Με ανοιχτές τις πληγές από τον Εγκέλαδο η Τουρκία επιμένει στις προκλήσεις – Η απάντηση της Αθήνας

Την ώρα που Ελλάδα και Τουρκία έχουν ακόμη ανοιχτές πληγές από το χτύπημα του Εγκέλαδο, η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις και την έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μετά και την επέκταση της παράνομης Navtex με την οποία παραμένει το Oruc Reis νότια από τη Ρόδο, έως τις 14 Νοεμβρίου. Και ο Ταγίπ Ερντογάν με νέες δηλώσεις του είπε ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες θα συνεχιστούν τόσο με τα σεισμογραφικά πλοία όσο και με τα γεωτρύπανα Fatih και Kanuni.

Η Αθήνα με διάβημά της στην Τουρκία, ενημέρωση των εταίρων και συμμάχων αλλά και αντί- Navtex δίνει τις πρώτες απαντήσεις στη νέα τουρκική πρόκληση. «Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την παραβατική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε».

Στην ελληνική αντι- Navtex επαναλαμβάνεται ότι, τη navtex για το Oruc Reis την εξέδωσε μη εξουσιοδοτημένος σταθμός, η αρμοδιότητα για εκδόσεις Navtex στην περιοχή αυτή ανήκει στην Ελλάδα και πως γίνονται παράνομες ενέργειες στην περιοχή που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα.

«Θα συνεχίζουμε να βάζουμε στο τραπέζι τον διάλογο και όχι τις Navtex. Το θέμα έχει ξεφύγει από τα ελληνικά δεδομένα κι έχει γίνει ευρωπαϊκό. Υπάρχει ένα πλαίσιο που μπορεί ν’ ακολουθήσει η Τουρκία και να λογικευτεί τους επόμενους μήνες.» δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Η Τουρκία εξέδωσε την 7η κατά σειρά Navtex εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η τελευταία φτάνει νότια της Ρόδου στα 16 ναυτικά μίλια και 50 από το Καστελόριζο.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι υψηλότατοι τόνοι ανάμεσα στο Παρίσι και την Άγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρο να επιτίθεται στον Γάλλο πρόεδρο.

Με ανοιχτές τις πληγές από τον Εγκέλαδο η Τουρκία επιμένει στις προκλήσεις – Η απάντηση της Αθήνας
AP Photo/Lefteris Pitarakis

«Το τελευταίο διάστημα η εχθρότητα εναντίον του Ισλάμ που κλιμακώνεται σε όλες τις χώρες με επικεφαλής την Γαλλία, είναι ένδειξη ότι η στρεβλή νοοτροπία που έχει παρασύρει την Ευρώπη σε πολλές καταστροφές στο παρελθόν, συνεχίζεται» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν

Σε δηλώσεις του ο Εμμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον Ερντογάν να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες ενάντια σε πολλούς Ευρωπαίους.

«Τι θέλουμε για να ηρεμήσουν τα πράγματα; Για να σέβεται η Τουρκία ή καλύτερα για να σέβεται ο Τούρκος πρόεδρος, την Γαλλία, τις Ευρωπαϊκή Ένωση τις αξίες της, να μην λέει ψέματα, να μην προσβάλλει, αυτό θα ήταν τέλειο. Νομίζω πως είναι το ελάχιστο. Θέλουμε ο Τούρκος πρόεδρος να σταματήσει μονομερείς ενέργειες ενάντια σε πολλούς Ευρωπαίους», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πάντως οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα κι έχουν ετοιμαστεί για μακρά περίοδο προκλήσεων της Τουρκίας με τις διαρκείς παρατάσεις των παράνομων Navtex για το Oruc Reis.

Πηγή ΕΡΤ, ρεπορτάζ Γ. Σιδέρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος