ΜέΡΑ25: Σκανδαλώδης διαδικασία αδειοδότησης αιολικού στις νησίδες του Νοτιοανατολικού Αιγαίου

Στο θέμα των διαδικασιών αδειοδότησης αιολικού σταθμού σε νησίδες του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, αναφέρθηκε με δήλωσή του ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Σε μία πρωτοφανή κίνηση με στόχο μια γιγαντιαία εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εξέδωσε ημέρα Σάββατο άδεια παραγωγού, στις 28 Μαΐου, για την έναρξη της αδειοδότησης αιολικού σταθμού σε νησίδες του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Το σκανδαλώδες δεν είναι μόνο η διαδικασία αλλά και το γεγονός ότι η ΡΑΕ εξέδωσε άδεια για έργο που έχει ήδη απορριφθεί από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δηλαδή, έναν χρόνο μετά την απόρριψη του έργου και παρότι η απόρριψη έχει αναρτηθεί στη σχετική ιστοσελίδα αδειοδοτήσεων, η ΡΑΕ -”ανεξάρτητη” Αρχή της οποίας το διοικητικό συμβούλιο είναι διορισμένο από τον κ. Χατζηδάκη- αδειοδοτεί ξανά το έργο, και μάλιστα “εμπλουτισμένο” (σε 194 αντί για 106 Α/Γ), λέγοντας ότι “δε γνώριζε” για την απόρριψη. Ενώ παράλληλα η εταιρεία δεν έχει ενημερώσει ως όφειλε εκ του νόμου για την απόρριψη τη ΡΑΕ.

“Γκαλαπάγκος της Μεσογείου” αποκαλείται το σύμπλεγμα των 14 προστατευόμενων, στην πλειονότητά τους ακατοίκητων, νησίδων του νοτιοανατολικού Αιγαίου, μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιθυμεί να μετατρέψει σε εργοτάξια σαν τον Άγιο Γεώργιο στο Σαρωνικό. Πρόκειται για θέσεις στους Δήμους Αμοργού, Ανάφης, Αστυπάλαιας και Λέρου. Το σχεδιαζόμενο έργο παραβιάζει την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία καθώς καταστρέφει απευθείας μέρος ή το σύνολο του πυρήνα και του προστατευτέου αντικειμένου δέκα προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000, χωρίς δυνατότητα αντιμετώπισης ή λήψης αντισταθμιστικών μέτρων.Τι είδη απειλούνται; Περισσότερα από 650 ζευγάρια Μαυροπετρίτη -σχεδόν το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους φωλιάζει σε 12 από αυτές τις νησίδες. Περισσότερα από 160 ζευγάρια Αιγαιόγλαρου, δηλαδή σχεδόν το 30% του ελληνικού πληθυσμού, και εκατοντάδες ζευγάρια άλλων ειδών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έστειλε στη διαβούλευση τεκμηρίωση 70 σελίδων.

Τι θέλουν να κατασκευάσουν σε αυτές τις περιοχές για να εγκαταστήσουν 194 ανεμογεννήτριες; Πάνω από 100 χιλιόμετρα δρόμων, 23 ελικοδρόμια και 23 λιμενικά έργα. Η κατακραυγή είναι καθολική. Αρνητικά γνωμοδότησαν ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων, ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και η Διεύθυνση Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας/Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών του ΥΠΕΝ. Επιπλέον 14 επιστημονικοί φορείς και ανεξάρτητες περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά.

Μετά από την καθολική εναντίωση και τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις, η αρμόδια υπηρεσία του ίδιου του υπουργείου Περιβάλλοντος του οποίου προΐσταται ο κ. Σκρέκας, στις 24/5/21 απέρριψε την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, επειδή “οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προτεινόμενου έργου χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά σημαντικές, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να τεκμηριωθεί πως υπάρχει βεβαιότητα των αρμοδίων αρχών για το ότι το έργο δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 3 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ”.
Δύο χρόνια διήρκεσε η προσπάθεια για την προστασία των νησίδων από το καταστροφικό έργο -από το 2019 ως το 2021. Συνεργάστηκαν κινήματα, πολίτες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με παρεμβάσεις τους στους αρμόδιους φορείς και δημοσιοποίηση του θέματος σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τόσο πολύ όμως κόπτονται να εξυπηρετήσουν την εταιρεία, που καταστρατηγούν ακόμα και δικό τους νόμο: τον Κανονισμό Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ (30/11/2020) στο άρθρο 30, σελ. 34, αναφέρεται ότι “οι κάτοχοι Βεβαιώσεων και Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων, οφείλουν να τηρούν τα ακόλουθα: β) Θα πρέπει να ενημερώνει τον Φορέα Αδειοδότησης με επαρκή τεκμηρίωση για τυχόν προβλήματα ή δυσχέρειες που παρουσιάστηκαν κατά την αδειοδοτική διαδικασία και οι τυχόν ενέργειες στις οποίες προέβη για την αντιμετώπισή τους”.

Το ίδιο προβλέπει και ο κανονισμός Αδειών του 2011, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο επενδυτής οφείλει “να ενημερώνει τη ΡΑΕ για κάθε έγκριση ή άδεια ή αρνητική γνωμοδότηση που λαμβάνει στο πλαίσιο της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης”. Είναι ξεκάθαρο ότι στην περίπτωση των αιολικών στις νησίδες του Αιγαίου, ο υποψήφιος επενδυτής παρέβη τα προβλεπόμενα από τον νόμο και δεν ενημέρωσε τη ΡΑΕ ότι η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΝ απέρριψε την αίτησή του. Περιμένουμε από τον υπουργό κ. Σκρέκα -και είναι υπόλογος- να επιβάλει κυρώσεις στην εταιρεία και να ανακαλέσει την άδεια παραγωγού που παράνομα έδωσε η ΡΑΕ.

Σε όλο τον πλανήτη, αντίστοιχες νησίδες είναι αυστηρά προστατευόμενες και η μόνη δραστηριότητα που επιτρέπεται είναι η επιστημονική έρευνα. Όλοι όσοι εργάστηκαν με ζήλο για την ανάδειξη του θέματος και την προστασία των νησίδων αυτών, μαζί τους και το ΜέΡΑ25, δε θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να παρανομήσει για το κέρδος ενός ιδιώτη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος