Πάιατ: Η Ρωσία αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία της Ουκρανίας- Οι Έλληνες της Μαριούπολης κρατούν ψηλά την Ελληνική ταυτότητα

Πιέρρος Ι. Τζανετάκος

Ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο πραγματοποίησε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος είχε υπηρετήσει στο Κίεβο την καίρια περίοδο 2014-2018. Ο κ. Πάιατ ανέδειξε μια από τις καίριες θέσεις της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την οποία πρώτιστη αιτία για το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης είναι η αμφισβήτηση από την πλευρά του Βλαντιμίρ Πούτιν του δικαιώματος της Ουκρανίας να είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.

«Η ομιλία του προέδρου Πούτιν (σσ: αναφέρεται στο διάγγελμα του Ρώσου ηγέτη όταν και ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ) ήταν ανιστόρητη, αγνόησε τόσο το Διεθνές Δίκαιο, όσο και τον πατριωτισμό των Ουκρανών, οι οποίοι θέλουν τη χώρα τους ελεύθερη και στο ευρωπαϊκό μονοπάτι». Μοναδικός στόχος του Πούτιν είναι να εισβάλει στην Ουκρανία, κι αυτό αποδεικνύεται από την περικύκλωση των ουκρανικών συνόρων από χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες, τόνισε ο Πάιατ, ο οποίος έστειλε μήνυμα στη Μόσχα πως το ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με αυτά που ισχυρίζεται η ρωσική διπλωματία, είναι πιο ισχυρό από πότε. «Είμαστε δεσμευμένοι στη διπλωματία, αλλά είμαστε δεσμευμένοι και στη διατήρηση της κυριαρχίας της Ουκρανίας», ήταν μια από τις αποστροφές του πρέσβη που συμπυκνώνει το σκεπτικό της Ουάσινγκτον στην τρέχουσα, κρίσιμη συγκυρία.

Ο Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος υπενθύμισε ότι έχει ταξιδέψει πολλάκις στην Μαριούπολη και γνωρίζει τα χαρακτηριστικά της ελληνικής ομογένειας, χαρακτήρισε την κοινότητα των περίπου 120.000 ανθρώπων «περήφανη για την ελληνική ταυτότητά της», αλλά και για το γεγονός ότι είναι Ουκρανοί πολίτες, όπως άλλωστε αποδείχθηκε από την ογκώδη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη. Όσον αφορά στην επίθεση που πραγματοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος στην αμερικανική πρεσβεία για το ρόλο της στην επανάσταση του 2014, ο Τζέφρι Πάιατ διευκρίνισε ότι οι αναφορές για το «1 εκατομμύριο την ημέρα που ξόδευε καθημερινά η πρεσβεία» για να στηρίξει τους διαδηλωτές είναι παντελώς ψευδείς.

Οι αμερικανικές κυρώσεις είναι βαριές, αφορούν όχι μόνο τα πρόσωπα του περιβάλλοντος Πούτιν, αλλά και τις οικογένειές τους, ανέφερε ο πρέσβης, ξεκαθαρίζοντας πως εάν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει την κατάσταση θα επιβληθούν και νέα μέτρα. «Δεν μπορούμε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάιατ, ο οποίος σε αρκετά δραματικούς τόνους υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους προκλήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη έχουν να εμφανιστούν από τη δεκαετία του 1940. «Ποιος δίνει το δικαίωμα στον Πούτιν ν’ αναγνωρίζει νέες οντότητες», αναρωτήθηκε ο Πάιατ, σε συνέχεια όσων είπε και ο Πρόεδρος Μπάιντεν στο δικό του διάγγελμα.

Η σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ είναι ισχυρότερη από ποτέ τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης, διευκρινίζοντας πάντως ότι έως τώρα δεν έχει ζητηθεί από το ΝΑΤΟ η στρατιωτική συνδρομή της Ελλάδας στη ρωσο-ουκρανική κρίση. Παρόλα αυτά, όπως είπε ο πρέσβης, από τη βάση του Στεφανοβίκειου πρόκειται ν’ αναχωρήσουν 12 αμερικανικά ελικόπτερα Απάτσι με προορισμό την Πολωνία. Ο Πάιατ ανέδειξε τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στο ουκρανικό, τονίζοντας ότι ο Νίκος Δένδιας ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός που ταξίδεψε στην Μαριούπολη.

Αναφερομένος στα ελληνοτουρκικά ο Πάιτ τόνισε ότι η συγκυρία επιτάσσει την ενότητα του ΝΑΤΟ, καλωσόρισε τη διάθεση της Αθήνας να κρατήσει ενεργό το διάλογο, κάλεσε την Άγκυρα να απέχει από προκλητικές ενέργειες και υπενθύμισε την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία υποστηρίζεται η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος