Ν/σ για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών – Κ. Τσιάρας: Περιμένουμε προτάσεις από τα κόμματα

Array

Ανοιχτός σε προτάσεις προκειμένου να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών εμφανίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Την προσεχή Δευτέρα καλούνται να διατυπώσουν τις απόψεις τους η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και η ΑΔΑΕ.

Την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να τεθεί στην κρίση της ολομέλειας το σχέδιο νόμου «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

Η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου είχε προγραμματιστεί να μεταδοθεί απευθείας, από τον διαδικτυακό τόπο της Βουλής αλλά αυτό δεν συνέβη, κατά τις παρεμβάσεις των δύο πρώτων εισηγητών, των κ.κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και Δημήτρη Τζανακόπουλο, και της παρέμβασης του ίδιου του προέδρου της Επιτροπής Μάξιμου Χαρακόπουλου.

«Ανεξαρτήτως επικαιρότητας είναι επιβεβλημένη η νομοθετική επικαιροποίηση του όλου πλαισίου του απορρήτου των επικοινωνιών», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανοίγοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου. «Τα τεχνολογικά μέσα δεν νοείται να λειτουργούν κατά τρόπο που να παραβιάζουν τα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Αυτά είναι αναφαίρετα και συνταγματικά κατοχυρωμένα. Κι αυτήν την αρχή, που είναι θεμελιώδης για την ορθή λειτουργία ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, οφείλουμε να την διαφυλάξουμε και να την ενισχύσουμε. Οι εφαρμογές της τεχνολογίας δεν επιτρέπεται να αναπτύσσονται εντός ενός άναρχου τοπίου, όπου δεν θα είναι διακριτά τα όρια δράσης, ακόμη και για τους φορείς που είναι αρμόδιοι από τον νόμο και τις διατάξεις να τις χρησιμοποιούν», είπε ο κ. Χαρακόπουλος.

«Βάζουμε ασφαλιστικές δικλείδες που δεν υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «για πρώτη φορά τίθεται ζήτημα για τα παράνομα λογισμικά, και σε ό,τι αφορά την ποινική αντιμετώπισή τους, αλλά και σε ότι αφορά τη δημοσιοποίηση του καταλόγου των παράνομων λογισμικών. Νομίζω ότι είναι μια καινοτομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που σε ένα πολύ σύντομο χρόνο, εγώ εκτιμώ, ότι θα ακολουθήσουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η Ελλάδα μπορεί, πραγματικά, να πρωτοπορεί».

Σκοπός του νομοσχεδίου, είπε ο κ. Τσιάρας, «είναι η θωράκιση και ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, σύμφωνα με το άρθρο 19 του Συντάγματος και πρόσθεσε ότι πλέον η χρήση των λογισμικών και συσκευών παρακολούθησης από ιδιώτες αναβαθμίζεται σε κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη, ενώ σήμερα είναι ένα απλό πλημμέλημα. Στο σημείο αυτό μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης απευθύνθηκε στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο: «θα μας πείτε γιατί με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα τον Ιούνιο του 2019, και μάλιστα με μια σπουδή που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει, μια μέρα πριν κλείσει η Βουλή για να οδηγηθεί η χώρα στις εκλογές, αλλάξατε το 370 α΄ του Ποινικού Κώδικα, υποβιβάζοντας το αδίκημα της παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών από κακούργημα σε πλημμέλημα; Είναι ένα ερώτημα, το οποίο το έχω θέσει και σε άλλη προηγούμενη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά προφανώς απάντηση δεν υπήρχε περίπτωση να πάρω και βεβαίως εξακολουθώ να περιμένω».

«Η κυβέρνηση αυτή τολμά να διορθώσει λάθη του θεσμικού πλαισίου που αναδείχθηκαν, να συμπληρώσει κενά και κυρίως, να διαμορφώσει ένα σύγχρονο, κατά το δυνατό, πλαίσιο που θα υπηρετείται από ευσυνείδητους και κατάλληλα εκπαιδευμένους κρατικούς λειτουργούς», είπε, στην παρέμβασή του, ο εισηγητής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι το νέο πλαίσιο επιδιώκει ισορροπία μεταξύ εθνικής ασφάλειας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των ατομικών ελευθεριών.

«Εμείς παρότι προκληθήκαμε δεν βουλιάξαμε στο βάλτο μιας άγονης μικροκομμματικής αντιπαράθεσης. Δεν επιδιώξαμε να καλύψουμε την έλλειψη πειστικής εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης με θόρυβο, φανατισμό και δημιουργία εντυπώσεων, όπως κάνει η αντιπολίτευση και σήμερα απαντούμε θεσμικά με μια θεσμική πρωτοβουλία που μας βάζει στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία αντιμετώπισης των προκλήσεων μιας νέας απρόβλεπτης εποχής», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου. Εξαίρεση από τη στάση αυτή, συνιστά η δήλωση της Ελληνικής Λύσης ότι επιφυλάσσεται για την ολομέλεια.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι σήμερα η Βουλή συζητά για το σκάνδαλο των υποκλοπών διότι «αυτό το νομοσχέδιο έρχεται εξαιτίας των αποκαλύψεων, έρχεται εξαιτίας του τεράστιου σκανδάλου παρακολούθησης πολιτικών προσώπων, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, πολιτικών αντιπάλων, πολιτικών φίλων, είτε μέσω της οδού της επίσημης επισύνδεσης από την ΕΥΠ είτε μέσω της χρήσης του παράνομου λογισμικού predator, το οποίο, από ό,τι προκύπτει και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και της ίδιας της ΕΥΠ, το χειριζόταν η ίδια η ΕΥΠ».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο δημοσίευμα της εφημερίδας «το Βήμα», ότι η εφημερίδα έχει στη διάθεση της έξι ονόματα αστυνομικών υπαλλήλων-ονόματα και επίθετα-τα οποία είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΥΑΚ, για να χειρίζονται το Predator. «Κανένας δεν διέψευσε, κανένας δεν έδωσε απαντήσεις, Αντιθέτως, ο κ. Μητσοτάκης, επί πέντε εβδομάδες, αρνείται να έρθει στη Βουλή, στην ώρα του πρωθυπουργού, αν και είναι θεσμικό του καθήκον, για να μην πω και νομικό του καθήκον, να παρευρίσκεται στην ‘Ωρα Πρωθυπουργού, για να απαντήσεις στις συνεχόμενες και αλλεπάλληλες ερωτήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε πως η Βουλή δεν θα συζητούσε το νομοσχέδιο αυτό, «αν ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν έκθετος και υπόλογος, για το γεγονός ότι παρακολουθούσε σχεδόν, όποιον μιλάει ελληνικά».

Ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι προωθούμενες διατάξεις «κάνουν τα πράγματα χειρότερα»  και υποστήριξε ότι όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν είναι εξαιτίας της ανεπάρκειας του θεσμικού πλαισίου. «Στην παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, δεν υπήρξε λόγος εθνικής ασφάλειας. Στην παρακολούθηση του κ. Κουκάκη, δεν προέκυψε λόγος εθνικής ασφάλειας, επομένως και αυτή η παρακολούθηση ήταν παράνομη», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Το νομοσχέδιο που εισηγείται σήμερα η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία κάνει ό,τι είναι νομοθετικώς δυνατό, ότι είναι πρακτικώς δυνατό, για να εμποδίσει τον έλεγχο των αυθαιρεσιών στην ΕΥΠ, καθώς και στον έλεγχο αγοράς και διακίνησης κακόβουλων λογισμικών», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης. Ο βουλευτής επισήμανε ότι στη συμπαγή νομολογία του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ορίζει ότι πρέπει να είναι σαφώς προσδιορισμένη η έννοια της εθνικής ασφάλειας. «Παρότι με το παρόν νομοσχέδιο διορθώνεται κατά τι ο ποταμός της ασάφειας του νομοσχεδίου, κατά τη διαβούλευση, η έννοια της εθνικής ασφάλειας εξακολουθεί να παραμένει απολύτως απροσδιόριστη, γενική και ασαφής», είπε ο Χάρης Καστανίδης.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στην τριετία που ορίζεται με το νομοσχέδιο, ως ο χρόνος μετά τον οποίο μπορεί να ενημερωθεί ο παρακολουθούμενος, επισήμανε ότι για να υπάρξει ενημέρωση, πρέπει να προηγηθεί αίτημα -δηλαδή ο παρακολουθούμενος να γνωρίζει με κάποιο τρόπο- το οποίο αίτημα του θα κριθεί από τριμελή επιτροπή, που τα δύο μέλη της έχουν υπογράψει την άρση του απορρήτου του. «Η απόφαση για την ενημέρωση πρέπει να είναι μόνο απόφαση του προέδρου της ΑΔΑΕ. Κανενός άλλου και χωρίς προηγούμενη αίτηση», είπε ο Χάρης Καστανίδης.

«Ο πραγματικός σκοπός του νομοσχεδίου δεν είναι η επίλυση κανενός προβλήματος. Είναι μόνο η επικοινωνιακή διαχείριση του σκανδάλου που βαραίνει τις πλάτες του ίδιου του κυρίου Πρωθυπουργού, αλλά όχι μόνο αυτού», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα.

«Εκτεθειμένη είναι πλέον όλη η Κυβέρνηση, αλλά και σύσσωμη η συντεταγμένη στην υπακοή και στη συγκάλυψη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του Κυβερνητικού κόμματος. Επόμενο, λοιπόν, είναι να μην έχουμε μπροστά μας ένα κανονικό νομοθετικό κείμενο. Έχουμε μια εσπευσμένη, μια βεβιασμένη κατασκευή, χωρίς ουσιαστικό προσανατολισμό», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25.

«Το νομοσχέδιο επιμένει να αγνοεί βασικά ζητήματα που έθεσαν, ως καίρια, οι Ανεξάρτητες Αρχές, όπως η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και άλλες», είπε η Σοφία Σακοράφα και πρόσθεσε: «Η ΕΥΠ παραμένει κράτος εν κράτει και εκτός κάθε δημοκρατικού και κοινοβουλευτικού ελέγχου. Απουσιάζει κάθε πρόβλεψη για έλεγχο της ΕΥΠ από κάποια Ανεξάρτητη Αρχή ή την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Μόνο ο Διοικητής της ΕΥΠ αυτοπροσώπως, και μόνο αυτός, θα αποφασίζει ποιο λογισμικό θα χαρακτηρίζεται κακόβουλο για να υπαχθεί σαν τέτοιο στις ρυθμίσεις του νόμου. Ο παρακολουθούμενος θα ενημερώνεται μετά από τρία χρόνια, αν και, υπό προϋποθέσεις και με πολλά αν».

Τα κόμματα πρέπει ξεκάθαρα να τοποθετηθούν αν θέλουν Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ή όχι, είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης.

Ο βουλευτής που δήλωσε επιφύλαξη, για την τελική στάση του κόμματος του στο νομοσχέδιο, είπε ότι όλα τα κόμματα πρέπει, τις ημέρες που θα ακολουθήσουν, να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ώστε να καλυφθούν τα θεσμικά κενά που διατρέχουν το πλαίσιο για την άρση του απορρήτου.

Ο κ. Μυλωνάκης σχολίασε τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ότι δηλαδή, δεν του επέτρεψαν να ελέγξει τις επισυνδέσεις. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Αυτός που έχει δικαίωμα ελέγχου, πρέπει ό,τι ζητήσει να το παίρνει», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ανάγκη επικαιροποίησης του πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ, διότι πλέον υπάρχουν σοβαρά θέματα κυβερνοασφάλειας».

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παρακολουθούμενους και από την ΕΥΠ και από το Predator, είπε ότι αν αυτές οι πληροφορίες έχουν βάση, τότε πρόκειται για μια άρρωστη κατάσταση η οποία οφείλεται σε πολιτικά λάθη που βαρύνουν και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και αφαιρεί τον έναν εισαγγελέα. Έρχεστε εσείς τώρα και βάζετε το δεύτερο εισαγγελέα. Έρχεται η ΝΔ και επειδή θα γίνονταν αποκαλύψεις, φέρνει τροπολογία που λέει ότι δεν είναι υποχρεωμένη η ΑΔΑΕ να ενημερώνει τον παρακολουθούμενο. Αυτό έγινε το Μάρτιο του 2021 και το ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει λοιπόν να δούμε την πηγή του κακού», είπε ο Αντώνης Μυλωνάκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος