Την αλλαγή τακτικής από την πλευρά της Τουρκίας επιχειρεί να ερμηνεύσει η Αθήνα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι απίθανο να υπάρξει θεαματική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς οι στρατηγικές επιλογές της γείτονος είναι δύσκολο να μεταστραφούν μακροπρόθεσμα, ενώ η αλλαγή τακτικής του προέδρου της χώρας Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να σχετίζεται με τις επικείμενες τουρκικές εκλογές.
«Υπάρχει αλλαγή τακτικής, αλλά είναι πολύ πρόωρο να πούμε ότι υπάρχει και αλλαγή ουσίας. Ένας ωστόσο πιο υποψιασμένος θα έλεγε ότι το κάνει για να δημιουργήσει ένα κλίμα υπέρ του στη Δύση ενόψει της νοθείας που σχεδιάζει για τις τουρκικές εκλογές. Ο Ερντογάν είναι ένας αυταρχικός ηγέτης που δεν φεύγει εύκολα από την εξουσία» επισήμανε σχετικά ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Κι ενώ οι επιστολές Ερντογάν και Τσαβούσογλου σε Μητσοτάκη – Δένδια προκαλούν, με τουρκικά ΜΜΕ να μην τις αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη θέρμη, υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες κινήσεις είχαν καταγραφεί και στο παρελθόν.
«Εύχομαι οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών μας να αναπτυχθούν σε κάθε τομέα μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας» επισήμανε ο Ταγίπ Ερντογάν με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελλάδας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Δεν είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια θεαματική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σίγουρα έχει υπάρξει μια χαλάρωση το τελευταίο διάστημα, αλλά θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με σύνεση, χωρίς να καλλιεργούμε στους εαυτούς μας πολλές προσδοκίες, οι οποίες θα καταλήξουν να είναι αυταπάτες» υπογραμμίζει ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας, Αντώνης Κλάψης.
Ωστόσο, εντός του 2021, όταν η Ελλάδα γιόρταζε τα 200 χρόνια απ’ την Επανάσταση, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε θυμηθεί την άλωση της Τριπολιτσάς. «Στόχος αυτής της απάνθρωπης σφαγής ήταν να μην επιβιώσει ούτε ένας Τούρκος στην Πελοπόννησο. Καταγράφηκε έτσι στην Ιστορία ως μαύρη κηλίδα» σημείωναν στις 23 Σεπτεμβρίου του 2021.
«Η Τουρκία απ’ το 74 και μετά άλλωστε έχει απλώσει έναν μεγάλο τραχανά, αυξάνοντας τις μαξιμαλιστικές αιτιάσεις της. Άρα για να είμαστε σοβαροί είναι πολύ να βρούμε μια πεπατημένη, να βρούμε μια μέση οδό για να μπορέσουμε έστω να κάνουμε έναν συμβιβασμό» αναφέρει σχετικά ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Τη στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων ανέδειξε από τη Σερβία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Η ένταξη της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια αμοιβαία επωφελής επένδυση στρατηγικής φύσης, τόσο για τα κράτη μέλη της ΕΕ όσο και για τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων» υπογραμμίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα συναντηθεί με τον ομόλογό της Αλεξάντερ Βούτσιτς.
Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος