Ν. Δένδιας: Η σημερινή Τουρκία αποτελεί έναν παράγοντα αποσταθεροποίησης στη Μεσόγειο (video)

Λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής η Αθήνα επαναφέρει στο προσκήνιο την τουρκική παραβατικότητα, με τον Νίκο Δένδια να ανοίγει ενώπιον του Ισπανού ομολόγου του όλη τη βεντάλια της τουρκικής παραβατικότητας από το Αιγαίο και την Κύπρο μέχρι τη Λιβύη.

Όπως δήλωσε o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας: «Η σημερινή Τουρκία αποτελεί έναν παράγοντα αποσταθεροποίησης στη Μεσόγειο, με μια κορυφαία εκδήλωση την απειλή πολέμου, το casus belli εναντίον της Ελλάδας, κάτι που είναι πρωτοφανές. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι η πλήρης έλλειψη σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας εξέφρασε ξανά την ανησυχία της Αθήνας για την διαφαινόμενη ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ισπανίας- Τουρκίας, λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις ότι η Ισπανία θα ενεργεί εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Επίσης ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι: «Τα κράτη μέλη έχουμε δεσμευθεί να μην εξάγουμε εξοπλισμό, στρατιωτική τεχνολογία και εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επιθετικές ενέργειες ή για περιφερειακή αποσταθεροποίηση».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρο Μπουένο, ανέφερε πως: «Η Ισπανία είναι σαφώς υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και επίσης υπέρ του να βρεθούν λύσεις με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Σε νέα παράλογη και ανυπόστατη σύνδεση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά με την αποστρατιωτικοποίηση προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι: «Στείλαμε μία επιστολή στον ΟΗΕ που καταχωρήθηκε και δηλώσαμε ότι εάν η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει τον όρο περί μη εξοπλισμού των νησιών, τότε δεν θα έχει κυριαρχικά δικαιώματα σε αυτά τα νησιά».

Θέμα θεσμοθέτησης μόνιμων κυρώσεων κατά όσων εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό έθεσε η Αθήνα στο Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ένωσης.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε: «Eπανέφερα για λογαριασμό της χώρας μας την πρόταση να υπάρχει ένα πλαίσιο σταθερών κυρώσεων απέναντι σε οποιονδήποτε θέλει να εργαλειοποιήσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες για να αποσταθεροποιήσει είτε την Ευρωπαϊκή Ένωση ή χώρες μέλη».

Καταγγελίες για κακόβουλη χρήση του μεταναστευτικού από την Τουρκία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, σε τηλεδιάσκεψη με τον Σαρλ Μισέλ.

Η Νιόβη Παρισινού αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κυπριακής Κυβέρνησης, ανέφερε πως: «Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των αιτημάτων ασύλου αφορά σε πρόσωπα τα οποία συστηματικά και οργανωμένα προωθεί η Τουρκία προς τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, μέσω των κατεχομένων».

Την πρώτη άτυπη συνάντηση με τον νέο Ειδικό Διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό είχαν στο Λήδρα Πάλας, Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος