Μήνυμα του πρωθυπουργού προς Τουρκία: «Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί κάποιους»

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του πριν το υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου στον απόηχο της προκλητικότητας της γείτονος, αλλά και των ταξιδιών του στις ΗΠΑ και στο Νταβός, «αποστολές που εξέπεμψαν κοινό μήνυμα της ισχυρής Ελλάδος, σε επίπεδο διπλωματικό, αμυντικό αλλά και ενεργειακό» όπως υπογράμμισε.

«Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί κάποιους, όπως τους γείτονες μας, που έχουν επιδοθεί σε νέους λεονταρισμούς» ανέφερε τονίζοντας ότι όσο μάς προκαλούν, τόσο εκτίθενται και περιθωριοποιούνται.

«Η γεωγραφία μάς φέρνει δίπλα, αλλά εκείνοι επιλέγουν να σταθούν απέναντι στο διεθνές δίκαιο, στην Ευρώπη, στο ΝΑΤΟ. Δεν θα ανοίξουμε διάλογο με το ανιστόρητο, το παράνομο και τελικά με το αδιέξοδο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «μένουμε ανοιχτοί σε κάθε προσεγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς τα όσο απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας», τόνισε .

Διαβάστε επίσης Τα μονομερή και ανυπόστατα επιχειρήματα της Άγκυρας στην στρατηγική αποδόμησης της Αθήνας (video)

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα στήριξης για την ακρίβεια λέγοντας ότι «εφαρμόζουμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης κατά της ακρίβειας στην Ευρώπη». «Σε λίγες μέρες, -εκτιμούμε μέχρι τα μέσα Ιουνίου- θα έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα ώστε να καλυφθεί αναδρομικά το 60% των πρόσθετων ανατιμήσεων στο ρεύμα, όπως έχουμε δεσμευτεί. Και αυτές οι εκπτώσεις αυξάνονται και απλώνονται πλέον σε πάρα πολλούς, στους περισσότερους συμπολίτες μας, ανεξαρτήτως της κατανάλωσης που κάνουν. Ενώ από 1ης Ιουλίου θα ισχύει πλέον και ο νέος μηχανισμός που στην πράξη, όπως έχουμε πει, εξουδετερώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Και όλα αυτά σημαίνουν ότι οι επόμενοι λογαριασμοί πια θα είναι πολύ πιο ισορροπημένοι, παρά την κρίση η οποία, δυστυχώς, συνεχίζεται. Η κυβέρνηση θα είναι εδώ για κάθε πολίτη που δοκιμάζεται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μίλησε επίσης για αμηχανία κάποιων όταν ανακοινώθηκε πως θα φορολογηθούν με 90% τα υπερκέρδη των εταιρειών και μάλιστα πρόσθεσε ότι στο Νταβός η Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε να υιοθετηθεί το σχέδιο αυτό και σε άλλες χώρες.

Αναφέρθηκε και στα επεισόδια στο ΑΠΘ λέγοντας: «αν κάποιοι με βαριοπούλες θέλουν να τα κάνουν γυαλιά καρφιά η πολιτεία δεν θα τους επιτρέψει – επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαλέξει βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα».«Δική μας απάντηση είναι το χτίσιμο της νέας παιδείας τολμηρό και μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο – σας ζητώ να το στηρίξετε», τόνισε.

Όσον αφορά στα άλλα νομοσχέδια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για να αποφύγουν την πτώχευση τα ναυπηγεία, στο νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά και αποκάλυψε ότι στο Νταβός συζητήθηκε πώς η Ελλάδα θα καταστεί όχι μόνο ενεργειακός, αλλά και ψηφιακός κόμβος αναπτύσσοντας υποθαλάσσια οπτικές ίνες.

Τέλος αναφέρθηκε σε μία σημαντική τομή που επιχειρείται με τις ρυθμίσεις για το πλαίσιο του αναδυόμενου τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και της κυβερνοασφάλειας. «Η τεχνολογία δεν αποτελεί απλά μοχλό της οικονομίας, αποτελεί και μέρος της άμυνάς μας (…) Τα σαμποτάζ δε γίνονται μόνο με εκρήξεις αλλά και με ψηφιακά black-out. Και φυσικά η δημοκρατική ζωή δεν υπονομεύεται μόνο με αυταρχικές απαγορεύσεις, αλλά και με τον οργανωμένο «πληθωρισμό» ανυπόστατων ηλεκτρονικών φημών από ύποπτα κέντρα. Είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με πολύ μεγάλη σοβαρότητα.», σημείωσε.

Μήνυμα του πρωθυπουργού προς Τουρκία: «Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί κάποιους»

Ρεπορτάζ Γεωργία Σκιτζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος