Νίκος Ανδρουλάκης: Το ιδιωτικό χρέος ναρκοθετεί την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική ανάπτυξη

Το ιδιωτικό χρέος ναρκοθετεί την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική ανάπτυξη, σημειώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σε άρθρο του

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μιλάει για την προστασία της πρώτης κατοικίας και προχωράει σε προτάσεις για να αποφευχθεί η περαιτέρω φτωχοποίηση χιλιάδων οικογενειών στην Ελλάδα σε άρθρο του στην ιστοσελίδα news247.gr

Ακολουθεί το άρθρο του:

Εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου πληθωριστικής κρίσης και επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με την οποία τα funds μπορούν να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς άνοιξε τον ασκό του Αιόλου σε βάρος της πρώτης κατοικίας των πιο ευάλωτων πολιτών. Το πρόβλημα αυτό βέβαια, όπως και η διαχείριση των κόκκινων δανείων συνολικά, δεν είναι καινούριο.

Πάνω από μια δεκαετία η ελληνική κοινωνία και οικονομία ταλανίζεται από ένα δυσθεώρητο ιδιωτικό χρέος που απειλεί τις συνθήκες ζωής του ελληνικού λαού αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Όλα αυτά τα χρόνια, μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 κατάφερε να προστατεύσει την πρώτη κατοικία των Ελληνίδων και των Ελλήνων που αποδεδειγμένα δεν είχαν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο. Παρά την ασφυκτική πίεση από την τρόικα το 2010, το ΠΑΣΟΚ θέσπισε τον εμβληματικό νόμο 3869/2010, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως στην Ισπανία όπου ακόμα θυμόμαστε εικόνες μαζικών εξώσεων πολιτών από τα σπίτια τους.

Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ προεκλογικά υποσχόταν «σεισάχθεια», μόλις έγινε κυβέρνηση, άνοιξε διάπλατα την πόρτα στα ξένα funds να αγοράσουν την περιουσία των ελληνικών νοικοκυριών. Η κυβέρνηση της ΝΔ, δε, κατάργησε πλήρως το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Σήμερα δυστυχώς, βρισκόμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές. Οι τράπεζες αντί της διευκόλυνσης των ρυθμίσεων με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών, προβαίνουν μαζικά στην πώληση των δανείων. Χιλιάδες πλειστηριασμοί κατοικιών επισπεύδονται από τις εταιρείες που έχουν αγοράσει τα δάνεια αποβλέποντας σε γρήγορο κέρδος, ενώ ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει αποτύχει πανηγυρικά.

Σε αυτή την εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας, με ρεαλιστικές προτάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους συνολικά.

Γι’ αυτό και επιμένουμε :

Επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με επικαιροποιημένα κριτήρια και ασφαλείς διαδικασίες, παρέχοντας τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να αποπληρώσει σε μία ρύθμιση που μπορεί να φτάνει μέχρι τα 35 χρόνια το ποσό που οι πιστωτές θα εισέπρατταν από τη ρευστοποίησή της.

-Αντίστοιχη προστασία της αγροτικής περιουσίας, ώστε να διαφυλαχθεί η παραγωγική δύναμη των αγροτών μας.

-Αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου με έμφαση στην εξυγίανση και διάσωση των επιχειρήσεων.

-Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ σε 120 δόσεις, με διαγραφή προσαυξήσεων αλλά και δυνατότητα «κουρέματος» της οφειλής, εφόσον τηρηθεί η ρύθμιση.

Καθιέρωση του δικαιώματος προαίρεσης των δανειοληπτών στην αγορά του δανείου τους πριν από τη μεταβίβαση στα funds.

Προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, με τον περιορισμό στο ένα τρίτο της ευθύνης τους από την αλλαγή της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

-Περιορισμό της ευθύνης των εγγυητών ανάλογα με την τιμή αγοράς της απαίτησής τους από τα funds.

-Όρια στην κερδοφορία των funds για βιώσιμες ρυθμίσεις προς τους δανειολήπτες καθώς αγοράζουν τα δάνεια στο 15% με 20% της αξίας τους και τα πωλούν στο 80% με 90%.

-Ουσιαστική διαπραγμάτευση με τις τράπεζες και λήψη μέτρων για την απάλειψη και αποτροπή των αυξήσεων στα επιτόκια των δανείων των αδύναμων νοικοκυριών.

-Μείωση των περιθωρίων κέρδους των τραπεζών για τους συνεπείς δανειολήπτες.

-Καθιέρωση δεσμευτικών κωδίκων δεοντολογίας και εξωδικαστικών μηχανισμών ρύθμισης, με ουσιαστικά δικαιώματα και δυνατότητες προσφυγής των δανειοληπτών.

-Νέο πλαίσιο λειτουργίας για τους servicers με σεβασμό στα δικαιώματα των δανειοληπτών.

-Ίδρυση πανελλαδικού δικτύου για την παροχή δωρεάν εξατομικευμένων συμβουλών σε καταναλωτές για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών και την πρόληψη της υπερχρέωσης.

Σε αντίθεση με άλλες πολιτικές δυνάμεις που εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό σε ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα που η περιφρόνησή του οδηγεί σε έκρηξη νέων ανισοτήτων, φτωχοποίηση χιλιάδων οικογενειών και αφελληνισμό της οικονομίας, το ΠΑΣΟΚ με συνέπεια στέκεται υπεύθυνα, αγκαλιάζοντας τις αγωνίες των πολιτών και προτείνοντας ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Είναι προτάσεις ελπίδας και σιγουριάς που δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας σε όσους πραγματικά την έχουν ανάγκη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος