Θετικά αποτιμά η Αθήνα την επίσκεψη Πομπέο – Ικανοποίηση στη Λευκωσία (video)

Θετικά αποτιμά η Αθήνα την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη χώρα μας και τη σαφή στήριξη που έδωσε σε ελληνοτουρκικά και επενδύσεις, κατά τις επαφές του με τον Πρωθυπουργό αλλά και στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τον Φάνη Παπαθανασίου, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έστειλε ακόμα ένα ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία για τις προκλητικές της κινήσεις σε Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

«Κανείς δεν θέλει να επιτρέψει τέτοια λάθη και παρεξηγήσεις να οδηγήσουν σε κλιμάκωση. Γι’ αυτό όσον αφορά τη γεώτρηση των Τούρκων σε εκείνα τα μέρη, είπαμε ότι δεν γίνεται να καταφύγουμε στον Στρατό για να επιλυθεί αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πομπέο.

Τρεις τουλάχιστον ήταν οι φορές που ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών επισήμανε δημόσια, από την Αθήνα, ότι δεν θα επιτραπούν στην Τουρκία οι παράνομες ενέργειες.

Απολύτως ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα που έστειλε στους Τούρκους και από το Ίδρυμα Νιάρχος, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο υποθετικό σενάριο απόβασης τουρκικών δυνάμεων σε κάποιο ελληνικό νησί.

«Να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε με τρόπους ώστε να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, τους κανόνες δικαίου και τους κανόνες προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας», τόνισε.

Η τοποθέτηση Πομπέο δεν έγινε τυχαία, έρχεται ως συνέχεια των επαφών του Πρωθυπουργού και της ελληνικής διπλωματίας όλο το προηγούμενο διάστημα, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Η επίσκεψη του κ. Πομπέο δεν ήταν εθιμοτυπική. Μίλησε ξεκάθαρα για το θέμα της Κύπρου και της ΑΟΖ. Το κυριότερο: Υπεγράφη μια σημαντικότατη συμφωνία, από την οποία έχει ανέβει το επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε διαρκή αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3.

Ικανοποίηση για τις δηλώσεις Πομπέο και στη Λευκωσία

“Είναι ένα ισχυρό μήνυμα και είναι ένα αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών Κύπρου και Ελλάδας, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας, βεβαίως”, ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Tην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία καταδίκασαν Γαλλία, Ιταλία και Αίγυπτος, όπου την Τρίτη θα διεξαχθεί η 7η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Πρόκειται για μία εχθρική κίνηση, από αυτές που προωθούν μια κλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και αποφυγή παράνομων ενεργειών στην περιοχή, επεσήμανε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Η Αίγυπτος επιβεβαιώνει τα δικαιώματα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τους πόρους της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες η Κύπρος έχει παραχωρήσει άδειες για διερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου”, τόνισε με αυστηρή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Τη Δευτέρα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την κήρυξη της έναρξης του δεύτερου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλαδας, μεταβαίνει στη Λευκωσία για αλληλοενημέρωση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Χριστοδουλιδη και για συντονισμό ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (14/10).

“Θρασείς” και “αλαζονικές” χαρακτήρισε ο τουρκικός Τύπος τις δηλώσεις του Μάικ Πομπέο από την Ελλάδα.

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος