Μήνυμα του Πρωθυπουργού προς Άγκυρα: Η Ελλάδα δεν προκαλεί αλλά θα απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση αν προκαλείται

Νέο μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε από την Πράγα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ. Προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο δήλωσε πως η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί αλλά απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση κάθε φορά που θα προκαλείται.

«Είχα την ευκαιρία ενώπιον των 43 ηγετών ενώπιον της πρώτης σύναξης της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινοτητας να επαναλάβω αυτά τα οποία είπα στον ΟΗΕ. Ότι δε νοείται να κατηγορείται σήμερα η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο όταν η Τουρκία θέτει ευθέως ζητήματα που αφορούν μέχρι και την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

Είναι αδύνατο να προχωρήσουμε σε εκτόνωση των σχέσεων όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική. Η Ελλάδα δεν είναι αυτή που κλείνει την πόρτα του διαλόγου έχουμε απόλυτη βεβαιότητα ότι έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας.

Ηταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία μεσα από αυτό τον διάλογο που έγινε μπροστά σε όλους τους ηγέτες,  να αντιληφθούν και οι συνάδελφοί μου ποιος είναι αυτός που προκαλεί και ποιος είναι αυτόςπου υψώνει τους τόνους και ποια χώρα υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα χωρίς να κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Κλείνουμε τα παράθυρα σε κάθε προκληση και αφηνουμε ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου» είπε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Δεν πήγαμε στην Πράγα για να τσακωθούμε» – Το παρασκήνιο της αποχώρησης Ερντογάν από το δείπνο

Επίθεση Ερντογάν στην Ελλάδα από την Πράγα: Ολόκληρη η πολιτική τους βασίζεται σε ψέματα, δεν είναι ειλικρινείς

«Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για μια δραστική παρέμβαση στην αγορά του φυσικού αερίου»

Αναφερόμενος στο κεντρικό ζήτημα της σημερινής συνάντησης, το ενεργειακό, εξέφρασε την εκτίμηση του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται πλέον στη σωστή κατεύθυνση και ότι οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει, ώστε στην επικείμενη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ να λάβουν οι ηγετες οριστικές αποφασεις.

«Στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Πράγα, θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε στο κρίσιμο ζήτημα το οποίο μας απασχολεί όλους τους τελευταίους μήνες. Αναφέρομαι στις εξαιρετικά υψηλές τιμές ενέργειας -και ειδικά του φυσικού αερίου- ως αποτέλεσμα της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της απόπειρας της Ρωσίας να εργαλειοποιήσει τις πηγές ενέργειες εις βάρος της Ευρώπης» ανέφερε ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Πιστεύω, ότι οι συνθήκες έχουν πια πλήρως ωριμάσει ώστε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, να πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις για μια δραστική παρέμβαση στην αγορά του φυσικού αερίου.

Όλοι πια αντιλαμβάνονται αυτό το οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση ισχυριζόταν εδώ και αρκετούς μήνες: ότι η αγορά του φυσικού αερίου πρακτικά δεν λειτουργεί, ότι χρειάζεται μια δραστική παρέμβαση για να μειώσουμε το κόστος του φυσικού αερίου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και με αυτόν τον τρόπο να διευκολύνουμε τις εθνικές κυβερνήσεις να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκτιμώ ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται πια σε αυτή την κατεύθυνση και θα αναμένουμε τις οριστικές της προτάσεις για λήψη αποφάσεων, στο δικό μας επίπεδο, σε λίγες εβδομάδες στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος