Δένδιας: Ελλάδα και Σ. Αραβία αναβαθμίζουν διπλωματική και αμυντική συνεργασία

Τη Σαουδική Αραβία επισκέφθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπου είχαν συναντήσεις με ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες στο πλαίσιο ενίσχυσης της διπλωματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δυο υπουργοί ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στο Ριάντ με τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν. “Η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία αναβαθμίζουν τη διπλωματική και αμυντική συνεργασία τους με στόχο την περιφερειακή σταθερότητα” τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας των επαφών, ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε σημαντική την κοινή του επίσκεψη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στη Σαουδική Αραβία. “Καταρχήν, υπογράψαμε μια συμφωνία με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, κάτι το οποίο αποτελούσε επιδίωξη και των δύο πλευρών για μακρό χρόνο. Και υπογράψαμε και τη συμφωνία για τη μετακίνηση μιας συστοιχίας “PATRIOT” στη Σαουδική Αραβία. Αυτό συνιστά για τη χώρα μας μια μεγάλη πρόοδο στη συνεργασία με τις χώρες του Κόλπου. Μια συνεισφορά μας στην ευρύτερη ασφάλεια των ενεργειακών πηγών της Δύσης. Η ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία έχει ως κύριο στόχο την προσύνδεση της χώρας με τις χώρες του Κόλπου, έκανε ένα ακόμα βήμα μπροστά”.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δύο παραδοσιακών δυνάμεων του Κόλπου, στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2021 και πόσο σημαντικό είναι για τις ισορροπίες δυνάμεων στην περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: “Δεν το βλέπουμε ως ζήτημα ισορροπίας δυνάμεων. Το βλέπουμε ως δημιουργία ενός μετώπου κατανόησης πάνω στη στέρεη βάση του Διεθνούς Δικαίου». Περαιτέρω, επισήμανε πως όλες οι χώρες της ευρύτερης περιοχής, ουδεμίας εξαιρουμένης, που συνυπογράφουν το Διεθνές Δίκαιο ως τρόπο συνεννόησης και ως τρόπο συμπεριφοράς, είναι καλοδεχούμενες σε αυτή την ευρύτερη κατανόηση που επιδιώκουμε, η οποία έχει απτά δείγματα επιτυχιών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι Ελλάδα και Σαουδική Αραβία συνδέονται με δεσμούς ισχυρής φιλίας, έχουν κοινές ανησυχίες για τις παρούσες γεωστρατηγικές προκλήσεις αλλά και κοινό όραμα για το μέλλον.

“Η Σαουδική Αραβία αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή του Κόλπου. Είναι επιθυμία μας να εργαστούμε από κοινού για την προάσπιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Στο σύγχρονο γεωστρατηγικό πλαίσιο η αμοιβαία επωφελής αμυντική συνεργασία των δύο χωρών θα βελτιώσει τις επιχειρησιακές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα μία πυροβολαρχία του οπλικού συστήματος “PATRIOT” της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας μας θα αναπτυχθεί το προσεχές χρονικό διάστημα και θα επιχειρεί από το έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο του Πολυεθνικού Σχεδίου Ενεργοποιημένης Αεράμυνας για την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών έναντι τρομοκρατικών απειλών.

Εκφράζω επίσης την ικανοποίησή μου για την εξαιρετική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα την κοινή εκπαιδευτική δραστηριότητα μεταξύ της Σαουδικής και της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Κρήτη τον περασμένο Μάρτιο”.

Για μια σημαντική επίσκεψή έκανε λόγο ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο Ριάντ, Νίκος Μελέτης, καθώς με αυτή, όπως είπε, ολοκληρώνεται ένας κύκλος επαφών με χώρες του Κόλπου. Είχε προηγηθεί επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια στη Σ. Αραβία ενώ και ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ είχε συμμετάσχει στο Philia Forum που είχε γίνει στην Αθήνα.

Οι δυο Έλληνες υπουργοί έφτασαν στο Ριάντ του πρωί. Κατόπιν στο υπ. Εξωτερικών, οι δυο ΥΠΕΞ παρουσία του κ. Παναγιωτόπουλου υπέγραψαν τη συμφωνία για το καθεστώς των ελληνικών δυνάμεων στη Σ. Αραβία. Σημειώνεται ότι μια ομάδα Ελλήνων αξιωματικών θα σταθμεύσει στη Σ. Αραβία όταν μεταφερθεί εκεί η ελληνική μονάδα “PATRIOT” που θα παραχωρηθεί για την αντιμετώπιση των επιθέσεων που δέχεται η Σ. Αραβία από την Υεμένη. “Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί και σφραγίζει την εμβάθυνση και διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας των δυο χωρών”  ανέφερε ο Νίκος Μελέτης.

Πριν από τη συνάντηση στο υπ. Εξωτερικών οι δυο Έλληνες υπουργοί μετέβησαν στην έδρα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου όπου είχαν συζητήσεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τη συνεργασία με την Ελλάδα ενώ υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας και πολιτικών διαβουλεύσεων.

Οι επαφές ολοκληρώθηκαν στη Τζέντα με τη συνάντηση που είχαν οι Έλληνες υπουργοί με τον Διάδοχο του Θρόνου, Υπουργό Αμύνης και Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκηπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Πηγή: ΕΡΤ, Αποστολή στο Ριάντ: Νίκος Μελέτης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ