Παναγιωτόπουλος σε Ακάρ στις Βρυξέλλες: Δεν μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά αν συνεχίσει η Τουρκία την ίδια πολιτική (video)

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ μετά την οικογενειακή φωτογραφία στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα των συνεχιζόμενων προκλητικών δηλώσεων που έχουμε το τελευταίο διάστημα από την πλευρά της Τουρκίας, οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας είχαν ολιγόλεπτη συνομιλία, στις Βρυξέλλες, καθώς συμμετέχουν και οι δύο στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Άμυνας ο κ. Ακάρ ήταν αυτός που προσέγγισε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε στον Ακάρ ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά αν συνεχίσει η Τουρκία την ίδια πολιτική τόσο στη ρητορική όσο και στο πεδίο. Δεν μπορεί να λέει κάθε μέρα τόσα και να κάνει και υπερπτήσεις και παραβιάσεις». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Ακάρ δεν μίλησε καθόλου, μόνο άκουγε τον έλληνα υπουργό.

Ανταπόκριση Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Αυστηρό μήνυμα Κομισιόν στην Τουρκία

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις απειλές και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έστειλε η Κομισιόν.

Η ένταση στο Αιγαίο ετέθη και στην πενταμερή, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, με εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών, Γερμανίας, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας, όπου για ακόμη μια φορά διαπιστώθηκε η ανάγκη για διάλογο και διπλωματία.

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές προς τη χώρα μας έστειλε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο.

«Περιμένουμε από την Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο, Διαφορετικά όπως σημείωσε ο αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων της Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της θα αναγκάζονταν να εξετάσουν την κατάλληλη απάντηση.

Ο κ. Στάνο απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, δήλωσε:

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους. Οποιοδήποτε ανοιχτό ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Στο μεταξύ στις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος που συμμετέχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για τις τουρκικές απειλές και προκλήσεις. Στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ θα βρίσκεται και ο Χουλουσί Ακάρ που δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Το ενδιαφέρον βέβαια στρέφεται και στην Αχρίδα, όπου αναμένεται να φτάσει αργά το μεσημέρι ο Νίκος Δένδιας για να πάρει μέρος στο φόρουμ των Πρεσπών με κεντρικό θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στο ίδιο φόρουμ θα βρίσκεται και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Δεν είναι προγραμματισμένη κάποια συνάντηση των δύο ανδρών, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει μία συνάντησή τους στο περιθώριο του Φόρουμ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος