Νέα επεισόδιο σε συνάντηση Σοϊλού με Έλληνες βουλευτές – Τι λένε στην ΕΡΤ

Κάθε μέρα και μια νέα πρόκληση, δια στόματος Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή τη φορά, χρησιμοποιώντας ευφάνταστες παρομοιώσεις βγαλμένες από τον κινηματογράφο κι αποκαλώντας την Ελλάδα «κακομαθημένο παιδί» των ξένων, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε και πάλι απειλές πολέμου, συνδέοντας το σήμερα με την καταστροφή του 1922.

«Κατά τη διάρκεια των κινηματογραφικών γυρισμάτων, αυτοί που είναι οι πιο κουρασμένοι, φθαρμένοι, με σπασμένα πόδια και χέρια είναι οι κομπάρσοι. Αλλά το όνομα αυτών δεν φαίνεται ποτέ στη σκηνή, αυτό συνέβη και στην Ελλάδα στο παρελθόν. Αν επιμένει στα ίδια λάθη, αυτό θα της συμβεί και από εδώ και πέρα», είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Στον απόηχο του επεισοδίου που έστησε στην πολιτική επιτροπή του ΝΑΤΟ ο Χουλουσί Ακάρ, η ελληνική αντιπροσωπεία, στο πλαίσιο της νατοϊκής αποστολής, συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, με τον Σουλεϊμάν Σοϊλού να καταφέρεται εκτός κάθε διπλωματικού πλαισίου κατά της Ελλάδας για μια σειρά από θέματα.

«Δυστυχώς συνεχίστηκε η τακτική που αντιμετωπίσαμε και χθες με τους δύο άλλους υπουργούς. Αύξησε τους τόνους, είχε μια μεγάλη επιθετικότητα στην τοποθέτησή του και μετά από αυτό συνέχισε να αυξάνει την επιθετικότητα και απέναντι στην ΕΕ […] Κατηγόρησε την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Η ελληνική πλευρά ήταν κάθετη και όπως χθες δώσαμε τις απαντήσεις που έπρεπε», δήλωσε στην ΕΡΤ ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Σπήλιος Λιβανός.

«Οι Τούρκοι πολιτικοί δεν χάνουν την ευκαιρία τον τελευταίο καιρό να εκφράσουν παράλογες αξιώσεις και απειλές κατά της πατρίδας μας», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης.

«Εισπράξαμε αυτήν την απρόκλητη επιθετικότητα… Θα έλεγα ότι έχει αναβαθμιστεί πλέον το επίπεδο της απειλής», τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεοδώρα Τζάκρη.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει μετατρέψει τη χώρα του σε κράτος ταραξία», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος.

Διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού, νηφαλιότητα και πίστη στην αποτρεπτική ικανότητα είναι το τρίπτυχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της Άγκυρας.

«Αυτήν την τακτική της Τουρκίας, η ελληνική εξωτερική πολιτική με ψυχραιμία, με νηφαλιότητα, αλλά και με πολύ καθαρά και στέρεα επιχειρήματα την αποδομεί σε όλα τα φόρα, στους συμμάχους μας, στους εταίρους μας, στη Διεθνή Κοινότητα. […] Έχουμε μία αποτρεπτική ικανότητα, που γνωρίζει ο καθένας ότι είναι ικανή να υπερασπιστεί την εθνική μας κυριαρχία», δήλωσε στο ΟΡΕΝ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Μετά τη συνεδρίαση ανώτατων αξιωματούχων ισχυρών χωρών του ΝΑΤΟ η Άγκυρα επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Άγκυρα δεν θα συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά τα «νόμιμα» δικαιώματά της σε ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο», ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Ανησυχία για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα εκφράζει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πλειοδοσία σε προκλητικότητα από την πρόεδρο του εθνικιστικού Καλού Κόμματος, η οποία κατηγόρησε τον Ερντογάν για υποχωρήσεις.

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο κ. Ερντογάν που λέει σήμερα «δεν υπάρχει κανένας Μητσοτάκης για μένα», αύριο θα πει «προσπάθησαν να μας χωρίσουν με τον αδελφό μου τον Μητσοτάκη» είπε η Μεράλ Ακσενέρ.

Με τη γαλλίδα και τον γερμανό ομόλογό του θα συναντηθεί στη σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς αναδεικνύει την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Την ίδια ώρα, ακόμα μια υπέρπτηση πραγματοποίησε τουρκικό ντροουν πάνω από την Κανδελιούσα.

Όλες οι κινήσεις της Άγκυρας παραβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο διαμηνύει από την Λευκωσία ο Νίκος Αναστασιάδης.

Την Κύπρο επισκέπτεται στις 17 Ιουνίου ο πρωθυπουργός.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

«Γιοκ» σε πρόταση του ΝΑΤΟ για τριμερή με Σουηδία-Φινλανδία

Σκληραίνει τη στάση του ο πρόεδρος Ερντογάν που ζήτησε και έλαβε εγγράφως τις απαντήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας όσον αφορά το ζήτημα της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ και απλά τις απέρριψε καθώς δεν πληρούν τις απαιτήσεις του, οι δύο αυτές χώρες να σταματήσουν να στηρίζουν, όπως ισχυρίζεται το PKK.

Παρά τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ που σε κάθε ευκαιρία δεν κρύβει την συμπάθεια και την κατανόηση για τις ανησυχίες της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν του επανέλαβε το ίδιο αφήγημα και μάλιστα, σύμφωνα με τους Financial Times απέρριψε πρόσκλησή του για άμεση τριμερή συνάντηση με τη Σουηδία και την Φινλανδία.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ πάντως δεν χάνει την αισιοδοξία του και ο Τσαβούσογλου δεν κρύβει την ικανοποίησή του για τους χειρισμούς του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

«Καταβάλλει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, είναι σε συνεχή επαφή μαζί μας αλλά μαζί τους. Θεωρούμε αξιοθαύμαστες τις προσπάθειες του Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας δεν κρύβει την απογοήτευσή της.

«Φυσικά η κατάσταση είναι άσχημη. Συζητούμε με την Τουρκία και ελπίζω τα ζητήματα να επιλυθούν πριν τη Σύνοδο της Μαδρίτης και να μην παγώσει το θέμα (της ένταξης) όπως είναι», δήλωσε η Σάνα Μάριν.

Εν μέσω των καυτών διαβουλεύσεων με το ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει και τις αντιρρήσεις που εισπράττει από παντού για τη νέα στρατιωτική επιχείρηση που σχεδιάζει στη βόρεια Συρία με πρόσχημα το γνωστό αφήγημα περί Κούρδων τρομοκρατών.

«Δεν πιστεύουμε πως αυτή η ειδική επιχείρηση θα συμβάλει στην σταθερότητα και την ασφάλεια στης Συρίας», σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Tην έντονη ανησυχία τους εκφράζουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων Βουλής και Γερουσίας προτρέπουν σθεναρά την τουρκική κυβέρνηση να αποφύγει οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία που θα θέσει σε κίνδυνο τον πόλεμο κατά του ISIS.

Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος