η Ελλάδα συνεχίζει να κλιμακώνει τις εντάσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Τα τουρκικά αεροσκάφη παρενοχλήθηκαν ξανά από την Ελλάδα. Αυτή τη φορά τα ραντάρ των τουρκικών αεροσκαφών έδειξαν πως «κλειδώθηκαν» από τα συστήματα αεράμυνας S-300 της Ελλάδας» ανέφερε τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός.

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής άμυνας διαψεύδουν τα όσα υποστηρίζονται από τον τουρκικό Τύπο και σχολιάζουν: «Υπάρχει μεγάλη εμπειρία μετάδοσης fake news από την Τουρκία».

Την τελευταία εβδομάδα η Άγκυρα επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα. Έτσι, στα συνεχή διαβήματα της Αθήνας για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, εκείνη απαντά με ψευδείς κατηγορίες πως αεροσκάφη της, «κλειδώθηκαν» από Ελληνικά F-16 αλλά και τους S-300.

«Οι αεροπόροι και τα μαχητικά επιφυλακής έχουν τον πρώτο λόγο, για την αναγνώριση, αναχαίτιση κι αν απαιτηθεί εμπλοκή με άγνωστα ίχνη που εισέρχονται εντός του FIR Αθηνών και του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Δεν υπάρχει λόγος εμπλοκής επίγειου συστήματος αεράμυνας» αναφέρουν στρατιωτικές πηγές.

Το μέλος της βουλής των αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόν Σαρπάνης εκτιμά πως η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί σε μια επωφελή ατζέντα για την Ελλάδα και την Κύπρο, κάτι που θα ήταν προς το συμφέρον της Αμερικής: «Οι προκλητικές υπερπτήσεις της Τουρκίας οξύνουν άσκοπα τις εντάσεις στην Αν. Μεσόγειο και αποτελούν άμεση απειλή για την κυριαρχία της Ελλάδας και την ενότητα του ΝΑΤΟ. Ακόμη χειρότερα, αυτές οι υπερπτήσεις αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αποσταθεροποιητικής και επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην περιοχή».

Στις τουρκικές απειλές στην Κυπριακή ΑΟΖ αναφέρθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως η Λευκωσία συνεχίζει το ενεργειακό της πρόγραμμα.

Όπως είπε: «Η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τις απειλές της Τουρκίας, παρά τα όσα καταγράφονται με τις παραβιάσεις της ΑΟΖ μας, συνεχίζει να υλοποιεί το ενεργειακό πρόγραμμα. Παρακολουθείτε ότι η εταιρεία ΕΝΙ συνεχίζει στο γειτονικό με το πρόσφατο εύρημα, τις γεωτρήσεις, παρουσία μάλιστα και ιταλικού πολεμικού σκάφους.»

Την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο στον Ελληνικό ουρανό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ από το βήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας, την στιγμή μάλιστα που η Τουρκία συμπλήρωνε για το 2022, 140 υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικό νησιωτικό έδαφος.

«Δεν χρειάζεται να πω σε κανέναν σε αυτήν την αίθουσα πως η πλέον μόνιμη και εγγύτερη απειλή στην ανατολική Μεσόγειο εξακολουθεί να είναι η Τουρκία» τόνισε.

Και την Κυριακή έγιναν 20 παραβιάσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο από Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος της Τουρκίας, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τα στατιστικά των καθημερινών προκλήσεων στον ουρανό του Αιγαίου.

Η αλήθεια για τους S300

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Γιώργο Σιδέρη, οι Τούρκοι θέλουν να κατηγορήσουν την Ελλάδα ότι έχει στην διάθεσή της ρωσικά όπλα. Με τις διαρροές αυτές από την Τουρκία είναι πως εμμέσως παραδέχονται τις παραβιάσεις που γίνονται, εντός του FIR Αθηνών, όταν λένε πως τα αεροσκάφη τους ήταν δυτικά της Ρόδου.

Σ’ ότι αφορά τους S-300 εκείνο που επιδιώκει η Τουρκία είναι να υπενθυμίσει ότι υπάρχει αυτό το σύστημα αεράμυνας στην Ελλάδα. Το οποίο να σημειώσουμε αν και πάντα ήταν επιχειρησιακό, ποτέ δεν ενσωματώθηκε απόλυτα στην ελληνική αεράμυνα.

Και αυτό διότι η Ελλάδα ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί δυτικής τεχνολογίας ραντάρ που είναι ενσωματωμένα στο νατοϊκό δίκτυο και ως εκ τούτου δεν είναι συμβατά με τους S-300.

Η Τουρκία και οι S400

Οι S-400 αποτελούν το κύριο σύστημα αεράμυνας, μεγάλου βεληνεκούς που έχει στην διάθεσή της η Τουρκία. Η Τουρκία βρίσκεται σε αμηχανία, καθώς την ώρα που τουρκικό κλιμάκιο είναι στις ΗΠΑ για να συζητήσει για τα F-16, έρχεται και η είδηση, πως το πρόγραμμα προμήθειας των S-400 συνεχίζεται κι ότι στο άμεσο μέλλον η γείτονα θα παραλάβει και νέα συστοιχία.

Γιώργος Σιδέρης, ΕΡΤ 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος