N. Μανιός: Το Πολυτεχνείο δεν μπορεί να γίνεται πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης (video)

Το Πολυτεχνείο έχει ένα βασικό σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» και αν κάποιος καταργήσει την ελευθερία έκφρασης σε μία πολιτική ομαδα που δρα δημοκρατικά σε μια κοινωνία, τότε για ποια ελευθερία μιλάς; Την ελευθερία για να ασκήσεις την εξουσία σου, την ελευθερία να επιβάλεις την άποψή σου; διερωτήθηκε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και γραμματέας του ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974) Νίκος Μανιός, για το επεισόδιο που σημειώθηκε χθες στο Πολυτεχνείο κατα το οποίο τραυματίστηκε στα χέρια.

Ο κ. Μανιός σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Συνδέσεις» περιέγραψε πώς εκτυλίχθηκε η ένταση και πώς ενεπλάκη ο ίδιος. «Ήμουν ήδη μέσα στο Πολυτεχνείο από την Τρίτη, ως γραμματέας του ΣΣΦΕΑ, γιατί είχαμε φτιάξει τραπεζάκια με μια αφίσα του Συνδέσμου, μοιράζαμε ένα κείμενο με ανακοινώσεις του. Αυτή μας η ιδιότητα μας δίνει από αρχής εορτασμών του Πολυτεχνείου την αρμοδιότητα του συνδιοργανωτή των εκδηλώσεων. Είναι η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου, η Σύγκλητος, οι φοιτητικοί σύλλογοι και ο ΣΦΕΑ που συνδιοργανώνουν τους εορτασμούς. Το ποιος μπαίνει στο Πολυτεχνείο να βάλει τραπεζάκια, να έχει πολιτικά κείμενα, να έχει την δυνατότητα να μιλάει από το μικρόφωνο, το αποφασίζει ο ΣΦΕΑ με την Πρυτανική Αρχή. Κάποια στιγμή αντιλαμβάνομαι ότι μπροστά στην είσοδο γίνεται μια αναταραχή και πάω να δω τι συμβαίνει. Και διαπιστώνω ότι μια ομάδα φοιτητών, 25-30 ατόμων, οι οποίοι νομίζω ότι είναι ΝΑΡ -αν δεν είναι να βγουν και να εξηγήσουν την πολιτική τους θέση- εμπόδιζαν την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν στεφάνι. Όταν πήγαν οι φοιτητές από την νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν μέσα και τα μέλη της αντιπροσωπείας που ήθελαν να μπουν, πίεσαν τα πράγματα και αναγκάστηκα να παρέμβω, να προσπαθήσω να εξηγήσω σε αυτούς τους φοιτητές ότι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα να ελέγξουν αυτή την δίοδο, ήρθαμε σε κόντρα, σπρώχναμε και έσπρωχνα κι εγώ γιατί έτσι μεγάλωσα, να διεκδικώ το δίκαιο. Στη συνέχεια μου ανέφερε κάποιος ότι δεν άφησαν και αντιπροσωπεία της Βουλής να εισέλθουν στον χώρο να καταθέσουν στεφάνι. Και μεις τι κάνουμε εδώ; του είπα».
Και υπογράμμισε ο κ. Μανιός ότι δεν μπορεί κανείς στη βάση της άποψης του να καθορίζει να παίξει το ρόλο αυτού που κάνει face control, σημειώνοντας η δουλειά του είναι θεσμοθετημένη να επιβάλει την λογική και την τάξη και όποιος θέλει μπορεί να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο. Και συνέχισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα ή ως κυβέρνηση δεν του πέφτει λόγος και το λέω εγώ που είμαι στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που ήμουν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και θα είμαι και στους επόμενους αγώνες. Δεν είναι δουλειά του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ να πουν ποιος θα μπει στο Πολυτεχνείο. Όταν όμως δημιουργείται ένα τέτοιο επεισόδιο, θα πρέπει η παράταξη που το κάνει και επικαλείται ότι είναι του τάδε κόμματος, τότε αυτό το κόμμα θα πρέπει να του συστήσει να μην το ξανακάνει. Όλες οι πολιτικές νεολαίες που έχουν την άμεση καθοδήγηση των φοιτητικών τους παρατάξεων, να κάνουν ένα συνέδριο και να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Κάθε χρόνο κάποια παράταξη θα προσβάλλει την μνήμη του Πολυτεχνείου;».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος