Πολιτικές αντιδράσεις μετά την αποτυχία συμφωνίας στο Eurogroup

Πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσε η μη επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup για την κοινή ευρωπαϊκή οικονομική αντίδραση στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού.

«Η Ευρώπη ή θα απαντήσει γενναία ή θα χάσει τελικά τη λάμψη που είχε στα μάτια των πολιτών της», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash Θεσσαλονίκης, σχετικά με το αδιέξοδο στο Eurogroup.

«Είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουμε την κρίση του κορονοϊού. Δεν δικαιούμαστε αυτό το στοίχημα να το χάσουμε. Δεν το δικαιούται ούτε η γενιά μας, ούτε η ιστορία μας, ούτε και οι λαοί μας, οι οποίοι ζητούν περισσότερη Ευρώπη».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως δεν μπορεί να υψώνονται εθνικά τείχη απέναντι σ’ ένα υπερεθνικό πρόβλημα, όπως ο κορονοϊός. «Δεν μπορεί, όταν έχει νηνεμία, να είμαστε όλοι μαζί και, όταν έχει τρικυμία, ο καθένας να είναι μόνος του», σημείωσε χαρακτηριστικά. Κάλεσε δε τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να ακούσουν την κραυγή αγωνίας της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Σχετικά με την παρέμβαση της Ευρώπης στα σύνορα στον Έβρο, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως για πρώτη φορά επέδειξε τέτοια ομοφωνία και ομοθυμία, πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε αποτελεσματικά και αποφασιστικά την τουρκική επιθετικότητα και την προσπάθεια εργαλειοποίησης ανθρώπων που δεν είχαν προσφυγικό προφίλ, διεθνοποιώντας το πρόβλημα και λαμβάνοντας τη μέγιστη δυνατή ευρωπαϊκή υποστήριξη.

Υπάρχουν ακόμα διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωζώνης, παρά τη σημαντική πρόοδο, αλλά εκτιμάται ότι θα καλυφθούν έως αύριο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η οξυμένη διαπάλη των αστικών κυβερνήσεων εντός της ΕΕ, για τον επιμερισμό των βαρών της νέας κρίσης, δεν μπορεί να κρύψει ότι όλοι μαζί συμφωνούν ότι τον λογαριασμό, τα νέα δάνεια και τους μηχανισμούς στήριξης, θα πληρώσουν πάλι οι λαοί, για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου», τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τις αντιπαραθέσεις στη συνεδρίαση του Eurogroup».

«Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι η ΕΕ δεν είναι μια συμμαχία λαών, αλλά ανταγωνιζομένων μεταξύ τους κρατών, που ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης δείχνουν τις αρπαχτικές ορέξεις ανάμεσα τους και κυρίως απέναντι στους λαούς», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Ο δανεισμός σημαίνει ακόμη μεγαλύτερο χρέος, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων στο Eurogroup, ενώ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

«Μετά από έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων το Eurogroup κατέληξε σε ναυάγιο, το οποίο καταδεικνύει το ναυάγιο της Ε.Ε. Στην Ελληνική Λύση ευχόμαστε η ιμπεριαλιστική Γερμανία να σωφρονιστεί, ώστε να μην οδηγηθεί η Ευρώπη αύτανδρη στην καταστροφή», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση και καταλήγει.

«Και επειδή η ΝΔ δεν τολμά να μιλήσει για την Γερμανία, αντίθετα θριαμβολογεί γιατί η χώρα μπορεί και πάλι να δανείζεται, βάσει της απόφασης Λαγκάρντ, και λέει ότι αυτό είναι καλό, εμείς επισημαίνουμε το εξής: Ο δανεισμός σημαίνει ακόμα μεγαλύτερο χρέος, το οποίο είναι κάκιστο και τραγικό για την ελληνική οικονομία».

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ