Οικονόμου: Δεν υπάρχει προαιρετική υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό – Ποιοί 60άρηδες απαλλάσσονται από το πρόστιμο

Τις κατηγορίες πολιτών άνω των 60 ετών που απαλλάσσονται από το πρόστιμο στο πλαίσιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας πως «Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο» και προσθέτοντας ότι προαιρετική υποχρεωτικότητα δεν υπάρχει.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε τρείς κατηγορίες πολιτών απαλλάσσονται από το πρόστιμο:

  • Όσοι έλαβαν έγκριση εξαίρεσης για λόγους υγείας από την ειδική υγειονομική επιτροπή
  •  Όσοι έχουν κάνει αίτημα για κατ’οίκον εμβολιασμό.
  • Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό στις χώρες της ΕΕ ή στις 33 συνεργαζόμενες χώρες κι έχουν κάνει τη σχετική δήλωση στην πλατφόρμα anagnorisi. emvolio.gov.gr.

Ταυτόχρονα ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου όλοι οι ενήλικες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από τις δύο δόσεις του εμβολίου, θα πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν την αναμνηστική δόση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους θα πάψει να ισχύει.

“Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια αισθητή πτώση των νέων κρουσμάτων, γεγονός που εμπνέει μια συγκρατημένη αισιοδοξία” σημείωσε ο κ. Οικονόμου επισημαίνοντας ότι “οι μισές από τις νοσηλείες προέρχονται από τη μετάλλαξη Δέλτα”, ενώ υπογράμμισε πως “επιβάλλεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης” και απηύθυνε πρόσκληση σε όσους άνω των 60 παραμένουν ανεμβολίαστοι να εμβολιαστούν όχι μόνο για το πρόστιμο, αλλά και για να θωρακιστούν από τον ιό”

Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης σημείωσε πως “η κυβέρνηση έχει στηρίξει εργαζόμενους, επιχειρήσεις και άνεργους με μέτρα το κόστος των οποίων ξεπερνά τα 45.000.000 ευρώ” ενώ παράλληλα, όπως επεσήμανε “μέσα στο Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε τρία επιπλέον μέτρα: επέκταση προσωρινών αναστολών εργασίας, εφαρμογή ειδικού προγράμματος ενίσχυσης επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά, αναστολή καταβολής της δόσης 1/2022 ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά και εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων, απάντησε: Θα περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη και με βάση τα νέα δεδομένα θα κινηθούμε αναλόγως

Για την αντιπαράθεση που έχει προκύψει όσον αφορά στις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη απάντησε πως “Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Το πρόβλημα δεν είναι πια ο κ. Πολάκης, το πρόβλημα είναι η ταύτιση του κ. Τσίπρα με τον κ. Πολάκη”

Ειδικότερα κατά την ενημέρωση είπε συγκεκριμένα: Δημιουργείται μείζον ζήτημα δημοκρατίας από τις απειλές του κ. Παύλου Πολάκη και η κάλυψη που του παρέχει ο κ. Τσίπρας. Η επίθεση του κ. Τσίπρα στους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας δεν συμβαίνει για πρώτη φορά και φοβάμαι ότι δεν θα είναι η τελευταία. Κοινός παρανομαστής είναι η επένδυση στον διχασμό, αδιαφορώντας για την ζημιά που προκαλεί.
Η κυβέρνηση με απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς και κυρίως της δικαιοσύνης πορεύεται στον 21ο αιώνα. Σε αυτή τη γραμμή είμαστε και σε αυτή θα επιμείνουμε

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, επισήμανε ότι μια εβδομάδα μετά δικαιώνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη δια ζώσης λειτουργία τους υπογραμμίζοντας ότι μόλις 3 σε σύνολο 80.000 τμημάτων σε όλη τη χώρα έχουν κλείσει λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος