Μηταράκης: Σημαντική η χρηματοδοτική συνεισφορά της Σλοβακίας μέσω ΔΟΜ για ιατρικές υπηρεσίες στα νησιά

Στην ανάγκη ισχυρής και αποτελεσματικής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ως αναγκαίου όρου για τη βιώσιμη διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποτροπή δευτερογενών ροών εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας συμφώνησαν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, και ο Υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας, κ. Roman Mikulec. Ο κ. Μηταράκης στο πλαίσιο της συνάντησης εξήρε το έργο της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Σλοβακίας για ιατρικές υπηρεσίες στα νησιά του Αιγαίου.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο Υπουργών βρέθηκε η τρέχουσα κατάσταση του μεταναστευτικού στην Ευρώπη, η διμερής συνεργασία Ελλάδας-Σλοβακίας, στο πλαίσιο της οποίας η Σλοβακία έχει δεσμευτεί στην παροχή χρηματοδότησης δράσεων υγειονομικής περίθαλψης, στα νησιά του Αιγαίου ύψους 1 εκ. ευρώ, καθώς και η διαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο Σλοβάκος Υπουργός Εσωτερικών αναγνώρισε τις ελληνικές προσπάθειες, οι οποίες έχουν βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου και την ενδοχώρα και επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του, όπως αποδεικνύει και η συμμετοχή της Σλοβακίας στο κοινό πρόγραμμα χρηματοδότησης υγειονομικών δράσεων μαζί με την Αυστρία με 1 εκ. Ευρώ από την Σλοβακία και 2 εκ. ευρώ από την Αυστρία.

Στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης του ευρωπαϊκού Συμφώνου, οι δύο Υπουργοί αναγνώρισαν τα πολλά σημεία σύγκλισης αλλά και τα πεδία διαφοροποίησης στο θέμα της αλληλεγγύης, δεσμευόμενοι να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού, τόσο διμερώς όσος και στο πλαίσιο των ομάδων Med-5 και χωρών του Visegrad, των οποίων αποτελούν μέλη αντίστοιχα, για την αναζήτηση βιώσιμων και ανθεκτικών λύσεων.

Mετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Μikulec, ο κ. Μηταράκης δήλωσε Με μεγάλη χαρά επισκέπτομαι σήμερα τη Μπρατισλάβα, μετά από πρόσκληση του Σλοβάκου συναδέλφου μου. Μαζί με τον Υπουργό Mikulec, πραγματοποιήσαμε εκτενείς και εποικοδομητικές συνομιλίες σχετικά με τη διαχείριση της μετανάστευσης στις χώρες μας και στην Ευρώπη, τη διμερή μας συνεργασία και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Η Ελλάδα και η Σλοβακία μοιράζονται πολλές κοινές θέσεις σχετικά με την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης. Τονίζουμε και οι δύο την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με τρόπο που θα αποτρέψει τις μαζικές παράτυπες ροές. Συμφωνούμε επίσης για την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μας με τρίτες χώρες – αυτό που ονομάζουμε εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης -ενίσχυση των επιστροφών μέσω ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού και ενίσχυση του ρόλου του FRONTEX τόσο στον έλεγχο των συνόρων όσο και στις επιστροφές. Όσον αφορά στην αλληλεγγύη, οι απόψεις μας ενδέχεται να διαφέρουν σε ορισμένα σημεία, αλλά παρατηρώ ότι η Σλοβακία είναι μια χώρα που δεν αποφεύγει την υποστήριξη που παρέχεται στα κράτη – μέλη πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα. Η άποψή μας, όπως εκφράζεται από κοινού από την ομάδα των Med-5, είναι ότι η αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής, πρέπει να είναι ουσιαστική και σημαντική. Το έργο της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Σλοβακίας για ιατρικές υπηρεσίες στα νησιά του Αιγαίου, το οποίο υπεγράφη σήμερα με τον ΔΟΜ, με συνολικό προϋπολογισμό 1 εκατομμυρίου ευρώ, αποτελεί σημαντική συμβολή στις προσπάθειές μας και ευχαριστούμε τη Σλοβακία για αυτό

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος