Ν. Παππάς: Η διαδικασία της επιλογής του επόμενου Προέδρου νοηματοδοτεί την επανεκκίνηση

‘Eκκληση να πέσουν οι τόνοι ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, έκανε εκ νέου ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς. «Να μην αποδίδει ο ένας στον άλλον ταπεινά κίνητρα. Κάθε ένας έχει δικαίωμα να κριθεί για την πορεία του και την ατζέντα του, είπε, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ , ενώ χαρακτήρισε αναζωογονητική τη διαδικασία συμμετοχής και επιλογής του νέου προέδρου του κόμματος, ύστερα από ένα «δύσκολο», όπως είπε εκλογικό αποτέλεσμα. Το «μεγάλο στοίχημα» είναι η προσέλευση στις 10 Σεπτεμβρίου είπε ο κύριος Παππάς, υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει προϋπόθεση να είσαι μέλος για να ψηφίσεις στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει και άλλα βήματα για να γίνει πολιτικό γεγονός αυτή η διαδικασία, δηλαδή να έχουμε άλλο χρονοδιάγραμμα, να κάνουμε μια δημόσια τηλεοπτική συζήτηση, να αφήσουμε ενδεχομένως και οι φίλοι του κόμματος να ψηφίσουν. Το κόμμα μας προέρχεται από ένα πάρα πολύ δύσκολο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά η διαδικασία της συμμετοχής και της επιλογής του επόμενου Προέδρου νοηματοδοτεί την επανεκκίνηση και την κινητοποίηση και των μελών και του κόσμου.

«Η κυβέρνησή μας κρίθηκε το 2019 και 32% του λαού την αποτίμησε θετικά»

Ερωτηθείς για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, ο Νίκος Παππάς τόνισε: Από το 2019 και μετά όντως φρενάραμε τη διαδικασία του μετασχηματισμού μας, την οποία αποτύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωση που έκανε το βράδυ των εκλογών του ’19 όταν είπε ότι ο Μητσοτάκης πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και εμείς εντολή μετασχηματισμού του κόμματός μας σε μία αριστερή, προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Και αυτό που πρέπει να πούμε ευθέως στον κόσμο είναι ότι αυτή την εντολή δεν την υλοποιήσαμε ή την υλοποιήσαμε και το δάνειο της ψήφου δεν το αξιοποιήσαμε όπως έπρεπε.

«Η συλλογική μας προσπάθεια αφορά την ανάγκη επαναβεβαίωσης της ταυτότητας της μεγάλης αριστερής προοδευτικής παράταξης, όπως την αποτυπώσαμε στη διακήρυξη μας το 2019 με όλες οι θετικές παραδόσεις του αριστερού και προοδευτικού κινήματος και συσπειρώνουν πολίτες από την Αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο.

«Έχουν διατυπωθεί διαφορετικές απόψεις. Είναι καλοδεχούμενο, θεμιτό και απαραίτητο»

Πολιτικοποιείται το επίπεδο του διαλόγου. Υπάρχει η άποψη που λέει ότι πρέπει να εκφράζουμε την ριζοσπαστική αριστερά και υπάρχει και η άποψη που λέει ότι δεν πρέπει να επιλέγουμε τη χρήση των όρων αριστερά, κέντρο και δεξιά. Διαφωνώ και με τις δύο. Θεωρώ ότι η μία συνιστά έναν αυτοπεριορισμό και η δεύτερη είναι μεθοδολογικά εντελώς λάθος, είπε ο Νίκος Παππάς, συμπληρώνοντας:

«Εμείς δεν ζητήσαμε εντολή για να αλλάξουμε τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της χώρας. Δεν υπήρχε ποτέ τέτοιο ζήτημα. Αξιολογήθηκε η πορεία της διακυβέρνησής μας και πήραμε 32%. Από εκεί και μετά όμως, πρέπει να δούμε με ειλικρίνεια αν κάναμε τα βήματα που έπρεπε για να αλλάξουμε δομικά και τον ίδιο μας τον εαυτό ή το εγχείρημά μας είχε αγκαλιαστεί, από το 2012 που φτάσαμε στο 27% και γίναμε αξιωματική αντιπολίτευση. Από εκεί και πέρα είχαμε ένα ιστορικό παράδοξο΅:

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κόμμα της τάξης των 2 εκατομμυρίων ψήφων και των 30 χιλιάδων μελών. Δεν υπήρχε προηγούμενοτέτοιας μεγάλης αναντιστοιχίας. Καθυστερήσαμε λοιπόν να ανοίξουμε τις πόρτες μας και αυτό πρέπει να το παραδεχτούμε για να μπορέσουμε να έχουμε επαφή με τα ερωτήματα και τις προσδοκίες του δημοκρατικού κόσμου, ο οποίος περιμένει μια αξιόπιστη δύναμη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία του κυρίου Μητσοτάκη.

 Πήραμε 32% και αξιολογήθηκε ο τρόπος με τον οποίο τοποθετήσαμε τον εαυτό μας από το 2019 και μετά. Επιμείναμε να παρουσιάζουμε τον εαυτό μας ως καλό διαπραγματευτή, φέρνοντας μνήμες των δυσκολιών και των εντάσεων που είχε η περίοδος του 2015. Αυτό ήταν πάρα πολύ κρίσιμο και έγιναν και λάθη της τελευταίας στιγμής και γι αυτό λέμε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα μία προσπάθεια επανασύνδεσης με κομμάτια της μεσαίας τάξης, με κομμάτια κεντρώων, κεντροαριστερών, μετριοπαθών ψηφοφόρων, τα οποία έκαναν άλλες επιλογές. Αυτή είναι η ουσία.

«Θεωρώ ότι κακώς παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας»

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι δεν θα εκδηλωθεί υπέρ του ενός και του άλλου. Δηλαδή προστάτεψε τη διαδικασία από διάφορες ερμηνείες, οι οποίες μπορεί να φύτρωναν στη δημόσια συζήτηση. Κατά την προεδρία του το κόμμα πήγε από το 3 στο 35 36% και. Νομίζω ότι εκεί πρέπει να μείνουμε. Είμαστε σε μια καινούργια φάση. Θεωρώ ότι κακώς παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Είμαστε εδώ που είμαστε όμως και θα πρέπει να σηκώσουμε το βάρος των ευθυνών που μας αναλογεί.

Δεν θέλω να πω τίποτα κακό για κανέναν συνυποψήφιο. Επαναλαμβάνω, είναι πάρα πολύ κρίσιμο να μην υπάρχουν βολές, οι οποίες αποδίδουν ταπεινά κίνητρα. Να κριθούμε όλοι για τις ατζέντες μας και να αναδείξουμε τα πολιτικά ζητήματα. Θεωρώ ότι όλοι οι συνυποψήφιοι πρέπει να τοποθετηθούν.

«Έχουμε ακούσει δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που σχετικοποιούν την έννοια της εθνικής κυριαρχίας»

Η έννοια της εθνικής κυριαρχίας δεν είναι σχετική, είναι απολύτως προσδιορισμένη στο διεθνές δίκαιο. Το διεθνές δίκαιο είναι το πανίσχυρο όπλο της ελληνικής διπλωματίας. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, όχι το ηθικό. Από εκεί πρέπει να ξεκινάει η διαπραγμάτευση. Όχι από δηλώσεις που σχετικοποιούν το διεθνές δίκαιο και προεξοφλούν και υποχωρήσεις.

Δεν θα μπω στον πειρασμό να αποδώσω κίνητρα, αλλά καταγράφεται ότι δεν έχουν υπάρξει ακόμα ξεκάθαρες τοποθετήσεις σε κάποια μείζονα ζητήματα, όπως για παράδειγμα τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν. Είναι προφανές ότι οικοδομούνται οι προϋποθέσεις για μία συμφωνία, τις πτυχές της οποίας δεν γνωρίζουμε. Και αυτό που λέω εγώ είναι ότι οποιαδήποτε συμφωνία αποδομεί όσα καταφέραμε στο διάστημα 2015 – 2019 δεν μπορεί να έχει τη συναίνεσή μας. Η Τουρκία είναι μία αναθεωρητική δύναμη. Δεν μπορώ να φανταστώ μία συμφωνία η οποία αφήνει την Τουρκία να εξακολουθεί με τη στρατηγική της Γαλάζιας Πατρίδας υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα έρευνας.

Θα έχει το καράβι συγκεκριμένο προσανατολισμό και θα τραβάμε κουπί προς την ίδια μεριά, είπε κλέινοντας ο Νίκος Παππάς, χωρίς να παραλείψει να επισημάνει ότι ο Σωκράτης Φάμελλος ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει πάρα πολύ επάξια σταθεί σε αυτόν τον ρόλο

«Το Συνέδριό μας έδειξε ότι μπορούμε να διαφυλάξουμε την ποιότητα του διαλόγου και η συμμετοχική διαδικασία νομίζω θα μας αναζωογονήσει. Νομίζω ότι πρέπει να υπερασπιστώ και τους συνυποψηφίους με τους οποίους έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις», πρόσθεσε και υπενθύμισε ότι «κανένας δεν πίστευε ότι εμείς μαζί με το ΚΚΕ, τον Βαρουφάκη και το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσουμε να κάνουμε προοδευτική κυβέρνηση, ενώ επέμεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αποξενώθηκε από κομμάτια του εκλογικού σώματος που μεταξύ μας τα λέμε μεσαία τάξη, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες.

«Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου προοδευτικό σχέδιο, το οποίο δεν βάζει στο κέντρο της εξίσωσης αυτόν τον κόσμο, σε μια συμμαχία βεβαίως με τη μισθωτή εργασία. Υπήρχαν πολιτικές οι οποίες μας επιβλήθηκαν, που πλήγωσαν κομμάτια της μεσαίας τάξης. Αν αυτό δεν το ομολογήσουμε, θα είμαστε διαρκώς σε μία κατάσταση η οποία θα αφήνει υπονοούμενα ότι αυτές οι δύσκολες πολιτικές ήταν αποτέλεσμα δικών μας επιλογών», είπε.

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος