ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ακρίβεια – Στο έλεος της αισχροκέρδειας οι πολίτες

Μέσα στο 2022 έγιναν αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων ως και 40%, ενώ επίκειται και άλλο μεγάλο κύμα αυξήσεων, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καταλογίζοντάς της ότι δεν προστατεύει τους πολίτες από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Η κυβέρνηση έχει αφήσει τους πολίτες στο έλεος των αυξήσεων. Η αισχροκέρδεια γιγαντώνεται στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στην ενέργεια, ροκανίζοντας τα εισοδήματα των πολιτών και η κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα.

Η αρμόδια υπηρεσία, η ΔΙΜΕΑ, έχει επιβάλει το τελευταίο τρίμηνο μόλις δύο πρόστιμα για αισχροκέρδεια στα τρόφιμα κι αυτά μόνο για το «θεαθήναι». Ως συνέπεια, είχαμε μέσα στο 2022 αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων ως και 40%, ενώ επίκειται και άλλο μεγάλο κύμα αυξήσεων το επόμενο διάστημα.

Το παράδοξο είναι ότι σε προϊόντα στα οποία η χώρα έχει αυτάρκεια και κάνει μάλιστα εξαγωγές, όπως αιγοπρόβειο κρέας, γάλα, γιαούρτι, τυρί, παρουσιάζεται μεγαλύτερη αύξηση τιμών απ’ ότι για τα ίδια προϊόντα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κι αυτό γιατί οι μεσάζοντες χρησιμοποιούν αυτή την κρίση ως ευκαιρία γρήγορου και εύκολου πλουτισμού, εις βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών.

Αντίστοιχη ευκαιρία πιθανώς βλέπουν ορισμένοι και στο εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία. Για αυτό και η κυβέρνηση θα πρέπει να μας ενημερώσει εάν μπορεί να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι δεν θα αυξηθεί το πετρέλαιο κίνησης τις επόμενες ημέρες.

Ως προς δε το πετρέλαιο θέρμανσης, εν μέσω παγετού, σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα μεγάλη αύξηση, ενώ έχουμε την παύση του επιδόματος θέρμανσης και το κόψιμο της επιδότησης από τα διυλιστήρια. Στην ενέργεια, αντί η κυβέρνηση να ακούσει την πρότασή μας για πλαφόν στη λιανική τιμή, προτίμησε να χρησιμοποιήσει το στρεβλό μοντέλο του χρηματιστηρίου ενέργειας».

Τέλος, επισημαίνεται πως: «Ας μην ξεχνάμε ότι το Target model και το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που έδωσαν τη δυνατότητα στις εταιρείες να βάζουν ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια, έχουν αφετηρία το 2018 και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κι εφαρμόστηκαν επί υπουργίας του κ. Χατζηδάκη.

Αν ο κ. Μητσοτάκης είχε λάβει γρήγορα την απόφαση για τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών πετρελαίου, πχ. τον Απρίλιο του 2022 που του το προτείναμε και όχι τον Δεκέμβριο του 2022, στο τέλος της χρονιάς δηλαδή, σήμερα στο δημόσιο ταμείο θα υπήρχαν επιπλέον 650 εκατομμύρια ευρώ για να διατεθούν για τη στήριξη των πιο αδύναμων οικονομικά πολιτών».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος