Ο Ν. Δένδιας απόψε στον «Επίλογο» – Η νέα σελίδα στα ελληνοτουρκικά και οι εξελίξεις για την ΑΟΖ με την Αλβανία

Τη δική του απάντηση στην Τουρκία και στις δηλώσεις Τσαβούσογλου δίνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη στην ΕΡΤ και στον «Επίλογο» που θα μεταδοθεί στις 10 στο ΕΡΤNEWS.

Ο κ. Δένδιας είπε πως εντάσσει τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του στο προεκλογικό κλίμα της γειτονικής χώρας κι εκφράζει την άποψη ότι οι δυο χώρες μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου μετά τις εκλογές.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα από τη συνέντευξη:

Απόστολος Μαγγηριάδης: Πάντως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχθές ακριβώς επειδή πήρε να το πω έτσι τη σκυτάλη των δηλώσεων, μίλησε για μια λύση πακέτο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και είπε “Αν λύσουμε το ένα θέμα, στο άλλο πρόκειται να συνεχιστεί η ένταση”. Και εδώ αντιλαμβάνομαι πως η θέση της Ελλάδας είναι πολύ μακριά. Η Ελλάδα δεν συζητά λύση πακέτο αντιλαμβάνομαι στα ελληνοτουρκικά, έτσι δεν είναι;

Νίκος Δένδιας: Εγώ έχω μια πολύ καθαρή αντίληψη. Με συγχωρείτε για το εγώ, για την προσέγγιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτή προφανώς δεν συμπίπτει με την τουρκική, διότι θα καθόμουν από την άλλη πλευρά του τραπεζιού και γι’ αυτό επίσης τοποθετήθηκα και χθες πολύ καθαρά πάνω σε αυτό. Μετά τις εκλογές μπορεί λοιπόν να καθίσουμε να συζητήσουμε σοβαρά, αλλά για να συζητήσουμε σοβαρά πρέπει να υπάρχει και από τις δύο πλευρές αντίληψη του πλαισίου μέσα στο οποίο συζητάμε. Εγώ δεν θα άκουγα πολύ τα προεκλογικά, δεν θα τα άκουγα πολύ. Συνήθως οι προεκλογικές τοποθετήσεις ακόμα και για θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι φυσιολογικό, έχουν να κάνουν και απευθύνονται σε ένα εσωτερικό ακροατήριο. Και μην κοροϊδευόμαστε, ο πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει μπροστά του έναν εκλογικό περίπατο. Έχει μια διπλή εκλογή και για την προεδρία και για το Κοινοβούλιο, έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες δημοσκοπήσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών προαναγγέλει εξελίξεις στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία μέσα στο 2023.

Αναλυτικά:

Απόστολος Μαγγηριάδης: Ένα άλλο ανοικτό ζήτημα είναι το ζήτημα των σχέσεων με την Αλβανία και την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη χώρα εκεί. Υπάρχει μια συμφωνία, να υπογραφεί ένα συνυποσχετικό για να πάει η διαφορά στη Χάγη. Δεν έχουμε όμως κάποια εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.

Νίκος Δένδιας: Όχι έχουμε.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Ποια είναι αυτή η εξέλιξη;

Νίκος Δένδιας: Η αλβανική πλευρά ετοιμάζεται να υπογράψει, να υποβάλει στον πρόεδρο της χώρας από ό,τι ξέρουμε, δεν είναι θέμα δικό μας αυτό, έγγραφο πληρεξουσίου, ώστε να δοθεί στη διαπραγματευτική ομάδα η δυνατότητα να συζητήσει μαζί μας πάνω σε αυτό.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Πιστεύετε ότι μέσα στο 2023 μπορεί να έχουμε εξελίξεις στο πεδίο αυτό;

Νίκος Δένδιας: Και βέβαια μπορούμε[…] Εάν θα έπρεπε να προσδιορίσω χρονικά ναι, θα έλεγα ότι μέσα στο ’23 περιμένω.

Επίσης, απαντά και στην πρόταση Ανδρουλάκη για τρίτο πρόσωπο Πρωθυπουργού, δηλώνοντας πως οι βουλευτές της ΝΔ έχουν παράδοση να ακολουθούν τον αρχηγό τους.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας :«Εγώ νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πολύ σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία έχει μια παράδοση να ακολουθεί τον αρχηγό της. Αυτή είναι η παράδοσή μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος