Μητσοτάκης: Αφόρητη η πραγματικότητα στα δημόσια πανεπιστήμια-Κίνδυνος για την κοινωνική ζωή (video)

«Η συνέπεια δεν είναι το δυνατό σας χαρακτηριστικό κ. Τσίπρα έτσι δεν είναι;», με αυτή τη φράση απευθύνθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής στο ξεκίνημα της προγραμματισμένης συνεδρίασης αναφορικά με την επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» για την ανομία στα πανεπιστήμια. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι μία ενδεχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ θα καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο, εστιάζοντας στις παθογένειες που έχει δημιουργήσει και προσκάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση αν είναι με τους φοιτητές ή με τους καταληψίες.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «αφόρητη πραγματικότητα η οποία δεν επιδέχεται αμφισβήτησης ή ωραιοποίησης. Η κατάσταση στα δημόσια Πανεπιστήμια συνιστά ένα μεγάλο κίνδυνο που αφορά όχι μόνο για την Παιδεία αλλά και για το σύνολο της κοινωνικής μας ζωής», το οποίο όπως είπε «με τη συνοχή της κυβέρνησης συνεχώς διογκώνεται».

«Η ανομία και η βία που έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια εξάγονται και κατακαίνε κάθε τόσο την καθημερινότητα των Ελλήνων», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και συμπλήρωσε πως «εγκληματικές ομάδες χρησιμοποιούν σήμερα τα πανεπιστήμια ως βάση για τις δραστηριότητές τους, κοινού ποινικού δικαίου, όπως η διακίνηση ναρκωτικών και το εμπόριο λαθραίων προϊόντων, ενώ την ίδια ώρα οι διαβόητες συλλογικότητες –όπως τις αποκαλεί η κυβέρνηση – ελέγχουν πολλές πανεπιστημιακές σχολές και τις έχουν μετατρέψει σε γιάφκες για μολότοφ και ορμητήρια για καταστροφές».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι την ερώτησή του ουσιαστικά την συνυπογράφουν 1500 φοιτητές, οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών και πολλοί πανεπιστημιακοί, περισσότεροι από 400 καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «που φοβούνται πια γιατί κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα και ζητούν από την Πολιτεία να εγγυηθεί τα στοιχειώδη δικαιώματά τους».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Την ερώτησή μου τη συνυπογράφουν άτυπα όλοι αυτοί οι καθηγητές, όπως και φοιτητές που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στις σχολές τους, καθηγητές που καταγγέλλουν περιστατικά ξυλοδαρμών και απειλών. Σε αυτούς πρέπει να απαντήσετε κ. Τσίπρα, όχι σε μένα. Ως πότε θα συγκαλύπτετε την “ομερτά” της ατιμωρησίας με πράξεις και παραλήψεις, ως πότε θα ανέχεστε παρακρατικές φασιστικές πρακτικές αυτών των ομάδων; Με ποιους είστε; Είστε με τους καθηγητές, τους φοιτητές, και τους εργαζόμενους ή με τις συμμορίες των τραμπούκων και τον υπόκοσμο που έχει διεισδύσει στα πανεπιστήμια;».

Έδειξε φωτογραφίες από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο για να δείξει την “κατάντια” των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη βία και την ανομία. Δεν είναι η δουλειά των παιδιών που σπουδάζουν να συγκρούονται με τους ντίλερς των ναρκωτικών, προκειμένου να προστατεύσουν το άσυλο από τις παρεμβάσεις της αστυνομίας».

«Με την κυβέρνηση της ΝΔ τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από εμπόρους, συμμορίες και τραμπούκους. Το άσυλο θα καταργηθεί» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν θα αλλάξει απλώς ο νόμος, θα καταργηθεί. Το άσυλο όπως ισχύει σήμερα, με τον νόμο Γαβρόγλου είναι προσβολή του κράτους δικαίου, ενθαρρύνει την ανομία».

Για την δική του στάση είπε ότι αν τα Πανεπιστήμια θελήσουν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο προστασίας και περιφρούρησης θα το συζητήσω. Μέχρι τότε θα εφαρμόζεται και στα Πανεπιστήμια η κοινή ποινική νομοθεσία, θα προστατεύεται η έρευνα, η γνώση και η ακαδημαϊκή ελευθερία, το δημόσιο Πανεπιστήμιο θα ορθώσει το ανάστημά του και θα λειτουργεί με ελευθερία, δημιουργικότητα και αξιοκρατία.

«Η νοσηρή κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια, πάει να γίνει καθεστώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα, επειδή δεν θέλει», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Ανοίξατε τις πόρτες στην ανομία και στη βία και ζητάτε από τους φοιτητές να διαφυλάξουν το άσυλο, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει ότι με τη ΝΔ «τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν, όσοι ασχημονούν θα πεταχτούν έξω από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα».

Μήπως η προκλητική ανοχή στα διάφορα γκρουπούσκουλα είναι προετοιμασία για το τι μπορεί να γίνει την επόμενη ημέρα, όταν υπάρξει μία αλλαγή που όλα δείχνουν ότι θα έλθει, να ξεχυθούν στους δρόμους και να κάψουν την Αθήνα, διερωτήθηκε κατά τη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θυμόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%, τότε που έκλεινε το μάτι σε αυτούς που το 2008 έκαιγαν την Αθήνα. Την παραβατικότητα αυτού του είδους την έχουμε πληρώσει με αίμα και δεν πρόκειται να την ανεχθούμε».

Απαντώντας στην πρωτολογία του πρωθυπουργού, σημείωσε: «Είτε δεν αντιλαμβάνεστε τι γίνεται στη χώρα, είτε επιλέξατε να μην ακούτε τι σας είπα. Δεν είπα ότι τα φαινόμενα βίας και ανομίας είναι καινούρια, σας κατηγόρησα ότι με τη δική σας συνειδητή ανοχή τα φαινόμενα βίας και ανομίας έχουν εκτραχυνθεί επί των ημερών σας».

Συνεχίζοντας, ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Θεωρείτε λογικό, εντός του πανεπιστημίου, να υπάρχει μία συλλογικότητα που στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της ένοπλης βίας, πρέπει ή δεν πρέπει να παρεμβαίνει το κράτος όταν υπάρχει κατάληψη δημόσιου χώρου; Είναι εναρμονισμένο με τη δική σας λογική για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα κράτος δικαίου; Υπάρχει πανεπιστήμιο σήμερα στην Ευρώπη που να παρουσιάζει την εικόνα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου; Είστε σοβαρός κ. Τσίπρα; Έχετε περπατήσει στην Πατησίων;».

Απαντώντας στην τοποθέτηση Τσίπρα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είπε ότι το μη κερδοσκοπικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα σήμερα να προσφέρει ίση αντιμετώπιση σε όλους τους φοιτητές, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάσταση και πρόσθεσε: «με την εμμονή σας απαγορεύετε στην Ελλάδα να γίνει το ίδιο. Είστε υποκριτές, αναχρονιστές, κολλημένοι στον Μεσαίωνα».

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Mε την αλαζονική σας τοποθέτηση σήμερα, κ. Τσίπρα, περιφρονήσατε τους καθηγητές και τους φοιτητές που εκφράζουν την αγωνία τους για αυτά που συμβαίνουν στο ελληνικό πανεπιστήμιο και βοηθήσατε να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτε από εσάς».

Τέλος, ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού την επόμενη Παρασκευή και για τα ζητήματα του προσφυγικού και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων τη μεθεπόμενη.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος