Ν. Κασιμάτη στην ΕΡΤ για ΣΥΡΙΖΑ: Έπρεπε να προηγηθεί Συνέδριο και μετά εκλογή προέδρου

Έπρεπε να προηγηθεί συνέδριο και μετά εκλογή προέδρου, τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόβλημά μας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, είπε και συνέχισε. «Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη και αποχώρησε».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να υπάρχουν τάσεις» και «αντίπαλός μας είναι η ΝΔ».

Θεωρώ ότι το κάθε κόμμα κινείται ξεχωριστά και δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, απάντησε όταν ρωτήθηκε για τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Ολόκληρη η συνέντευξη της Νίνας Κασιμάτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ:

  • Δεν έχουν περάσει ούτε 48 ώρες από την εκλογή Κασελάκη και ήδη υπάρχει ένα εκρηκτικό κλίμα. Βλέπω τον κ. Φίλη να μιλάει για δυσανεξία στην Αριστερά, τον κ. Σκουρλέτη να μιλάει για εξαΰλωση της Αριστεράς, την κυρία Αχτσιόγλου να λέει ευχαριστώ δεν θα πάρω γιατί δεν έχω ενέργεια, ενώ διεκδικούσε μέχρι πριν δύο μέρες την ηγεσία. Αναρωτιέμαι πώς κάποιος που διεκδικεί την ηγεσία μέχρι προχθές, σήμερα δεν έχει ενέργεια να πάρει μια θέση στο ΣΥΡΙΖΑ. Και θέλω να μου πείτε τι σημαίνουν όλα αυτά. Δηλαδή μήπως αποκτήσατε ένα νέο αρχηγό, αλλά χάνετε τον ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως τον ξέραμε μέχρι τώρα;

«Δυστυχώς κάποιοι λίγοι από εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιωνόμαστε στην αρχικήμας θέση ότι έπρεπε να προηγηθεί συνέδριο και μετά εκλογή Προέδρου. Αυτό διότι είχε προηγηθεί μία τεράστια ήττα, η συντριπτική και θα έπρεπε να συζητηθούν ακριβώς τα αίτια αυτής της ήττας και το πώς πορευόμαστε από εδώ και μπρος, γιατί προφανέστατα το πρόβλημά μας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Το πρόβλημά μας ήταν οι θέσεις μας και διάφορα άλλα ζητήματα, όπως τα διαχειριστήκαμε κατά τη διάρκεια αυτών των ετών της τετραετίας της αντιπολίτευσης, αλλά και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τελικά μετά το 2019 δεν έγινε ποτέ αυτή η συζήτηση. Ο Αλέξης Τσίπρας, που είναι ο πατέρας του μεγάλου ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβε το μερίδιο της δικής του ευθύνης και πολύ μεγαλόπρεπα αποχώρησε. Ωστόσο αρνήθηκαν να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους άλλα στελέχη που ανήκαν στη συλλογική ηγεσία και κατόπιν αυτού τραβήξανε προς την ατομική, την τασική τους δόξα για την εκλογή προέδρου.

  • Διακρίνω την ομπρέλα σε αυτή την τασική δόξα;

Σε ένα συνέδριο θα τα είχαμε πει όλα ανοιχτά. Τώρα εδώ σε ένα πάνελ δεν έχω έρθει για να πυροβολήσω συντρόφους και συντρόφισσες.

  • Κάποιοι λένε νοιάζονται περισσότερο για το κόμμα αυτοί που ήρθαν χθες ή τα τελευταία χρόνια; Και εσείς είσαστε από αυτούς που ήρθαν σχετικά τελευταία χρόνια ή αυτοί που είναι εκεί από γεννησιμιού.

Εγώ είμαι από το 2010.

  • Αλλά έρχεται ο κύριος Φίλης τώρα και σου λέει ότι νοιάζεται περισσότερο Κασελάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ από εμένα;

Ναι, αλλά μη με συγκρίνετε. Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια πορεία από το 2010 και μετά μεγεθύνσης, διευρύνσης και ούτω καθεξής. Αυτή η διεύρυνση δυστυχώς ήταν ατελής και γι αυτό ο πρόεδρος Τσίπρας κατά την αποχώρησή του μας κάλεσε να αποτιμήσουμε τον δεκαετή κύκλο, δηλαδή από το 2013 και μετά και πόσο όντως μεγαλώσανε.
Έχει πει κάτι ο κύριος Φίλης στην αρχή. Μπορείτε να μου πείτε ποια είναι η γνώμη σας γι αυτό που είπε σήμερα;
Νομίζω ότι είναι ότι σπέρνεις, θερίζεις. Διότι όταν επιλέγεις να κάνεις προεδρολογία και προσωπολογία, αντί να μιλήσεις για πολιτική, μπορεί τελικά να καταλήξεις να σου έρθουν τα πράγματα αλλιώς, οπότε τα περίμενες.

  • Τι εννοείτε. Αυτό αφορά τον κ. Φίλη ή τον κ. Κασσελάκη;

Το λέω σε σχέση με αυτό που μου λέτε, ότι και σ αυτό και σε αυτό που είπα εγώ πριν, ότι όταν αποφασίζεις να μη μιλάς για την πολιτική και να μιλήσεις για πρόσωπα, εν τέλει μετά δεν επιτρέπεται να κάνεις προσωπικές επιθέσεις.

  • Άρα ο κ. Φίλης δεν μιλάει για πολιτική;

Νομίζω ότι η συζήτηση άργησε και τώρα όλοι μας, όπως λέμε, πρέπει να μπουν τα σπαθιά μέσα στα θηκάρια, θα πρέπει να ξεκινήσει η πολιτική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ.

  • Ναι, αλλά με τις τάσεις τι θα γίνει; Λέει ο κ. Αποστολάκης σήμερα ότι τελείωσαν οι τάσεις. Ο κ. Φίλης λέει ότι στο κόμμα δεν υπάρχουν ημερήσιες διαταγές για να τις βγάλει ο κ. Αποστολάκης ο οποίος είναι και από τον στρατό.

Κατά τη γνώμη μου, στο κόμμα θα πρέπει να υπάρχουν ρεύματα ιδεών, όχι τάσεις, με τον τρόπο με τον οποίον υπήρχαν, οι οποίες κατά τη γνώμη μου δεν είχαν τόσο μεγάλη ιδεολογική ομοιογένεια και στόχευση, διότι υπήρχαν διάφορες συσσωματώσεις και συνεργασίες, οι οποίες δεν είχαν ως παρανομαστή έναν ιδεολογικό στόχο, αν θέλετε. Γι αυτό ακριβώς το λόγο θα πρέπει τώρα βεβαίως να επιτραπεί ο διάλογος μέσα στο κόμμα. Θα πρέπει να μπορούν να υπάρχουν ξεχωριστές θέσεις, αλλά ταυτόχρονα μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες να προσπαθήσουμε να πετύχουμε την ενότητα που είναι αναγκαία.

  • Είναι μοιραίο να αποχωρήσουν κάποιοι; Διότι μου λέτε αναγκαία η ενότητα. Αν αποχωρήσουν κάποιοι, θα είναι μοιραίο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίπαλος μας είναι η Νέα Δημοκρατία, η νεοφιλελεύθερη πολιτική της, αυτή που εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να ανατραπεί άμεσα. Και βεβαίως ένα κόμμα είναι πολύ πιο ισχυρό όταν είναι ενωμένο παρά όταν έχει φαινόμενα διασπάσεων ή αποχωρήσεων;

  • Αντίπαλός σας η Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ τι είναι. Διότι άκουσα σήμερα τον κ. Σπίρτζη που προτείνει μια σύμπτυξη με το ΠΑΣΟΚ και να αποφασιστεί μάλιστα με ποια ηγεσία θα πάει ο χώρος αυτός μελλοντικά με μια συμφωνία. Πώς την ακούτε αυτή την πρόταση Σπίρτζη; Δηλαδή, θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένας χώρος με τον οποίο πρέπει να πάτε μαζί και πώς θα μπορούσε να αποφασιστεί μια ηγεσία, δσηλαδή θα αποφασίσει η βάση των μελών και των φίλων των δύο κομμάτων μαζί;

Πολύ μακρινή συζήτηση. Δεν εδράζεται θεωρώ, σε πραγματικά δεδομένα. Εμάς αντίπαλος μας είναι η δεξιά πάντα, όχι τα υπόλοιπα κομματα.

  • Μέχρι τώρα είχατε αντίπαλο και το ΠΑΣΟΚ… θυμάμαι στις εκλογές τις δεύτερες μετά την απλή αναλογική πήγατε λέγοντας ότι να ψηφίσουν εσάς και όχι το ΠΑΣΟΚ και να είσαστε καλή αντιπολίτευση.

Εφόσον πηγαίναμε σε εκλογές χωρίς απλή αναλογική όπου ο πρώτος θα έβγαινε κυβέρνηση (…) Και εμείς και προεκλογικά είχαμε πει ότι και αυτοδύναμη να εκλέγουμε θα τείνουμε χείρα συνεργασίας στις προοδευτικές δυνάμεις και στο ΠΑΣΟΚ. Άρα αυτό ισχύει. Από εκεί και πέρα τώρα έχει τρέξει πολύ νερό στο αυλάκι. Έχουν γίνει εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει νέα ηγεσία. Το ΠΑΣΟΚ νομίζω επίσης κάνει τους αναστοχασμούς του.

  • Μπορεί η σχέση Κασελάκη Ανδρουλάκη να λειτουργήσει λετε;

Δεν θεωρώ ότι είναι ζητήματα προέδρων. Θεωρώ ότι είναι ζητήματα των κομμάτων ως συλλογικών διανοουμένων και ως φορέων κοινωνικής γείωσης, να το πω έτσι, να αντιληφθούν ποια είναι η αναγκαιότητα. Ωστόσο, θεωρώ ότι το κάθε κόμμα αυτή τη στιγμή κινείται ξεχωριστά και δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος