Ν. Δένδιας από Αλβανία: Επιτάχυνση διαλόγου για να καταθέσουμε στη Χάγη συνυποσχετικό για οριοθέτηση AOZ & υφαλοκρηπίδας

Array

Στην Αλβανία βρίσκεται ο Νίκος Δένδιας για επαφές με την πολιτική ηγεσία και πλούσια ατζέντα για διμερή θέματα, την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η επίσκεψη Δένδια έρχεται λίγες ημέρες μετά τις επαφές του πρωθυπουργού με τον Έντι Ράμα.

Όπως επεσήμαναν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Όλτα Τσάσκα, αυτές οι εντατικές επαφές δείχνουν και το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων. Όπως ανέφερε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης: «στη συνάντηση που είχε το πρωί ο Νίκος Δένδιας με την Αλβανίδα ομόλογό του, η ατζέντα ήταν μεγάλη. Οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, η οποία έχει αποκτήσει νέα επικαιρότητα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και βεβαίως το μείζον θέμα που αφορά την εκκρεμότητα στις διμερείς σχέσεις της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Εκφράστηκε η κοινή βούληση και από την Αλβανίδα υπουργό Εξωτερικών να προχωρήσει η πολιτική συμφωνία που κατ’ αρχήν έχει υπάρξει για τη συμφωνία παραπομπής της διαφοράς αυτής με σύναψη συνυποσχετικού στη Χάγη. Επίσης, έκανε αναφορά ο κ. Δένδιας και σε άλλα προβλήματα που έχουν εκκρεμότητα από την ιστορία, όπως είναι βεβαίως οι πυραμίδες στη χάραξη των συνόρων και η συμφωνία για αποφυγή μεθοριακών επεισοδίων και εμπόλεμη κατάσταση».

Αιχμές Νίκου Δένδια για Τουρκία 

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ, υπήρξε, όπως έγινε γνωστό χθες, η απόφαση της αλβανικής πλευράς και συμφωνήθηκε με την Τουρκία η αγορά τριών drones τουρκικής κατασκευής -τα γνωστά Μπαϊρακτάρ. Κατά τον Νίκο Μελέτη, η αναφορά του κ. Δένδια ήταν σαφής καθώς όπως είπε ο ΥΠΕΞ αναθεωρητικές δυνάμεις προσπαθούν να διεισδύσουν στα Βαλκάνια με στόχο να αυξήσουν την επιρροή τους και όχι τη συνεργασία, δημιουργώντας ζώνες επιρροής, κάτι που είναι αντίθετο στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών και απέναντι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ακόμα έγινε αναφορά στην ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία και την αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα, που είναι γέφυρες στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Δένδιας έκανε ακόμα αναφορά στην αναμενόμενη για αύριο επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου.

«Να θυμίσω ότι υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση -σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω εδώ- από τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου για να υποδεχθούν τον πρωθυπουργό στους τρεις σταθμούς της περιοδείας στη Δερβιτσάνη, στη Λειβαδιά και στη Χειμάρρα. Είναι η πρώτη επίσκεψη στην ιστορία Έλληνα πρωθυπουργού στη Χειμάρρα, ενός τόπου που ο Ελληνισμός έχει βασανιστεί πάρα πολύ. Ήταν η μόνη περιοχή που στη διάρκεια του καθεστώτος Χότζα δεν αναγνωριζόταν ως μειονοτική ζώνη» σημείωσε ακόμα ο Νίκος Μελέτης.

Αυτή την ώρα ο Έλληνας υπουργός επισκέπτεται το ελληνοαλβανικό σχολείο, το Αρσάκειο, και μετά θα επισκεφθεί και ένα ακόμη εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Αποστολή στα Τίρανα: Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος