Οι κοινοί δεσμοί Ελλάδας-Ουκρανίας στο επίκεντρο της ομιλίας Ζελένσκι – Αντιδράσεις για τη συμμετοχή μέλους του Τάγματος του Αζόφ

Η σχεδόν δεκαπεντάλεπτη ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκυ περιείχε αναφορές στους κοινούς δεσμούς Ελλάδας-Ουκρανίας, στην ελληνική κοινότητα της Μαριούπολης, αλλά και έκκληση για περαιτέρω συνδρομή και υποστήριξη.

«Ελευθερία ή Θάνατος, έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες. Το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα. Αντιμετωπίζουμε τη θέληση να καταστραφεί η Ουκρανία και σε αυτή αντιπαραθέτουμε το Ελευθερία ή Θάνατος […] Η Φιλική Εταιρεία συγκροτήθηκε εδώ και είναι κάτι που έχει τεράστια σημασία. Θεωρώ ότι θα μπορούσε μία νέα Φιλική Εταιρεία να δημιουργηθεί στην Ελλάδα και να παλέψει για να σώσει και την Ουκρανία και τον ελληνισμό στην Ουκρανία», είπε μεταξύ άλλων ο Ουκρανός πρόεδρος και περιέγραψε το εφιαλτικό σκηνικό της Μαριούπολης: «Κάθε πρωί σκέφτομαι τη Μαριούπολη. Τι συμβαίνει σε αυτήν την μαρτυρική πόλη που καταστρέφουν τα ρωσικά στρατεύματα», σημείωσε.

«Η Ελλάδα σας καλωσορίζει και στέκεται τίμια στο πλευρό σας μέχρι την τελική νίκη», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, προλογίζοντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκυ.

«Η μοίρα το έκανε να μην ηγείστε μόνο της χώρας σας αυτήν τη δύσκολη στιγμή. Αλλά, στο πρόσωπό σας η ελευθερία να αντιπαρατίθεται με τους εχθρούς της», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Θα είμαστε παρόντες στην ανοικοδόμηση της μαρτυρικής Μαριούπολης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ο Ελληνισμός, άλλωστε, ξέρει καλά από επιθέσεις και απειλές, ζώντας από καιρό τον ακρωτηριασμό της Κύπρου. Δεν θα μπορούσε, συνεπώς, να μην αντισταθεί στο μακελειό στην Ουκρανία, που δεν το επέλεξε ο πολιτισμένος κόσμος…Απέναντι στο αίμα και στην αυθαιρεσία κάθε δισταγμός είναι ένοχος. Ελευθερία και Δημοκρατία είναι η δική μας απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αντιδράσεις προκάλεσε η συμμετοχή στο μήνυμα που απηύθυνε ο Ουκρανός πρόεδρος ενός μαχητή, που δήλωσε μέλος του «Τάγματος του Αζόφ».

«Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση. Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός. Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.

«Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη. Είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση από άλλο πρόσωπο, και αναφέρομαι σε μια εξέλιξη που μας αιφνιδίασε εξαιρετικά δυσάρεστα», είπε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛ. Μιχάλης Κατρίνης.

«Η λέξη ντροπή είναι πολύ λίγη…για να περιγράψει αυτό το άθλιο θέαμα σήμερα με την ομιλία Ζελένσκυ και τα κόμματα του Νατοϊκού τόξου να χειροκροτούν τα τάγματα των Ναζί, το τάγμα Αζόφ», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

«Αισθάνομαι ντροπή για αυτά που έκανε και ο πρόεδρος της Βουλής και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Το χειρότερο είναι ότι οι κ. Τασούλας-Μητσοτάκης-Ζελένσκι δεν καταλαβαίνουν καν το τεράστιο δώρο που έκαναν στον Πούτιν, ο οποίος πασχίζει να ταυτίσει την Ουκρανική αντίσταση με τους Ναζί του Τάγματος Αζόφ», επεσήμανε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

«Είναι τεράστιο λάθος να θέλουμε να μειώσουμε τη μεγάλη εικόνα και να διευκολύνουμε την προπαγάνδα της Ρωσίας», σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας με δημοσιογράφους. «Εάν θέλουμε αυτό να το υπονομεύσουμε και να το αμαυρώσουμε και να το στιγματίσουμε, μπορούμε να μετατρέψουμε σε μεγάλη εικόνα αυτή την αχρείαστη παρέμβαση που έγινε» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το προεδρείο της Βουλής, ο κ. Τασούλας ενημερώθηκε για τα βίντεο των δύο μαχητών λίγα μόλις λεπτά πριν την ομιλία Ζελένσκι, χωρίς να του δοθούν άλλες λεπτομέρειες.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος