Σύσταση προανακριτικής με 187 ψήφους: Σε οξείς τόνους η αντιπαράθεση στη Βουλή (video)

Ανέβηκαν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή με αφορμή την συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για σύσταση ή όχι προανακριτικής επιτροπής για τον Νίκο Παππά. Τελικά με 187 ψήφους αποφασίστηκε η σύστασή της. Στην μυστική ψηφοφορία ψήφισαν 289 βουλευτές. Βρέθηκαν 288 έγκυρα ψηφοδέλτια και 1 άκυρο. «Υπέρ» ψήφισαν 187 βουλευτές, 85 «κατά» και 16 «παρών» Από την ψηφοφορία απείχαν οι 9 βουλευτές του ΜέΡΑ 25.

Οι βουλευτές της ΝΔ καυτηρίασαν τους χειρισμούς του πρώην υπουργού χαρακτηρίζοντας τους παράδειγμα της προσπάθειας άλωσης του κράτους και ελέγχου του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

H Kατερίνα Παπακώστα δήλωσε: “η δε υπόδειξη για τις τηλεοπτικές άδειες θα διδάσκεται σαν δείγμα διαπλοκής. Είμαστε υποχρεωμένοι να διερευνήσουμε είμαστε αναγκασμένοι να ρίξουμε άπλετο φως. Είμαστε υποχρεωμένοι να διερευνήσουμε υπόθεση”.

Ο Νίκος Παππάς στιγμάτισε την πρόταση της ΝΔ και τόνισε ότι με τους χειρισμούς του στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών για πρώτη φορά το δημόσιο δεν δαπάνησε αλλά εισέπραξε χρήματα. Όπως είπε: “είμαι υπερήφανος που ανεβαίνω σε αυτό το βήμα με αφορμή την διάτρητη αποσπασματική κίνηση της ΝΔ. Έχω κάνει το καθήκον μου απέναντι στην κοινωνία και το κόμμα μου. Αυτό που κάνει η ΝΔ είναι ο αδυσώπητος πόλεμος της ΝΔ ανάμεσα στην εθελοδουλία της και το θράσος της”.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρείχε πλήρη στήριξη στον Νίκο Παππά. Χαρακτήρισε δε την πρόταση της ΝΔ διχαστικό αντιπερισπασμό και προσπάθεια εξόντωσης των πολιτικών της αντιπάλων ,ενώ εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα τόνισε: “Σοβαρά κ. Μητσοτάκη με 70 νεκρούς την ημέρα, το μόνο που σκέφτεστε είναι πώς θα στήσετε πολιτικά ικριώματα για τους πολιτικούς σας αντιπάλους”;

Η ΝΔ σχολίασε: “Σήμερα στη Βουλή ο κ. Τσίπρας κάλυψε πλήρως τον Νίκο Παππά. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να θεωρεί ότι δεν ζημιώθηκε το δημόσιο συμφέρον, όταν τρία εκατομμύρια ευρώ έκαναν βόλτες με αδιαφανείς διαδικασίες σε διάφορους λογαριασμούς. Με περίσσιο θράσος μίλησε για πολιτικές διώξεις. Προφανώς κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια”.

Υπέρ της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής τάχθηκε το Κίνημα αλλαγής, με τον Β. Κεγκέρογλου να δηλώνει: “Θεωρώ ότι σύσσωμη η Βουλή πρέπει να δώσει το πράσινο φως για τη περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης”.

Το ΚΚΕ τόνισε ότι θα δηλώσει παρόν στην ονομαστική ψηφοφορία ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα φλέγοντα ζητήματα όπως αυτό της πανδημίας και τα εθνικά θέματα: “Όλα αυτά απασχολούν τον ελληνικό λαό και όχι το εδώ παππάς εκεί παππάς που συζητάμε σήμερα”.

Ναι στην προανακριτική λέει και η Ελληνική Λύση που καλεί την κυβέρνηση να κάνει εξεταστικές επιτροπές και για άλλα κομβικά ζητήματα του παρελθόντος όπως η συμφωνία των Πρεσπών και το Μάτι.

“Εάν η Νέα Δημοκρατία αρνηθεί να συνυπογράψει αυτές τις εξεταστικές, αποδεικνύει ότι το παιχνίδι είναι στημένο και η κυβέρνηση καλύπτει τα εγκλήματα (εθνικά – οικονομικά) του ΣΥΡΙΖΑ που η ίδια κατήγγειλε”, δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

“Εμείς στο ΜΕΡΑ 25 αρνούμαστε να συμμετέχουμε στην ιλαροτραγωδία της προανακριτικής επιτροπής”, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Η μυστική ονοματική ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε τόσο με φυσική παρουσία όσο και με επιστολικές ψήφους.

Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος