Π. Μαρινάκης για κατώτατο: Στόχος η εφαρμογή του από την 1η Απριλίου – Δέσμευση να φτάσει στα 950 ευρώ στην τετραετία

«Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 780 ευρώ. Είναι δέσμευσή μας πως ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ μέσα στην τετραετία» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Ξεκίνησε χθες στη Βουλή η συζήτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Με την έγκαιρη έναρξη της διαδικασίας στόχος είναι η εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου» επισήμανε.

Όσον αφορά στις διεκδικήσεις των αγροτών ανέφερε πως «Η αγροτική παραγωγή αποτελεί κομβικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας και θέλουμε να την διαφυλάξουμε προστατεύοντας τους αγρότες και τα ελληνικά προιόντα».

«Την προηγούμενη τετραετία δώσαμε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ που ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Έχουμε ενεργοποιήσει το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και για το 2022 και το 2023. Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα. Απορροφήσαμε και τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του
ηλεκτρικού ρεύματος και για τους αγρότες» σημείωσε.

Ερωτηθείς για το πόσο κοντά είμαστε σε μια επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το 2024 στο αγροτικό πετρέλαιο απάντησε πως «έχει γίνει δύο χρόνια. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι εφόσον βρει δημοσιονομικά τον τρόπο να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, η βούληση είναι δεδομένη για στήριξη».

«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης η οποία προωθείται απότην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να υπάρξει μία παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης για εκτάσεις οι οποίες καλλιεργούνται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εφόσον προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορέσουν να αποδεσμευτούν πρόσθετες εκτάσεις για καλλιέργεια έτσι ώστε οι αγρότες μας να έχουν πρόσθετο εισόδημα και από την πώληση των προϊόντων αλλά και από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Από εκεί και πέρα θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπα και χθες: η ελληνική πολιτεία, στα πλαίσια των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων, βρίσκεται πάντα κοντά στον πρωτογενή τομέα, όπως το έκανε εδώ και 4,5 χρόνια. Έτσι θα εξακολουθούμε να το κάνουμε και τώρα ώστε, στο μέτρο του εφικτού, να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας», όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

«Αναμένεται να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία επί της αρχής και σε ενωτικό κλίμα το ν/σ για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας»

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τη λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της βίας στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων, ανέφερε πως «αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από την Βουλή και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία επί της αρχής και σε ενωτικό κλίμα»

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Οι διατάξεις δημιουργούν ένα συνεκτικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της βίας στα
γήπεδα για να μην θρηνήσουμε ξανά θύματα, όπως ο Άλκης Καμπανός, που δολοφονήθηκε σαν σήμερα πριν 2 χρόνια στην Θεσσαλονίκη. Μάλιστα όπως ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης,
κάνοντας αποδεκτή την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η σημερινή μέρα θεσπίζεται ως η «Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου». Δημιουργήθηκαν τεχνικά κλιμάκια τα οποία επισκέφτηκαν και τα 14 γήπεδα της Super League για να καταγράψουν ανάγκες και αδυναμίες. Τα μέτρα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, την τοποθέτηση συστημάτων ηλεκτρονικής εποπτείας των αθλητικών
εγκαταστάσεων, τον έλεγχο εισόδου των φιλάθλων στους χώρους του γηπέδου, την ενίσχυση διοικητικών και ποινικών μέτρων σε περίπτωση παραβάσεων, την σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού και την αναδιαμόρφωση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας. Το ζήτημα αυτό πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους και όλους στην ίδια πλευρά, πολιτεία, πολίτες, αθλητικούς παράγοντες ώστε να αποβάλλουμε τα παραβατικά στοιχεία από τον
επαγγελματικό αθλητισμό».

«Τα κριτήρια για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων είναι τα πιο αυστηρά απ΄ό,τι ισχύει στην Ευρώπη. Έχουν μπει πολλές δικλείδες ασφαλείας» σημείωσε.

«Πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το φακελάκι στη ρίζα του. Υπάρχει η πρόθεση για απογευματινά χειρουργεία με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής. Η πολιτική αυτή έχει ως γνώμονα την αύξηση του ανταγωνισμού με νόμιμα μέσα των δημόσιων νοσοκομείων έναντι των ιδιωτικών» υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στην εφαρμογή από σήμερα της λειτουργίας της Ενιαίας Ψηφιακής Λίστας Χειρουργείων με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών. «Η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων αποτελεί το ψηφιακό σύστημα αρχειοθέτησης, όπου απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των προς εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων στα Νοσοκομεία. Η λίστα ενημερώνεται με τα απαραίτητα στοιχεία της κλινικής εκτίμησης του εκάστοτε πολίτη που κρίνεται από τον θεράποντα ιατρό ότι χρήζει χειρουργικής επέμβασης και διαλειτουργεί με κάθε αναγκαίο πληροφοριακό σύστημα και διαρθρωμένο σύστημα δεδομένων.

«Προχωράμε δυναμικά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας, προκειμένου να βελτιώνουμε καθημερινά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και να συμβάλλουμε στην καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση όλων των Ελλήνων πολιτών», τόνισε.

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε επίσης στη θεσμοθέτηση δυνατότητας στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να προσφέρουν μεικτά προϊόντα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και συμβόλαια τουλάχιστον εξάμηνης διάρκειας, κάτι που όπως είπε «συμπληρώνει την εισαγωγή του πράσινου τιμολογίου -η οποία λειτουργεί επιτυχημένα από πλευράς ενίσχυσης του ανταγωνισμού- και γίνεται με κριτήριο τη μεγαλύτερη διαφάνεια και την καλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων του καταναλωτή».

Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μαρινάκης μίλησε επίσης για την τελετή παράδοσης του Οδικού ‘Αξονα «’Ακτιο – Αμβρακία», παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, που αναβαθμίζει, πολυεπίπεδα, το οδικό δίκτυο της χώρας. Συντομεύει τις αποστάσεις, αυξάνει την οδική ασφάλεια των χρηστών, μειώνει την περιβαλλοντική επιβάρυνση, βελτιώνει την καθημερινότητα των κατοίκων και τονώνει την τουριστική δραστηριότητα», είπε.

Και έκλεισε με αναφορά στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

«Αύριο, Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, στις 11:00 ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στην Ολομέλεια της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση του Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

«Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση με θέμα την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

Την επόμενη Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στην Ολομέλεια της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος