Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ με Ερντογάν – Επίσκεψη Τσαβούσογλου στον Μάας (video)

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Τετάρτης. Συζητήθηκαν «η εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού και διάφορα άλλα περιφερειακά θέματα, μεταξύ αυτών η Συρία, η Λιβύη και οι πρόσφατες ανεπίσημες συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της καγκελαρίας στο Βερολίνο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Τούρκος πρόεδρος «τόνισαν ότι πρέπει να διατηρηθεί η δυνατότητα πρόσβασης για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο πληθυσμό της Συρίας».

Μέρκελ και Ερντογάν «συμφώνησαν ότι πρέπει να στηριχθεί η νέα μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης υπό τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Αμπτουλχαμίντ Ντμπέιμπα για να βελτιωθεί η κατάσταση των κατοίκων της χώρας και να προετοιμαστεί η διεξαγωγή εκλογών στο τέλος του χρόνου». Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση, η καγκελάριος υπογράμμισε ότι «ένα σημαντικό μήνυμα είναι να αρχίσει γρήγορα η απόσυρση των ξένων στρατιωτών και μισθοφόρων από τη Λιβύη». Τέλος, η καγκελάριος υπογράμμισε εκ νέου τη σημασία των πολύπλευρων και δημιουργικών σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».

Την Τετάρτη μεταβαίνει στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας. Θα εξετασθούν διμερή και διεθνή ζητήματα, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα, οι δύο υπουργοί θα εξετάσουν και τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας. Σημειώνεται ότι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα τον περασμένο Ιανουάριο είχε μιλήσει για «νέα αρχή στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος