Μητσοτάκης: Εντός του Μαΐου η δέσμη προτάσεων για τη στήριξη καταναλωτών ενέργειας

Αντίστροφη μέτρηση από τον πρωθυπουργό για το νέο πρόγραμμα θωράκισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις ενεργειακές Συμπληγάδες. «Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια στήριξης της κοινωνίας», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου. Σήμερα και σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Real News», οριοθετεί τον χρονικό ορίζοντα των ανακοινώσεων.

“Έχω πει ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα, έτσι ώστε να απορροφήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, εξαντλώντας στα όριά τους τα δημοσιονομικά περιθώρια. Θα ανακοινώσω τη δέσμη των προτάσεων μέσα στο Μάιο και, ακόμη και αν δεν υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα ισχύσουν από τον Ιούνιο. Εξαντλούμε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που μας δίνει ο Προϋπολογισμός για να στηρίξουμε με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τους συμπολίτες μας. Αυτό κάνουμε από την αρχή της κρίσης κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε” δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες

-Θα επιβληθεί ανώτατη χονδρεμπορική στην τιμή στα 100 ευρώ/MWh για παραγωγή ενέργειας με φυσικό αέριο.

-Σχεδιάζεται η συνέχιση επιδότησης των τιμολογίων και τον επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται, ότι η Αθήνα έχει ζητήσει από την Κομισιόν λήψη μέτρων, με στόχο να πέσουν οι τιμές της ενέργειας και να περιοριστούν οι αυξήσεις.

Μεταξύ άλλων, έχει ζητήσει:

-Πλαφόν τιμών στα επίπεδα προ κρίσης.

-Ημερήσιο όριο τιμών στο +/-10%.

-Καθορισμό τιμών σε έκτακτη ανάγκη.

-Πλαφόν στο κέρδος χονδρικής.

Το μείζον θέμα της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία θα συζητηθεί τη Δευτέρα 2 Μαίου στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συνδράμουν την Ευρώπη ν` αντιμετωπίσει τυχόν ελλείψεις.

Το ενδιαφέρον  στρέφεται και στη στάση που θα τηρήσουν Γερμανία και Ιταλία απέναντι στη ρωσική αξίωση για πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλιαΤη Δευτέρα αναμένεται να θέσει η Ελλάδα στην ΕΕ το θέμα πληρωμής για το ρωσικό φυσικό αέριο. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα,  η χώρα μας θα πληρώσει την Gazprom με έναν τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις και θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλειας της χώρας.

Αναφορικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από την ΕΕ, ο πρωθυπουργός στη σημερινή του δήλωση στην εφημερίδα «Real News», επεσήμανε ότι είναι σημαντικές και έχουν ήδη φέρει αποτελέσματα, ωστόσο «Πρέπει, να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε τα μέτρα που λαμβάνουμε να μην καταλήξουν να βλάψουν περισσότερο εμάς, τις χώρες της ΕΕ, από ό,τι βλάπτουν τη Ρωσία, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως και άμεσα το ρωσικό φυσικό αέριο από άλλους προμηθευτές».

Η χώρα μας ανακοίνωσε την ενεργειακή συνδρομή της στη Βουλγαρία με τη διάθεση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας για την προμήθεια LNG ενώ σύντομα ολοκληρώνεται και ο διασυνδετήριος αγωγός IGB που θα στέλνει και Αζέρικο αέριο στη Βουλγαρία μέσω του ΤΑΡ. Σχετικές δηλώσεις έκανε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος