Μήνυμα ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ στην Άγκυρα – Το Παρίσι ζητά μέτρα κατά της Τουρκίας

Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι το μήνυμα που έστειλε η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Τρίτη. «Η περιοχή μας δεν πρόκειται να επιστρέψει στον 19ο αιώνα, θα πορευτεί στον 21ο αιώνα”, τόνισε ο Νίκος Δένδιας. Σε μια συμβολική κίνηση, την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο ναύσταθμο στη Σούδα για τον εορτασμό της εθνικής επετείου όπου θα επισκεφθεί και το υποβρύχιο Παπανικολής, ένα από τα υποβρύχια που έχουν αναλάβει κομβικό ρόλο στην ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αθήνα παραμένει στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματικής σκακιέρας. Το προηγούμενο 48ωρο οι Έλληνες αξιωματούχοι ενημέρωσαν τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ για την προκλητικότητα της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ έστειλαν τα δικά τους μηνύματα από την τριμερή συνάντηση στην ελληνική πρωτεύουσα την Τρίτη.

“Θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ανάσχεσης της επιθετικότητας και του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας, πάντα όμως στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας” τόνισε ο Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας: «η περιοχή μας δεν πρόκειται να επιστρέψει στον 19ο αιώνα. Δε θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. Θα πορευτεί στον 21ο αιώνα επί τη βάσει των κοινών κατανοήσεων που με συνέχεια και συνέπεια δημιουργούμε».

“Η Τουρκία υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα” δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

“Να κινηθούμε με βάση τον κοινό μας σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο”, τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκαπι Ασκενάζι.

Ένα 24ωρο μετά την επίσκεψη του Σ. Λαβρόφ στην Αθήνα ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για τις δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ για τη επέκταση των δώδεκα μιλίων.

«Ο Λαβρόφ κατέρριψε τον μύθο ότι η Ρωσία ήταν αντίθετη με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια» είπε ο κ. Δένδιας.

Με ένα θερμό tweet o Αμερικανός πρέσβης χαιρέτησε την τριμερή συνάντηση της Αθήνας:

“Θαυμάσιο να βλέπεις τη συνεχιζόμενη δυναμική σε αυτήν τη στρατηγικά σημαντική τριμερή σχέση – και ανυπομονούμε για έναν άλλο γύρο συμμετοχης 3 + 1 προσθέτοντας τις ΗΠΑ το συντομότερο”.

Με την Τουρκία να συνεχίζει τις απειλές σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και τον Τούρκο πρόεδρο να επιτίθεται με προσβλητικές εκφράσεις σε ευρωπαίους ηγέτες, η Αθήνα δεν αποκλείει διαφορές πηγές να ζητήσουν να συντμηθεί η προθεσμία του Δεκεμβρίου που έχει δοθεί στην Τουρκία, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη στάση της.

“Την προσεχή Πέμπτη υπάρχει μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών που αφορά τον κορονοϊό, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι από πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα έρθει το αίτημα να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας. Ιδίως, όσον αφορά την επίσπευση ενός πλέγματος -που ήδη υπάρχει στο τραπέζι- για κυρώσεις στη γειτονική χώρα, προκειμένου να παύσει να αποτελεί τον ταραξία στην περιοχή” ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση για κυρώσεις από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου στις 2 Οκτωβρίου 2020.

“Προβλέπουν ότι το Συμβούλιο θα συζητήσει ξανά το ζήτημα το αργότερο το Δεκέμβριο σημειώνοντας, ως είθισται, ότι θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, χωρίς να λέει τίποτα συγκεκριμένο” σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του βουλευτή Αντώνη Μυλωνάκη της ΕΛ. ΛΥΣΗΣ στη Βουλή για το τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας Τουρκίας για αποτροπή συγκρούσεων στην περιοχή, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, τόνισε: «Το συμπεφωνημένο κείμενο περιλαμβάνει την ύπαρξη εικοσιτετράωρης γραμμής απευθείας επικοινωνίας (hotline) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με σκοπό την αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων και εμπλοκής, ενώ δεν γίνεται αναφορά σε στάδια αποτροπής συγκρούσεων».

Αιχμές σε όσους υποκινούν εντάσεις αφήνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ακράδαντα ότι αχρείαστη διαμάχη εντός της Συμμαχίας υπηρετεί μόνο τους αντιπάλους μας.”

Για το Κυπριακό, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ θα έχουν άτυπη συνάντηση την Τρίτη, 3 Νοεμβρίου.

Η Αθήνα συστηματικά και μεθοδικά τους τελευταίους μήνες στήνει ένα διπλωματικό πλέγμα τα θεμέλια του οποίου είχαν μπει από τα προηγούμενα χρόνια, με έμφαση και στις διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες, όπως σχολιάζει ο Ν. Μελέτης. Το πλέγμα αυτό, πέραν της σημασίας που έχει για την Ελλάδα, έχει και προστιθέμενη γεωστρατηγική αξία, καθώς η χώρα γίνεται παραγωγός ασφάλειας και σταθερότητας.

Και η Ελλάδα οχυρώνεται διπλωματικά με την εμπλοκή της μέσω των πολυμερών συνεργασιών στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας που δημιουργείται στην περιοχή.

Η Τουρκία παράλληλα με το μέτωπο έναντι της Ευρώπης και των πολυμερών συνεργασιών έχει ανοικτό το μέτωπο με τις ΗΠΑ λόγω και των S400, ενώ δεν λείπουν και νέα επεισόδια όπως η απόφαση για τη φυλάκιση ενός υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου για εμπλοκή του υποτίθεται στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Όμως ήταν εξαιρετικά σημαντική η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς δίνεται η ευκαιρία για αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων που έχουν υποφέρει πολύ τα τελευταία χρόνια και όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές, αυτή η τρίτη συνάντηση του Ν.Δένδια με τον Ρώσο ομόλογό του σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα στις διμερείς σχέσεις.

Η Αθήνα συγκράτησε με ικανοποίηση την τοποθέτηση του κ.Λαβρόφ για τις εξελίξεις στην περιοχή καθώς πρακτικά αποδοκίμασε το casus belli της Τουρκίας σε περίπτωση επέκτασης των Ελληνικών χωρικών υδάτων εως τα 12 ν.μ, λέγοντας ότι υπάρχει αυτό το δικαίωμα και οι διαφορές πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο στη βάση του δικαίου της θάλασσας. Μια δήλωση που – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – καταρρίπτει το μύθο που θέλει τη Ρωσία να μην υποστηρίζει την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Η Γαλλία ζητά μέτρα κατά της Τουρκίας – Αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο

Αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα απευθύνει η Κομισιόν με αφορμή το μποϊκοτάζ που κήρυξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά των γαλλικών προϊόντων. Το Παρίσι ξεκαθαρίζει ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας.

Συνθήματα κατά της Γαλλίας, ομοιώματα του Μακρόν στην πυρά ακόμη και απειλές για κατεδάφιση των γαλλικών πρεσβειών από το Μπαγκλαντές μέχρι το Ιράκ και την Τυνησία.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο, αφότου πρώτος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την πολιτική της Γαλλίας απέναντι στους ακραίους ισλαμιστές και εξαπέλυσε προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν. To γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί τους πολίτες του σε αυτές τις χώρες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Στα σούπερ μάρκετ πολλών χωρών, γαλλικά προϊόντα όπως καλλυντικά και εμφιαλωμένο νερό αποσύρθηκαν από τα ράφια, καθώς φουντώνει η κόντρα για τα σκίτσα του Μωάμεθ και την ελευθερία της έκφρασης στη Γαλλία, αφότου ισλαμιστής αποκεφάλισε τον καθηγητή Σαμιουέλ Πατί που είχε δείξει σκίτσα στους μαθητές του.

Ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι οι Τούρκοι πολίτες με το κάλεσμα του Ερντογάν για μποϋκοτάζ των γαλλικών εταιρειών, με κάποιους να τονίζουν την αγάπη της συζύγου του Εμινέ στις τσάντες Ερμές και άλλους να ανησυχούν για τα απανωτά πλήγματα που δέχεται η τουρκική οικονομία.

Η Κομισιόν προειδοποιεί την Άγκυρα ότι το μποϋκοτάζ αντιβαίνει στις υποχρεώσεις της και την απομακρύνει περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ o Υπουργός Εμπορίου της Γαλλίας είπε ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας. Η γαλλική κυβέρνηση τονίζει ότι δεν στρέφεται κατά του Ισλάμ αλλά συγκεκριμένης ακραίας ιδεολογίας, που πλήττει κυρίως τους ίδιους τους μουσουλμάνους.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε μήνυση κατά του ακροδεξιού Ολλανδού πολιτικού Γκερτ Βίλντερς, για τις αναρτήσεις που έχει κάνει τις τελευταίες μέρες στο Twitter με στόχο τον Τούρκο πρόεδρο.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος