Π. Καμμένος: Κάποιες χώρες θέλουν να κλείσουν τα σύνορα – Ο ρόλος του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο (vid)

Δεδομένο  θεωρεί, ο υπουργός  Εθνικής Άμυνας  Πάνος Καμμένος  ότι κάποιες  χώρες  – μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη πάρει την απόφαση για κλείσιμό των συνόρων. Σε συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ  στον τηλεοπτικό σταθμό Star  και στην εκπομπή  «στον Ενικό»  αναφέρθηκε στον ρόλο της Νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο και υπογράμμισε ότι η χώρα μας έθεσε όρους για την εμπλοκή της συμμαχίας εξηγώντας ότι η δράση της θα περιορίζεται μεταξύ των χωρικών υδάτων Ελλάδας και Τουρκίας.

Αποσαφήνισε ότι τα Δωδεκάνησα δεν εξαιρούνται, ότι δεν υπάρχει καμία “γκρίζα ζώνη”, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι η “μέση γραμμή” των συνόρων βάζει τα Ίμια στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Σκοπός της ΝΑΤΟικής επιχείρησης είναι η προειδοποίηση και η επίβλεψη της προσπάθειας μετακίνησης από τα παράλια της Μ. Ασίας προς το Αιγαίο.

Όπως είπε, η ΝΑΤΟική δύναμη θα ενημερώνει την τουρκική Ακτοφυλακή, προκειμένου αυτή να σταματήσει σκάφος ή βάρκα πριν αυτή ξεκινήσει από τα παράλια της Μ. Ασίας, ενώ όταν αυτά τα άτομα εντοπιστούν θα οδηγούνται πίσω στην Τουρκία με επιτήρηση της ΝΑΤΟικής δύναμης που θα παρακολουθεί.

“Οι Τούρκοι θα έχουν το ΝΑΤΟικό πλοίο που θα τους ειδοποιεί. Αν δεν τους σταματήσουν, τότε τα άτομα αυτά θα επιστρέφουν πίσω με ευθύνη του ΝΑΤΟ” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε μάλιστα  πως «αν δεν παίρναμε το μέτρο που πήραμε με το ΝΑΤΟ, θα κινδυνεύαμε να έχουμε τεράστια ροή από την μεριά της Τουρκίας».

Σε ότι αφορά τις παραβιάσεις εκ μέρος της Τουρκίας, είπε ότι “η Τουρκία θα συνεχίσει να παραβιάζει και κάθε φορά θα αναχαιτίζεται από την Ελλάδα”.

Σε άλλη αποστροφή του ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι η Τουρκία έχει ανοιχτά θέματα στην Συρία και “έπρεπε να υποχωρήσει τουλάχιστον στο μεταναστευτικό”.

Ο υπουργός ‘ ανέφερε ότι η αρχική ελληνική πρόταση, αλλά και πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η μετακίνηση της Frontex στα τουρκικά παράλια, με την διαφορά ότι αυτό απαιτεί την αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού της Frontex ώστε να μετατραπεί σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.

Μάλιστα, ο κ. Καμμένος έθεσε το θέμα αυτό στην υπουργό ‘Αμυνας της Γερμανίας, λαμβάνοντας υπόψη και το επείγον του ζητήματος, καθώς, όπως είπε, θα υπάρξουν επιχειρήσεις στην Συρία και την Λιβύη με τον εκτιμώμενο αριθμό προσφύγων να ανέρχεται σε 600.000 επιπλέον, ζήτημα το οποίο “αφορά την ασφάλεια όλης της Ευρώπης”.

Με δεδομένο το επείγον της κατάστασης και τον χρόνο που απαιτούν οι ενέργειες για την αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού της Frontex, αποφασίστηκε η εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε αυτήν την συγκυρία.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ο υπουργός ‘Άμυνας , είπε ότι “θεωρώ δεδομένο πως θα κλείσουν τα σύνορα”, διευκρινίζοντας στη συνέχεια, “τα σύνορα δυτικά από ορισμένες χώρες”, καθώς, όπως είπε, γνωρίζω τις θέσεις ορισμένων χωρών, “ΠΓΔΜ, Αυστρία, Ουγγαρία“.

Για τον ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, είπε ότι έγινε αίτημα για υπερπτήση πάνω από την Τουρκία με ανεφοδιασμό στην Ρόδο και η Τουρκία απάντησε ότι θεωρεί την Ρόδο αποστρατικοποιημένη περιοχή και ο ανεφοδιασμός μπορούσε να γίνει στο Μποντρούμ. με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να απορρίπτει αυτή την απάντηση και τον Πρωθυπουργό να μην δέχεται να ανεφοδιαστεί στο Μποντρούμ για να μην ανεφοδιαστεί στην Ρόδο.

Αναφερόμενος  στην πτώση του ελικοπτέρου στην Κίναρο, είπε ότι μόλις γύρισε από τις Βρυξέλλες ζήτησε να δει την εικόνα του Αιγαίου εκείνη την ώρα και “πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι Έλληνες εκείνη την ώρα στο Αιγαίο υπήρχαν μόνο ελληνικά πλοία. Δεν υπήρχε ούτε άλλο εμπορικό πλοίο, ούτε πολεμικό πλοίο άλλης χώρας, ούτε βεβαίως της Τουρκίας”.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο παρεμβολής στα όργανα του ελικοπτέρου που να οδήγησε στο δυστύχημα, προσθέτοντας ότι “θα γίνει κανονική έρευνα” και το πόρισμα της θα το παραδώσει ο ίδιος στις οικογένειες των αξιωματικών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ _ ΜΠΕ , ΕΡΤ

Video: enikos.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος