Νέο εμπρηστικό παραλήρημα Ερντογάν: Κομπάρσος η Ελλάδα – «Δεν παρασυρόμαστε σε διαξιφισμούς» λέει η Αθήνα

Σε κλιμάκωση της έντασης επενδύει η Άγκυρα στα ελληνοτουρκικά, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιδίδεται σχεδόν καθημερινά σε μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων και απειλών. Χαρακτηριστικά «κουρασμένου κομπάρσου» προσέδωσε αυτή τη φορά στην Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος. Στον αντίποδα, η Αθήνα επενδύει στην ψυχραιμία και στη διπλωματική δυναμική.

Επιστρατεύοντας μεγάλη δόση φαντασίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας τραβάει ακόμα περισσότερο το σχοινί των προκλήσεων. Αφού παρουσίασε την Ελλάδα σαν το καλομαθημένο παιδί των ξένων και την παρομοίασε με κουρασμένο κομπάρσο, απείλησε εμμέσως πλην σαφώς με πόλεμο.

«Κατά τη διάρκεια των κινηματογραφικών γυρισμάτων, αυτοί που είναι οι πιο κουρασμένοι, φθαρμένοι, με σπασμένα πόδια και χέρια είναι οι κομπάρσοι. Αλλά το όνομα αυτών δεν φαίνεται ποτέ στη σκηνή, αυτό συνέβη και στην Ελλάδα στο παρελθόν. Αν επιμένει στα ίδια λάθη, αυτό θα της συμβεί και από εδώ και πέρα» τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

«Δεν πρόκειται ποτέ να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση αφορά την κυριαρχία των νησιών μας» είναι το σαφές μήνυμα της Αθήνας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

«Απέναντι σε κάθε πρόκληση θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Αυτό είναι σαφές. Το έχει πει ο Πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους. Η χώρα με αυτοπεποίθηση αντιμετωπίζει την προκλητικότητα αυτή, χωρίς να μας πιάνει κανένας πανικός, χωρίς να έχουμε φόβους ή να παρασυρόμαστε σε λεκτική αντιπαράθεση, σε διαξιφισμούς με την Τουρκία» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, τονίζοντας εκ νέου ότι διάλογο με το παράλογο δε μπορούμε να κάνουμε. Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στο Γιώργο Κουβαρά, απέδωσε την τρέχουσα ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, στο γεγονός ότι, ενώ στην συνάντησή του με τον Ερντογάν το κλίμα ήταν καλό, η Τουρκία παραβίασε τις κόκκινες γραμμές με υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς το τελευταίο διάστημα «δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ «ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου ΕξωτερικώνΚρίστιαν Βάγκνερ.

Σε ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίαση ανώτατων αξιωματούχων από ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Τουρκία την Τρίτη, η Άγκυρα επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Άγκυρα δεν θα συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά τα «νόμιμα» δικαιώματά της σε ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο» ανακοίνωσε η τουρκική Προεδρία.

Σοβαρό φραστικό επεισόδιο Χ. Ακάρ με Έλληνες βουλευτές

Το μίγμα της έντασης και του εκνευρισμού που επικρατεί στην Τουρκία, αποτυπώθηκε και στο πρόσωπο του Τούρκου υπουργού Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος αφού επανέλαβε τις γνωστές αιτιάσεις, πρωταγωνίστησε σε σοβαρό φραστικό επεισόδιο με Έλληνες βουλευτές σε πολιτική συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

«Αν λέτε ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι κατεχόμενο, σημαίνει ότι θέλετε να τσακωθούμε εξαρχής… Η Τουρκία δεν είναι χώρα κατοχής στα βόρεια της Κύπρου» είπε ο Χουλουσί Ακάρ.

«Τούρκοι πολιτικοί αδιαλείπτως τις τελευταίες 15 με 20 μέρες και στο παρελθόν επίσης, αναφέρονται στην αναθεωρητική ιδέα της “Γαλάζιας Πατρίδας”» υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, Σπήλιος Λιβανός.

Η αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν άμεση.

«Δεν μπορεί αυτή η χώρα να εγκαλεί την Ελλάδα… για προσπάθεια ανατροπής των σχέσεων καλής γειτονίας και για έλλειψη διάθεσης για διάλογο» δήλωσε ο Σπήλιος Λιβανός.

«Δεν μπορεί να εκτοξεύονται κατηγορίες για δήθεν υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών» είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, Θεοδώρα Τζάκρη.

«Η επιθετικότητα, η προκλητικότητα της Τουρκίας έχει ξεπεράσει τα συνηθισμένα όρια, οφείλουμε όταν βρισκόμαστε μπροστά σε τέτοιες τοποθετήσεις να αντιδρούμε ανάλογα» σημείωσε ο Μανούσος Βολουδάκης, βουλευτής της ΝΔ και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

«Απάντησε με άκομψο και επιθετικό τρόπο και στη συνέχεια ενώ ήταν η σειρά μου να μιλήσω έφυγε από την αίθουσα… μπήκε στην αίθουσα για να προκαλέσει επεισόδιο» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Όλες οι κινήσεις της Άγκυρας παραβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο διαμηνύει από την Λευκωσία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«Δεν μπορούμε να παρασυρθούμε ούτως ή άλλως σε μια αναθεωρητική ρητορική την οποία υιοθετεί ο Τούρκος πρόεδρος χάριν των δικών του σκοπιμοτήτων» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Την Κύπρο επισκέπτεται στις 17 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός στην ΕΡΤ – Ηχηρά μηνύματα προς την Άγκυρα και τις απειλές Ερντογάν

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων περιλάμβανε η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Γιώργο Κουβαρά και στην ΕΡΤ.

Από τα εθνικά και την οικονομία, μέχρι τις εκλογές και τους στόχους της επόμενης τετραετίας, ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για το σύνολο της ατζέντας.

Στα εθνικά, πέρα από το μήνυμα ότι η χώρα μας δεν κάνει διάλογο με το παράλογο, αυτό που κρατάμε είναι το σήμα για τη συνεχή διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων.

Στον ορίζοντα των δύο επόμενων εβδομάδων ανοίγονται η σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες και η σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, με την Αθήνα να ενημερώνει εταίρους και συμμάχους για τα νέα κύματα του αναθεωρητισμού της Άγκυρας….

Στην οικονομία, το μήνυμα του πρωθυπουργού σχετίζεται με τη συνεχή στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις συμπληγάδες της ακριβειας…Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τις ανακοινώσεις για τη βενζίνη…

«Ο τρόπος με τον οποίο έχουμε παρέμβει μέχρι σήμερα σάς δίνει ένα περίγραμμα του πώς ενδεχομένως θα παρέμβουμε από εδώ και στο εξής, ίσως και με πιο ενισχυμένο τρόπο», σημείωσε, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.

Στα του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού, ο κ. Μητσοτάκης τοποθέτησε και πάλι τις κάλπες στο τέλος της τετραετίας, ενώ, όπως είχε πράξει και στην ομιλία του στο 14ο συνέδριο της ΝΔ, τόνισε ότι η πρώτη κάλπη αντιμετωπίζεται ως τελική.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκλεισε κάθε σενάριο για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ όρισε ως στόχο την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Δημήτρης Γκάτσιος

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος