Νέος γύρος Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ (video)

Αρχίζει  στην Αθήνα ο δεύτερος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ με μια σειρά διμερών διαβουλεύσεων μεταξύ υψηλόβαθμων Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η ασφάλεια, η ενέργεια, το εμπόριο, η οικονομία, οι επενδύσεις, ο πολιτισμός και η παιδεία. “Η Ελλάδα παίζει σταθεροποιητικό ρόλο ενώ Αθήνα και Ουάσινγκτον αντιμετωπίζουν μαζί τις προκλήσεις”, δήλωσε ο Υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών. Από την πλευρά του ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ, χαρακτήρισε την Ελλάδα σύμμαχο-κλειδί.

Στο επικεντρο του διαλόγου θέματα περιφερειακής συνεργασίας και ασφάλειας, όπως, τα Δυτικά Βαλκάνια, η Συρία και η Ανατολική Μεσόγειος, η συνεχιζόμενη παραβατική τακτική της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επιπροσθέτως, θα συζητηθεί η διεθνής διάσταση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και η κατάσταση στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την επικαιρότητα.

Ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ θα συμπεριλάβει ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, καθώς η στενή συνεργασία των δυο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, έχει πλέον αναβαθμιστεί μέσω της επικαιροποιημένης Αμυντικής Συμφωνίας. Θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, κυβερνοασφάλειας, αντιμετώπισης διασυνοριακού εγκλήματος θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο συζήτησης.

Η ανάπτυξη του Νοτίου Διαδρόμου, του ΤΑΡ, του IGB, του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, του σχεδιαζόμενου πλωτού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη (FSRU), καθώς και του, μεγάλης σημασίας, αγωγού EastMed, ο σχεδιαζόμενος τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και η συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο των συζητήσεων.

Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας έχει ήδη δημιουργήσει νέες προοπτικές διμερούς συνεργασίας και προσέλκυσης νέων επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς ξαναμπαίνει σταδιακά στο «ραντάρ» των Αμερικανών επενδυτών, όπως είπε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Η ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς «ήπιας ισχύος», όπως είναι οι επαφές της κοινωνίας των πολιτών, η προώθηση του τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, θα αποτελέσουν ένα ακόμη θέμα συζήτησης μεταξύ των συμμετεχόντων.

Σημειώνεται, ότι έχει συμφωνηθεί η ενεργοποίηση δύο διεθνών προγραμμάτων υποτροφιών, του Gilman International Scholarship Program και του Future Leaders Exchange Program (FLEX), ενώ επίσης η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα υποτροφιών του ιδρύματος Fulbright.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ

Σχετική είδηση: Θετικά αποτιμά η Αθήνα την επίσκεψη Πομπέο – Ικανοποίηση στη Λευκωσία (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος