Μηνύματα από την Αλεξανδρούπολη κατά την άσκηση “Defender Europe 2021” (video)

Οι ΗΠΑ είναι ικανές να πείσουν την Τουρκία να αποδεχτεί τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που εξ αντανακλάσεως θα έλυνε τις περισσότερες διαφορές Έλλαδας-Τουρκίας, εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρέθηκαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, για να παρακολουθήσουν την τελική φάση της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης “Defender Europe 2021”.

Σε μια ακόμη κίνηση που προβάλει την αναβάθμιση της στρατηγικής σημασίας της Βόρειας Ελλάδας και ειδικά της Αλεξανδρούπολης, στο λιμάνι της πόλης «έδεσε» το αμερικανικό μεταγωγικό “LIBERTY Promise”, που μεταφέρει ελικόπτερα και στρατιωτικό υλικό του αμερικανικού στρατού για την άσκηση “Defender Europe 2021”.

Μηνύματα από την Αλεξανδρούπολη κατά την άσκηση “Defender Europe 2021” (video)

«H Αλεξανδρούπολη μπορεί πλέον να προσεγγίσει, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, μεγάλες επενδύσεις. […] Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος, ισχυρός και συνεπής σύμμαχος και παραμένει διαχρονικά πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η χρήση του εμπορικού λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τις νατοϊκές και αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ανανεωμένης Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Μηνύματα από την Αλεξανδρούπολη κατά την άσκηση “Defender Europe 2021” (video)

Την τελική φάση της άσκησης, στην οποία συμμετέχουν 26 κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, παρακολούθησαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ.

«Το πιο σημαντικό μήνυμα από αυτήν την άσκηση είναι η δέσμευση των ΗΠΑ στον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, και η εκτίμησή μας για τον μοναδικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης» σημείωσε ο κ. Πάιατ.

«Η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας αποτελεί και για τις δύο πλευρές στόχο υψηλότατης προτεραιότητας» δήλωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ θα ήταν ο ιδανικός εταίρος για να πείσει την Τουρκία να αποδεχτεί τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο Atlantic Council.

«Tο πρόβλημα με την τουρκική πλευρά είναι ότι, δυστυχώς, η Τουρκία σιγά-σιγά αλλά ξεκάθαρα αποκλίνει από το παγκόσμιο παράδειγμα που και οι ΗΠΑ προβάλλουν -το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία […] Οι περισσότερες, για παράδειγμα, διαφορές μας με την Τουρκία θα επιλυθούν πολύ εύκολα εάν η Τουρκία προσχωρήσει στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Σχολιάζοντας την πρώτη διερευνητική επαφή που έγινε μεταξύ Άγκυρας-Καΐρου αυτή την εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη συνεργασία που ήδη έχει εγκαθιδρύσει η Ελλάδα με την Αίγυπτο.

Οι διμερείς στο Κάιρο έληξαν με μια ψυχρή ανακοίνωση που αναφέρει ότι οι συζητήσεις ήταν ειλικρινείς, θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματά τους και τα επόμενα βήματα θα αποφασιστούν στην πορεία.

«Tο να βλέπουμε τον αιγυπτιακό λαό να παίρνει το μέρος δια της βίας με τον ελληνικό λαό, αυτό μας προκαλεί θλίψη. Το να βλέπουμε να βρίσκεται σε αλληλεγγύη μαζί τους, αυτό μας κάνει να θλιβόμαστε» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο Νίκος Δένδιας θα πραγματοποιήσει το πρωί της Τρίτης συναντήσεις με τους εκπροσώπους τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος