Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στο Βίλνιους

Σχεδόν 16 μήνες από το «ραντεβού» κορυφής της Κωνσταντινούπολης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιάνουν και πάλι το νήμα των μεταξύ τους συναντήσεων, καθώς σήμερα είχαν διμερή επαφή στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους. Η ελληνική πλευρά προσήλθε στο ορόσημο της Τετάρτης, με θετική ατζέντα και βλέποντας ευκαιρία, προκειμένου να ανοίξει ένα παράθυρο επανεκκίνησης στις σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα, με ξεκάθαρες, ωστόσο, τις κόκκινες γραμμές.

Πέραν του κρίσιμου τετ α τετ με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχενωρίτερα συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν θέτοντας επί τάπητος θέματα ευρωπαϊκής και διμερούς ατζέντας.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στο Βίλνιους

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συναντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στο Βίλνιους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς στις 12:30, αμέσως μετά τις επαφές με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών», είπε ο πρωθυπουργός ενόψει της συνάντησης με τον Ερντογάν.

«Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου. Βήματα προόδου τα οποία θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας», πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι και οι δύο, με μία ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας. Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο «τραπέζι» της συνάντησης και δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του, Άννα Μαρία Μπούρα. Αντίστοιχα, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής σύμβουλός του, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και ξεχωριστές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος