Με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής (video)

Tην Παρασκευή αναμένονται οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για τις σχέσεις Βρυξελλών – Άγκυρας. Η συζήτηση θα γίνει στη βάση της έκθεσης Μπορέλ, η οποία παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών. Μαστίγιο και καρότο προς την Άγκυρα από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Μετά τις Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον διατυπώνει προβληματισμούς για τις αναθεωρητικές επιδιώξεις της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου. Η Αμερικανική διπλωματία καλεί, εμμέσως πλην σαφώς, την Τουρκική ηγεσία να επαναπροσδιορίσει την πορεία της απέναντι στην Δύση.

Στην παρθενική εμφάνισή του στην έδρα του ΝΑΤΟ, ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν τόνισε την ανάγκη η Τουρκία να παραμείνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, λέγοντας: “Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν διαφορές με την Τουρκία για τους S400 και για ορισμένα θέματα στην Αν. Μεσόγειο. Ωστόσο η Τουρκία είναι παλαιός και αξιόπιστος σύμμαχος και πρέπει να παραμείνει στο ΝΑΤΟ. Θετικός ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που θεσμοθέτησε το ΝΑΤΟ αλλά πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά σε αυτό το θέμα”.

Ο ΓΓ της Συμμαχίας Γιενς Στόλτεμπεργκ επέλεξε και πάλι να αναφερθεί μόνο στους μηχανισμούς απεμπλοκής, αναφέροντας πως: “Έχουν διαμορφωθεί γραμμές επικοινωνίας και έχουμε συμφωνήσει πως θα μειωθεί ο κίνδυνος ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Ν. Δένδιας είχε την πρώτη ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του και αμέσως μετά έστειλε ένα ακόμα «σήμα» προς την Άγκυρα, αλλά και στους συμμάχουw, επισημαίνοντας ότι: “το ΝΑΤΟ είναι μία Συμμαχία χωρών που βασίζονται στη δημοκρατία, βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Και ότι συμπεριφορές, οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο αδυνατίζουν στην πραγματικότητα τη Συμμαχία, τη συνοχή της και αντιστρατεύονται τα συμφέροντά της”.

Είχε προηγηθεί ολιγόωρη επίσκεψη του Ν. Δένδια στο Ντύσσελντορφ, όπου συναντήθηκε με τον νέο ηγέτη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ (Armin Laschet). Ο Γερμανός πολιτικός χαρακτήρισε «καλό μήνυμα» το γεγονός ότι η Τουρκία σταμάτησε τις έρευνες στο Αιγαίο και άνοιξε ο δρόμος για εποικοδομητικό διάλογο.

Τα επόμενα 24ωρα, η ελληνική διπλωματία έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που ξεκινά την Πέμπτη. Στην ατζέντα της τηλε-συνόδου η έκθεση Μπορέλ και το προσχέδιο των Συμπερασμάτων που αναμένεται να γίνει αντικείμενο ισχυρής διαπραγμάτευσης εκ μέρους της Αθήνας.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης, Νίκος Μελέτης, Γιώργος Παππάς

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος