Ν. Ηλιόπουλος: «Το σκάνδαλο Πάτση αποκαλύπτει λεηλασία των πολιτών μέσα από τα κόκκινα δάνεια με υπογραφή Μητσοτάκη»

Το σκάνδαλο Πάτση αποκαλύπτει τη λεηλασία των πολιτών μέσω των κόκκινων δανείων, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό.

«Εδώ υπάρχει και ζήτημα νομιμότητας. Ο κ. Πάτσης εμφανίζεται να έχει συγκεκριμένη νομική σχέση με 3 εταιρείες του εξωτερικού, εταιρείες ειδικού σκοπού που ασχολούνται με κόκκινα δάνεια», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο «ΑΡΤ».

«Ζητάμε να συνεδριάσει η επιτροπή του πόθεν έσχες στη Βουλή, φαίνεται να υπάρχουν κενά στο πόθεν έσχες του συγκεκριμένου βουλευτή», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Ο κ. Πάτσης, όμως, έχει πάρει και 1 εκατ. ευρώ από τα ΕΛΤΑ για παροχή νομικών συμβουλών. Από την πλευρά μας έχουν γίνει 4 ερωτήσεις για το θέμα στον κ. Πιερρακάκη, οι οποίες δεν απαντήθηκαν. Σήμερα παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει θέμα. Το 1 εκατ. απευθείας ανάθεση δεν είναι μια απλή γραφειοκρατική διαδικασία, δείχνει ότι υπάρχει διοικητική εμπλοκή σε επίπεδο υπουργείου», σημείωσε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ανέφερε ότι:  «στην ιστοσελίδα του υπουργείου φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα ΕΛΤΑ είναι στους εποπτευόμενους φορείς, ενώ υπάρχουν ανακοινώσεις στις οποίες ο κ. Πιερρακάκης αναφέρεται σε προγράμματα εξυγίανσης των ΕΛΤΑ». «Βέβαια κατανοούμε απόλυτα γιατί σήμερα αρνείται οποιαδήποτε σχέση», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Πίσω από όλη αυτή την ιστορία όμως υπάρχει κάτι μεγαλύτερο και αυτό είναι το ζήτημα των κόκκινων δανείων. Τα κόκκινα δάνεια των εργαζόμενων, των μεσαίων στρωμάτων, πηγαίνουν στους διάφορους Πάτσηδες της ΝΔ. Μιλάμε για μία λεηλασία, τη φετινή χρονιά είχαμε 44.000 πλειστηριασμούς, τριπλάσιοι σε σχέση με πέρσι», ανέφερε και τόνισε: «αυτή η λεηλασία έχει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη». «Οι δραστηριότητες Πάτση ήταν γνωστές εδώ και πολύ καιρό μέσα από δημοσιεύματα, η ΝΔ τα γνώριζε. Αναγκάστηκαν να τον διαγράψουν αυτή τη στιγμή, ακριβώς επειδή αυτή η υπόθεση συνέπεσε με την έκρηξη των πλειστηριασμών –και πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Το προηγούμενο διάστημα βγήκε απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία παγώνει το δικαίωμα των servicers, των ενδιάμεσων εταιρειών ανάμεσα σε funds και τράπεζες, να κάνουν πλειστηριασμούς», επισήμανε. «Όταν ούτε 3 στους 100 δεν μπορούν να μπουν στον εξωδικαστικό, αυτό σημαίνει αποτυχία, η οποία οφείλεται στις αλλαγές που έγιναν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την ακρίβεια, ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε: «με βάση τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα είναι μία από τις 4 μόνο χώρες της ΕΕ στις οποίες αυξήθηκε η φτώχεια μεταξύ 2019-2021». «Επίσης, συνυπολογίζοντας την αγοραστική δύναμη, είμαστε στις χειρότερες θέσεις με το πιο ακριβό ρεύμα στα οικιακά τιμολόγια, στα μη οικιακά τιμολόγια είμαστε στη δεύτερη χειρότερη θέση. Έχουμε 4 δισ. παραπάνω φορολογικά έσοδα από ΦΠΑ, γιατί ο κόσμος πληρώνει πολύ περισσότερο ενώ, με βάση τα στοιχεία, καταναλώνει λιγότερο», ανέφερε.

«Είναι ζήτημα μοντέλου. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση επιδοτεί την αισχροκέρδεια. Όταν μόνο το Σεπτέμβρη έχουμε 500 εκ. ευρώ υπερκέρδη στους παρόχους ενέργειας, αυτό δείχνει τι γίνεται. Η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν καταργήθηκε, ενσωματώθηκε. Η ίδια η ΡΑΕ είπε ότι η τιμή του ρεύματος το Σεπτέμβρη αυξήθηκε 57%. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, μας προτρέπει να κοιτάμε τη λιανική μόνο, όχι τη χονδρική. Οι πολίτες όμως πληρώνουν και τη χονδρική μέσω της φορολογίας», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και ο ΕΦΚ στα καύσιμα, να γίνει αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου και να μπει πλαφόν σε χονδρική και λιανική στο ρεύμα που δεν θα επιτρέπει την αντικοινωνική κερδοφορία που βλέπουμε σήμερα», δήλωσε.

Αναφερθείς στα εργασιακά, τόνισε: «η ανάπτυξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ανάπτυξη της Μαλαματίνας». «Η κυβέρνηση στέλνει τα ΜΑΤ στους απεργούς και στηρίζει τις απολύσεις, σε μία εταιρεία που σώθηκε με ρύθμιση χρεών σε ΕΦΚΑ και δημόσιο, σε μια εταιρεία που οι εργαζόμενοι κερδίζουν τις δικαστικές αποφάσεις και την υποχρεώνουν να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας», σχολίασε.

«Αντίθετα, όταν την προηγούμενη περίοδο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μείωσε 10% την ανεργία, το έκανε επαναφέροντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και έχοντας μια πολύ αυστηρή Επιθεώρηση Εργασίας», σημείωσε.

«Στις 9 Νοεμβρίου, στην πανεργατική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, σημασία έχει να μιλήσει η κοινωνία. Καλούμε όλους τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τις νέες και τους νέους, τους συνταξιούχους, να κατέβουν στο δρόμο και να διεκδικήσουν μια διαφορετική πολιτική που θα βάζει μπροστά τις δικές τους ανάγκες», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος