Ο οδικός χάρτης προς τις Ευρωεκλογές: Οι κυβερνητικές προτεραιότητες μετά το εκπαιδευτικό ν/σ και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ

Σύνοψη
  • Μετά την κοινοβουλευτική μάχη για την ίδρυση των ή κρατικών πανεπιστημίων, στην εκκίνηση της προεκλογικής μάχης για τις ευρωκάλπες του Ιουνίου βρίσκονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ξεκινά η προεκλογική μάχη για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, σε συνέχεια της κοινοβουλευτικής «μάχης» για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, η οποία ολοκληρώθηκε χθες με την ψήφιση του νομοσχεδίου. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση το είχε χαρακτηρίσει ως κορωνίδα του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος.

Με το Μέγαρο Μαξίμου να έχει προτάξει από την αρχή του έτους την ανάγκη να τρέξουν αλλαγές με κοινωνικό πρόσημο σε τομείς με ευθεία αναφορά στην καθημερινότητα των πολιτών, όπως το Κράτος, η Παιδεία, η Υγεία και η Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση προώθησε και ψήφισε τις τελευταίες εβδομάδες:

  • Επιστολική ψήφος
  • Γάμος / τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών
  • Αλλαγές στη Δικαιοσύνη (ποινικοί κώδικες / κώδικας ποινικής δικονομίας)
  • Αλλαγές στον τρόπο επιλογής διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου
  • Αλλαγές στην Υγεία (απογευματινά χειρουργεία)
  • Αναβάθμιση δημόσιων ΑΕΙ / ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων

Σε χρόνο παράλληλο, σταθερή πυξίδα για την κυβέρνηση παραμένουν:

  • Η στήριξη των πολιτών (κυρίως των πλέον ευάλωτων) απέναντι στην ακρίβεια
  • Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος

Προς αυτήν την κατεύθυνση έρχεται από την 1η Απριλίου η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό. Οι αποφάσεις για το ύψος του, που θα ανέβει πάνω από τον πήχη των 800 ευρώ θα ληφθούν στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ εκπεφρασμένος δια του πρωθυπουργού στόχος είναι σταδιακά να φτάσει τα 950 ευρώ μέχρι το 2027.

Στον ορίζοντα, για το κόμμα της ΝΔ, ανοίγονται:

  • Το 15ο Συνέδριο (5 έως 7 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο)
  • Ανακοίνωση του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για θεσμική εκτροπή, επικαλούμενα τη συνταγματική διάταξη και προαναγγέλλουν προσφυγές. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση τους καταλογίζει παλαιοκομματισμό και πολιτική εκμετάλλευση.

Στελέχη με ευθεία αναφορά στο χώρο της Κεντροδεξιάς, αλλά και ονόματα που συμβολίζουν την κεντρική επιλογή για διεύρυνση πέρα από τα κομματικά τείχη θα διαμορφώσουν την εικόνα της γαλάζιας λίστας, ενόψει μίας αναμέτρησης, στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσδώσει εθνικά χαρακτηριστικά.

Η στρατηγική και οι δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς τις Ευρωεκλογές

Στην εκκίνηση για τις ευρωεκλογές βρίσκεται και ο ΣΥΡΙΖΑ. Την προσεχή Πέμπτη θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος του κόμματος από τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο ίδια μιλάει πλέον για καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, για αλλαγές, για δημοψηφίσματα, ενώ εκφράζει βεβαιότητα κατ’ αρχάς ότι θα κερδίσει το στοίχημα της ολικής επαναφοράς.

Ακόμη, προαναγγέλλει καταστατικές αλλαγές, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει καταστατικό συνέδριο, το οποίο θα γίνει μάλλον μετά τις ευρωεκλογές, κατά το φθινόπωρο το πιθανότερο.

Για την εισαγγελική έρευνα σε ότι αφορά την εταιρεία του στην Αμερική τονίζει ότι δεν τον κρατάει κανείς και είναι, όπως λέει, ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε έρευνα.

Αναφέρεται στις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη Νέα Αριστερά, εξαπολύοντας βολές κυρίως εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη. «Μπορούμε να δούμε ότι οι καιροί είναι κρίσιμοι και δεν μπορούν να περιμένουν τον κύριο Ανδρουλάκη να πάψει να έχει συμπληρωματική προς τη δεξιά λογική και τη μικρή διασπαστική αριστερά να κάνει έμπρακτη αυτοκριτική για τις επιλογές της» αναφέρει.

Την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί κεντρική εκδήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα παρουσιάσει την ατζέντα της για δύο μεγάλα θέματα, την ακρίβεια και την φορολογία, ενώ την Πέμπτη 14 Μαρτίου στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει και επίσημα στη μάχη των ευρωεκλογών. Ο κ. Κασελάκης θα παρουσιάσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Την Κυριακή διενεργούνται εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νομαρχιακών επιτροπών και νέων συντονιστικών των οργανώσεων μελών.

Την Παρασκευή ο Στέφανος Κασσελάκης θα παρουσιαστεί στη Σπάρτη και η στρατιωτική του θητεία θα είναι για περίπου δύο εβδομάδες, όπως προβλέπει και η σχετική νομοθεσία για τους ομογενείς.

Νόμος του κράτους τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

Στον απόηχο της χθεσινής πολιτικής κόντρας σε επίπεδο Ολομέλειας της Βουλής, με την ψήφιση του νέου ν/σ για τα μη κρατικά ΑΕΙ, κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για μία γενναία μεταρρύθμιση ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Παράλληλα ταυτίζουν πολιτικά και ρητορικά τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη και αναδεικνύουν τις διαιρετικές όπως τις χαρακτηρίζουν τομές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση.

«Τρεις μέρες στη Βουλή δεν άφησε τίποτα αναπάντητο, ήτανε συγκλονιστικό αυτό το οποίο συνέβη κοινοβουλευτικά δεν υπήρχε ούτε ένα επιχείρημα από την άλλη πλευρά το οποίο να έχει την στοιχειώδη λογική, την παραμικρή λογική. Mόνο στο νομοσχέδιο που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπονται 1,5 δισ. ευρώ για τα δημόσια πανεπιστήμια. Ενισχύεται το Δημοκρίτειο, ενισχύεται το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Προσέξτε, και καταγγέλλει την υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, προφανώς δεν διάβασε καν το νομοσχέδιο όταν ξεκίνησε αυτές τις καταγγελίες, γιατί 176 άρθρα από τα 205 του νομοσχεδίου αναφέρονταν στο δημόσιο πανεπιστήμιο» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Από σήμερα που ψηφίστηκε ο νόμος και ξεκινάει υλοποίηση του θα μπορούν τα ελληνόπουλα, τα 40.000 ελληνόπουλα που φεύγουν κάθε χρόνο στο εξωτερικό να έχουν την επιλογή του να μπορούν εδώ να επιλέξουν ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο με τις αυστηρότερες προϋποθέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι το φοιτητικό κίνημα και οι δημοκρατικοί πολίτες θα αγωνιστούν για να μείνει στα χαρτιά
ένας –όπως τον χαρακτηρίζουν- αντισυνταγματικός και αντιλαΐκός νόμος για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που εξυπηρετεί -όπως λένε- συγκεκριμένα συμφέροντα.

«Αυτό που έγινε σαφές χθες στη Βουλή είναι η πλήρη απομόνωση της κυβέρνησης, είναι ένας νόμος πια ψηφισμένος ο οποίος είναι κατάφωρα αντισυνταγματικός, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να το παρακάμψει με έναν τρόπο που θα κριθεί τελικά στο ΣΤΕ, είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν πάρα πολλές προσφυγές» ανέφερε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Στην αναθεώρηση του άρθρου 16 πρέπει να υπάρξει διάλογος, συνεννόηση και δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης για συνδιαμόρφωση του κειμένου του συντάγματος για να δώσει την απαιτούμενη συναίνεση, τονίζει το ΠΑΣΟΚ θεωρώντας πως το ν/σ κλείνει το μάτι στα funds.

«Δεν υπήρξε καμία δέσμευση εν’ αντιθέσει υπήρξε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ γιατί μάλλον το ερώτημα αυτό φανέρωσε την πραγματική τους ατζέντα αυτό που πιστεύουν αυτό που θέλουν να πετύχουν, ιδιωτικά, κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Για μας η παιδεία δεν είναι εμπόριο για μας η παιδεία είναι το όπλο για να έχει τα κατάλληλα εφόδια η ελληνική νεολαία να μπορεί να δημιουργήσει και να βρει εργασία και να είναι ανταγωνιστική τα επόμενα χρόνια» είπε ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τις διαρκείς κυβιστήσεις του κόμματος του κυρίου Ανδρουλάκη… Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί προσχηματικά γιατί τα μη κρατικά, τα μη κερδοσκοπικά ψηφίστηκαν χθες» σημειώνει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

«Το ΠΑΣΟΚ μία φορά χάλασε το χατίρι της ΝΔ με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και γίνεται χαμός. Όταν ψήφιζε το 75% των νομοσχεδίων της ΝΔ το ΠΑΣΟΚ μαζί και για τον γάμο των ομοφυλοφίλων ήταν όλα καλώς;» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Ποικίλες αντιδράσεις υπάρχουν και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«H ουσία της ίδρυσης μη κρατικών, ιδιωτικών -μην κοροϊδευόμαστε- πανεπιστημίων και των συνεπειών που αυτό θα έχει στα ευρύτερα εργατικά λαϊκά στρώματα και στο αποτέλεσμα του πτυχίου είναι μία σούπα πτυχίων» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Αμπατιέλος.

«Πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες της χώρας έχουν φύγει στο εξωτερικό, επομένως δεν είναι το ζητούμενο που θα σπουδάσεις, αλλά να σπουδάσεις και να μείνεις στον τόπο σου» τόνισε ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας.

«Εμείς ως Νέα Αριστερά καλούμε και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία καταψήφισαν το νόμο αυτόν, να διαμορφώσουμε ένα μέτωπο που σε συνεργασία και με την εκπαιδευτική κοινότητα τους πανεπιστημιακούς, τους φοιτητές έτσι ώστε αυτός ο νόμος στην πραγματικότητα να μην εφαρμοστεί» ανέφερε ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακκελαρίδης.

«Θα μπορούσαμε και παρόν να ψηφίσουμε, γιατί υπάρχουν και θετικά και αρνητικά υπάρχουν πράγματα με τα οποία συμφωνούμε και πράγματα με τα οποία διαφωνούμε» τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στη τριήμερη συζήτηση υπήρξε σκληρή αντιπαράθεση ενώ στο τέλος η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου μαζί με βουλευτές της επί μία ώρα και 45 λεπτά εξέταζαν μία – μία τις διατάξεις, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση.

Ρεπορτάζ ΕΡΤNews: Κώστας Σκουλάς, Δημήτρης Γκάτσιος, Γιάννης Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος