“Ανέφικτος ο διάλογος με την Τουρκία υπό καθεστώς εκβιασμών και προκλήσεων»-Νέα επίθεση του Ακάρ (video)

Μακρινό χαρακτήρισε το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο απαιτεί συμφωνία και των δύο πλευρών. Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα δε φοβάται τη διεθνή νομιμότητα. Να ασκήσει πιέσεις καλεί τον πρωθπουργό σε συνέντευξή του στο «ΈτΚ» ο Αλέξης Τσίπρας ώστε να ανοίξουν όλα τα θέματα των Ευρωτουρικών σχέσεων κατά την διάρκεια της Γερμανικής προεδρίας. «Από μόνη της η Μέρκελ δεν πρόκειται να τα θέσει επί τάπητος, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στο μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ εξαπέλυσε νέα επίθεση στην χώρα μας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι αυτή που κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο.

Επιθυμούμε τον διάλογο με την Τουρκία, αλλά όχι υπό καθεστώς εκβιασμών και προκλήσεων, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

Στην ίδια συνέντευξη ο Νίκος Δένδιας απαντά στις αιτιάσεις της Τουρκίας για το Καστελόριζο. Τονίζει ρητά πως το σύμπλεγμα του Καστελλορίζου, οι νήσοι Ρώ και Στοργγύλη έχουν υφαλοκρηπίδα, αντικρούοντας τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της Άγκυρας. Ο κ. Δένδιας σημειώνει πως το Καστελλόριζο ως νησί που κατοικείται, έχει τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τα δικαιώματα που έχουν τα ηπειρωτικά εδάφη, ανεξάρτητα από το μέγεθος του.

“Το κύριο κριτήριο είναι η οικονομική βιωσιμότητα, δηλαδή η δυνατότητα να συντηρήσει ανθρώπινη διαβίωση. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο μπορεί, αλλά ο Δήμος Μεγίστης περιλαμβάνει, εκτός από το Καστελλόριζο, τη Ρω και τη Στρογγύλη, νησιά που επίσης κατοικούνται και έχουν, συνεπώς, δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ”, είναι η χαρακτηριστική δήλωση.

Ο υπουργός Εξωτερικων, υποδεχόμενος χθές στην Αθήνα τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη διαμήνυσε στην Τουρκία ότι έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

Την ίδια ώρα έφταναν στην Αθήνα μηνύματα στήριξης για το θέμα της Αγίας Σοφίας από Μόσχα και Παρίσι. Και σε σημερινή της συνέντευξη στα “Νέα” η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα τονίζει ότι πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που προκαλούν όξυνση”.

Στο μεταξύ στην Τουρκική φρεγάτα «Κερασούντα» που πλέει στα ανοικτά της Λιβύης πέταξε από την πρωτεύουσα Τρίπολη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Εξαπέλυσε νέα επίθεση στην χώρα μας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι αυτή που κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο, ενώ ζήτησε και πάλι την αποστρατικοποίηση των 16 από 23 νησιά του Αιγαίου, όπως ανέφερε σχετικά.

Σοβαρή ανησυχία σχετικά με την οπισθοδρόμηση της Τουρκίας σε θεμελιώδεις τομείς, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Επικρίνοντας την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να καταδικαστούν τέσσερις υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων για κατηγορίες σχετικά με τρομοκρατία, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν:.

«Η απόφαση του δικαστηρίου είναι βαθιά λυπηρή και μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τις σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με την οπισθοδρόμηση της Τουρκίας σε θεμελιώδεις τομείς».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Πήτερ Στάνο τονίζει ότι η Τουρκία «χρειάζεται άμεσα να επιδείξει συγκεκριμένη πρόοδο όσον αφορά στο κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των ευρωτουρκικών-σχέσεων».

Πηγή:ΕΡΤ-Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος