Μήνυμα ισχύος στέλνει η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος»

Η Αθήνα εδραιώνει τις συμμαχίες στην Ανατ. Μεσόγειο και τις χώρες του Κόλπου. Το διπλωματικό και στρατιωτικό βεληνεκές της χώρας αποτυπώνεται και στην μεγάλη πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2021», την οποία παρακολούθησε ο πρωθυπουργός.

Από την Ανδραβίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ισχύος της Ελλάδας έναντι των νέων απειλών. «Προωθούμε την ειρήνη, αλλά δεν είμαστε και αφελείς μπροστά στις απειλές», ανέφερε σχετικά.

Από τον Περσικό κόλπο ως τις Ηράκλειες στήλες η Ελλάδα διευρύνει το πεδίο των συμμαχιών απέναντι σε κινήσεις αποσταθεροποίησης. Το δόγμα Μακρόν για την «δική μας θάλασσα» τοποθετεί την Ελλάδα στη πρώτη γραμμή των χωρών της ειρήνης. Η επίσκεψη του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια και ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου στην Σαουδική Αραβία σηματοδοτεί ακριβώς την διεύρυνση του κύκλου της ειρήνης.

Στο απόγειό του ο «Ηνίοχος»

Στο απόγειό της είναι η πολυεθνική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» στην οποία συμμετέχουν 100 μαχητικά αεροπλάνα από 6 χώρες και η οποία διεξάγεται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών.

Τα σενάρια των ασκήσεων εκτυλίσσονται ημέρα και νύχτα.

«Ο «Ηνίοχος» έχει εξελιχθεί στην πιο ανταγωνιστική άσκηση στην ανατολική Μεσόγειο, και η παρουσία τόσων δυνάμεων από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, μέχρι το Ισραήλ και τα ΗΑΕ, είναι αναγνώριση ότι η Ελλάδα αποτελεί θεμέλιο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και την στρατιωτική ηγεσία συνομίλησε και συνεχάρη ιπτάμενους και μηχανικούς.

Νωρίς το πρωί ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρυ Πάϊατ πέταξε με Αμερικανικό F-16 ενώ ως Νο2 του σχηματισμού των αεροσκαφών ήταν ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας.

Η Γαλλία έχει μια από τις μεγαλύτερες αποστολές στον Ηνίοχο, με τα RAFALE να κλέβουν τα βλέμματα.

«Η συμμαχία μας με την Ελλάδα γίνεται συνεχής, ο Μακρόν έχει ξεκαθαρίσει ότι όποιος απειλήσει μέλος της ένωσης η Γαλλία θα είναι απέναντί του», ανέφερε ο Γάλλος πρεσβευτής Πατρίκ Μεζονάβ.

Την Πέμπτη πριν πέσει η αυλαία του «Ηνίοχου» αεροσκάφη όλων των τύπων που μετέχουν στην πολυεθνική άσκηση θα πραγματοποιήσουν διέλευση πάνω από την Ακρόπολη.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης, Γιώργος Σιδέρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος