Με ηλεκτρονικό τρόπο η διακίνηση εγγράφων στο Δημόσιο (video)

«Έχουμε μπει σε μία περίοδο όπου ο καθένας πλέον καταλαβαίνει την αναγκαιότητα και τις δράσεις της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο οποίος παρουσίασε από κοινού με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, το έργο «Κεντρική υποδομή για την ηλεκτρονική ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου με προηγμένες ψηφιακές υπογραφές», το οποίο υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Δείτε όλη τη Συνέντευξη Τύπου

Η παρουσίαση έγινε τη Δευτέρα στο υπ. Ψηφιακής Πολιτικής και ο κ. Παππάς μίλησε για ένα έργο το οποίο υλοποιήθηκε με χαμηλό κόστος και το οποίο μπορεί να γίνει υποστηρικτικό προς τον πολίτη με πολλαπλά οφέλη και δημοκρατικές διαδικασίες.

Η εθνική ψηφιακή στρατηγική είναι ο θεμέλιος λίθος που ακουμπά πάνω στη στρατηγική του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προσέθεσε ο Ν. Παππάς, ο οποίος υπογράμμισε ότι το υπουργείο ΨΗΠΤΕ ήδη χρησιμοποιεί τις ψηφιακές υπηρεσίες (ψηφιακή υπογραφή) έχοντας μειώσει χρόνους και κόστος.

Ο Ν. Παππάς μίλησε επίσης για τη δυνατότητα που θα έχουν πλέον τα υπουργεία για μια πλήρη και καθαρή εικόνα για τη διακίνηση εγγράφων με διαφάνεια, με σύντομες διαδικασίες διεκπεραίωσης και κυρίως με τη λέξη κλειδί, τη «διαλειτουργικότητα» μεταξύ των φορέων.

Τέλος, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ μίλησε για εξαγγελίες από παλαιότερες κυβερνήσεις που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, κάνοντας λόγο για την αναγκαιότητα η Ελλάδα να προχωρήσει ταχύτατα στην ψηφιακή εποχή και οικονομία.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, από την πλευρά της, ανέφερε ότι σήμερα ολοκληρώθηκε ένας κύκλος σχεδιασμού και ότι μπορούμε να «τρέξουμε» ένα έργο το οποίο θα αλλάξει πλήρως την καθημερινότητα των πολιτών, αναβαθμίζοντας την καθημερινή τους επαφή με το Δημόσιο αλλά και την εικόνα της χώρας στο διεθνές ψηφιακό περιβάλλον.

Η κα Γεροβασίλη ανέφερε ότι όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία και τη δυσλειτουργικότητα του ελληνικού Δημοσίου και ήρθε η ώρα όλα αυτά να τα αφήσουμε πίσω και να αναπτύξουμε υψηλές ταχύτητες. Μίλησε για ένα έργο-τομή που αντανακλά πλήρως την αποφασιστικότητα αυτής της κυβέρνησης να προχωρήσει σε στέρεες μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο το κοινωνικό κράτος και την αποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης.

Η κα Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι, αντίθετα με την προηγούμενη κυβέρνηση που μίλαγε για ανασυγκρότηση του Δημοσίου μέσω των απολύσεων, η τωρινή κυβέρνηση έχει διαμετρικά αντίθετες απόψεις όσον αφορά το Δημόσιο, με γνώμονά της το κοινωνικό κράτος και την αξιοποίηση των δημόσιων υπαλλήλων με υπηρεσίες φιλικές προς τους πολίτες αλλά και προς τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, μίλησε για ανοικτά πλέον και ισότιμα προσβάσιμα δεδομένα, με δημοκρατικές διαδικασίες με στόχο την κατακόρυφη αύξηση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και την αποκατάσταση του κύρους της.

Το Δημόσιο οφείλει να παρέχει υπηρεσίες προς τους πολίτες και ο ιδιωτικός τομέας να έχει έναν υποστηρικτικό ρόλο, υπογράμμισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κάνοντας λόγο για τον τερματισμό της αδιαφάνειας, των πελατειακών σχέσεων στο Δημόσιο, με εξοικονόμηση πόρων η οποία θα προέλθει από τη βελτίωση των διαδικασιών και την εκπαίδευση – και όχι από τις απολύσεις υπαλλήλων.

Το κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων του Δημοσίου παρουσιάστηκε από τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιο Ράλλη. Ο κ. Ράλλης ευχαρίστησε την κ. Γεροβασίλη για την άψογη συνεργασία, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής και της ψηφιακής οικονομίας που τρέχει.

Στοιχεία του ΣΗΔΕ και πλεονεκτήματα

Το ΣΗΔΕ (Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων) έχει προϋπολογισμό 22,5 εκατ. ευρώ και ο χρονικός στόχος για την πλήρη εφαρμογή του από 22.000 φορείς του δημοσίου είναι το τέλος της χρονιάς.

Σύμφωνα με τα συναρμόδια υπουργεία, θα αναβαθμίσει τις σχέσεις των πολιτών με το Δημόσιο, θα εξοικειώσει τους δημόσιους λειτουργούς με τις νέες τεχνολογίες, θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τις συναλλαγές με το Δημόσιο και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος.

Θα υπάρχουν πρωτόκολλα επικοινωνίας για τη διασύνδεση τοπικών ΣΗΔΕ, θα τηρείται ιστορικό και θα υπάρχει η δυνατότητα ιχνηλασιμότητας και λειτουργικής αρχειοθέτησης όλων των εγγράφων του Δημοσίου.

Επίσης θα υπάρξει άμεση παροχή 150.000 προηγμένων ψηφιακών υπογραφών, δωρεάν.

Στόχος η εξοικονόμηση 380 εκατ. ευρώ από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του με αξιοπιστία, διαφάνεια και ασφάλεια στην διακίνηση εγγράφων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος