Με νηφαλιότητα απαντά η Αθήνα στις τουρκικές προκλήσεις (video)

Με νηφαλιότητα και χαμηλούς τόνους απαντά η Αθήνα στις επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε για άλλη μία φορά την πάγια θέση της χώρας μας για επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και όχι με μονομερείς ενέργειες

Χαμηλούς τόνους επιλέγει να τηρεί η Αθήνα απέναντι στις, χωρίς τέλος, προκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας σε βάρος της χώρας μας. Από τις απειλές του Τούρκου ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ μέχρι τις ανυπόστατες αιτιάσεις του Τούρκου ΥΦΥΠΕΞ Σελίμ Κιράν για τη Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη, ή και τα επεισόδια στο Αιγαίο σε βάρος της FRONTEX, η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι διαμάχες ή διαφωνίες μπορούν να επιλυθούν μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

“Έχουμε δει κάποιες καλές ενδείξεις αποκλιμάκωσης τους πρώτους μήνες του 2021. Αλλά θα επιμείνουμε στο να καθιστούμε σαφές στην Τουρκία ότι τα θέματα που έχουμε, το ένα βασικό θέμα, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορεί να επιλυθεί και δεν θα επιλυθεί με μονομερείς ενέργειες” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με το γνωστό “αφήγημα” περί δήθεν καταπίεσης των Μουσουλμάνων της Δ. Θράκης, ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, κατά την διήμερη ιδιωτική επίσκεψη στην Ελλάδα, με επίκεντρο την Θράκη, επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.

“Οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού” ανέφεραν διπλωματικές πηγές του υπ. Εξωτερικών.

Την ίδια στιγμή ο Χουλουσί Ακάρ εξαπέλυσε νέες κατηγορίες σε βάρος της χώρας μας.

“Εμείς πράγματι θέλουμε διάλογο (με την Ελλαδα), θέλουμε πολιτικές λύσεις στα προβλήματα μας… Δυστυχώς οι ‘Ελληνες γείτονες μας, όσο εμείς και να έχουμε την καλή θέληση, εξακολουθούν να αυξάνουν την ένταση, και έχουν μια προκλητική και απειλητική ρητορική. Δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν οτι κάνουν λάθος και δεν μπορούν να φθάσουν πουθενά με αυτή την συμπεριφορά”.

“Αυτές οι δηλώσεις, προφανώς, δεν βοηθούν στην εμπέδωση ενός καλού κλίματος στις διμερείς σχέσεις. Θα έλεγα, ωστόσο, να τις βάζουμε στη σωστή τους διάσταση. Αυξάνει την ένταση και οξύνει το κλίμα -το έχουμε ξαναπεί, το έχει πει και ο πρωθυπουργός- όποιος δεν έχει το δίκιο με το μέρος του” δήλωσε στον ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Και ενώ συνεχίζονται οι παράνομες υπερπτήσεις, δύο ακόμα σοβαρά περιστατικά στη θάλασσα του Αιγαίου προκάλεσαν τουρκικές ακταιωροί το διήμερο 26 και 27 Απριλίου, αυτή τη φορά όχι εις βάρος σκαφών του ελληνικού λιμενικού σώματος, αλλά εις βάρος δύο σκαφών της δύναμης Frontex.

Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις προκλητικές αναφορές μετά από τηλεδιάσκεψη με την Άγκελα Μέρκελ.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες όπως οι επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, και ότι αυτές παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και συνεχίζουν να αυξάνονται.

Την πορεία των κινήσεων στο Κυπριακό συζήτησαν μεταξύ άλλων στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ο Α. Νεοφύτου.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος