Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό: Διεθνείς αντιδράσεις για την επίθεση – Τα σχόλια της αντιπολίτευσης

Ως μια πολύ σημαντική επίσκεψη σημειολογικά αποτιμά το Μαξίμου την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κίνηση αυτή έφερε ξανά στο προσκήνιο την κόλαση του πολέμου που βιώνουν εκεί οι άνθρωποι. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι είναι εντυπωσιακή η αφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης γύρω από το χθεσινό συμβάν. “Ο Μητσοτάκης δεν είναι μόνο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός στην Ελλάδα, είναι και ευρωπαίος πολιτικός αρχηγός και ηγέτης του ΝΑΤΟ. Και από τον ΣΥΡΙΖΑ λίγο-πολύ αναμενόμενο. Από το ΠΑΣΟΚ;” διερωτούνται.Ωστόσο, δεν έλειψαν και κάποιες αιχμές προς την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να βρεθεί στην Ουκρανία.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Βούλα Κεχαγιά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, χαρακτήρισε τη ρωσική επίθεση απαράδεκτη. «Όλοι καταδικάζουμε αυτή την επίθεση από τη ρωσική πλευρά, την οποία έχει παραδεχθεί η ρωσική πλευρά με επιχειρήματα ότι είχε άλλους στόχους, κάποιες αποθήκες σιτηρών και όλα αυτά. Είναι ανεπίτρεπτο φυσικά, δεν εμπίπτει καν στα πρωτόκολλα μιας εμπόλεμης κατάστασης και στα πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται. Δεν υπάρχει κανένα θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κακώς, κάκιστα. Το καταδικάζει, νομίζω, όλη η ανθρωπότητα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε πως η θέση της χώρας μας είναι ξεκάθαρη στο θέμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην Ουκρανία την επομένη της καταδίκης από την αμερικανική κυβέρνηση της εταιρείας Intellexa που εμπλέκεται στην εμπορία του παράνομου λογισμικού. Είδα ότι υπερτονίστηκε η επαφή με τον κύριο Μπλίνκεν, αλλά τέλος πάντων. Σε κάθε περίπτωση η θέση της χώρας είναι ξεκάθαρη στο θέμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Θέλω να πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρη και η θέση και των εταίρων και των συμμάχων, γιατί διακρίνω ότι υπάρχει μια δυσθυμία όσον αφορά την στήριξη της Ουκρανίας στον αγώνα επιβίωσης που δίνει απέναντι σε μια χώρα, τη Ρωσία, η οποία έχει επεκτατικές απειλές. Και το λέω γιατί εμείς ως Ελλάδα αυτή την αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας την έχουμε βιώσει με την Κύπρο σε σχέση με τη γειτονική χώρα, την Τουρκία».

Το ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η επίσκεψη του κυρίου Μητσοτάκη σηματοδοτεί την ενεργότερη εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας. “Δεν είναι τυχαία“, αναφέρει το ΚΚΕ “η χρονική στιγμή αυτής της επίσκεψης, όταν δηλαδή έχει ανοίξει η συζήτηση για την περαιτέρω ενίσχυση της στήριξης των χωρών του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία με πολεμικό υλικό, ακόμη και με στρατιώτες“.

Την επίθεση καταδίκασε και ο Κυριάκος Βελόπουλος, ασκώντας παράλληλα κριτική και εκφράζοντας τη διαφωνία του στο να μπει η Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η υπό άκρα μυστικότητα και επικίνδυνη -όπως αποδείχθηκε- συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ζελένσκι στην Ουκρανία εμπλέκει τη χώρα, και μάλιστα ερήμην μας, στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο», υποστηρίζει η Νέα Αριστερά. Αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι «η συνάντηση αυτή, υπό το “φως” μάλιστα της παρουσίας του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Σύνοδο Ευρωπαίων ηγετών πριν από λίγες μέρες στο Παρίσι, φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πολλάκις δηλωμένης “αφοσίωσης” του πρωθυπουργού στους αμερικανικούς σχεδιασμούς για τον πόλεμο». Η Νέα Αριστερά τονίζει ότι έχει ταχθεί ρητά και κατηγορηματικά εναντίον της επιθετικότητας και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και πως «γι’ αυτό άλλωστε είμαστε ρητά και κατηγορηματικά υπέρ της ειρηνικής πλέον εξόδου από τον πόλεμο. Μιας ειρηνικής εξόδου σχεδιασμένης από την Ευρώπη για τους Ευρωπαίους».

Και οι διεθνείς αντιδράσεις κατά της ρωσικής πυραυλικής επίθεσης στη Οδησσό, όπου βρισκόταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, πέφτουν πάντως βροχή. Την επίθεση επιβεβαίωσε η Μόσχα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε πως τέτοιου είδους επιθέσεις είναι μία υπενθύμιση, ότι το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να αναλάβει δράση, για την περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας.

Τις ευχαριστίες των ΗΠΑ για τη συνεχιζόμενη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας, εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ζελένσκι, επανέλαβε τη στήριξη της χώρας προς την Ουκρανία και τόνισε πως η Ελλάδα απορρίπτει κάθε ανιστόρητο αναθεωρητισμό.

«Η επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι άλλο ένα σημάδι της δειλής τακτικής της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας» τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Καταδικάζω έντονα την αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό κατά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Κυριάκου Μητσοτάκη» αναφέρει με ανάρτησή της στο “X” η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Υπογραμμίζει ότι «κανείς δεν πτοείται από αυτή τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας – σίγουρα ούτε οι δύο ηγέτες στο έδαφος ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας».

Το θέμα της επίθεσης στην Οδησσό σήμερα είναι πρώτο θέμα στα ρωσικά πρακτορεία, τα οποία μάλιστα μεταφέρουν μια ανακοίνωση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η οποία όμως υπάρχει μόνο σε αυτά και δεν έχει μέχρι στιγμής ανέβει ούτε καν στην ιστοσελίδα του ίδιου του ρωσικού Υπουργείου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «σήμερα στις 11:40 ώρα Μόσχας, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση υψηλής ακρίβειας σε υπόστεγο στη βιομηχανική περιοχή του λιμανιού της Οδησσού, όπου γίνονται προετοιμασίες για τη χρήση μη επανδρωμένων σκαφών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος