Μαξίμου: Θεμέλιο για την βελτίωση του κλίματος η συμφωνία Αθήνας-Άγκυρας να πέσουν οι τόνοι

Για τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας ενημέρωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τους πολιτικούς αρχηγούς. Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι οι διαφωνίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν επιλύθηκαν μεν, ωστόσο προτάσσει τη συμφωνία Αθήνας-Άγκυρας να πέσουν οι τόνοι, που αποτελεί θεμέλιο για την ουσιαστική βελτίωση του κλίματος.

Με τις συνομιλίες που είχε με τους Δημήτρη Κουτσούμπα, Κυριάκο Βελόπουλο και Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τον κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τους οποίους και ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός τίμησε στο απόλυτο τις θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας. Δε συζητάμε τίποτα από τις τουρκικές αιτιάσεις. Η διαφορά μας είναι η διευθέτηση θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Είχαν προηγηθεί, το απόγευμα της Δευτέρας, οι συνομιλίες με τους Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη, τη στιγμή που η Αθήνα επισημαίνει ότι στο τετ α τετ της Κωνσταντινούπολης έγινε ένα πρώτο θετικό βήμα για την βελτίωση του κλίματος των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε και να περιμένουμε το καλύτερο αλλά πρέπει οι προσδοκίες μας να είναι ρεαλιστικές και μετρημένες γιατί γνωρίζουμε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν έχουν γραμμική εξέλιξη. Δεν είναι ένα σπριντ, είναι ένας Μαραθώνιος” τόνισε η Αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Είναι η ώρα η Ελλάδα να αναλάβει πρωτοβουλίες τώρα που είναι ανοιχτή και η συζήτηση για την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας. Πρέπει να θέσουμε ως προαπαιτούμενο ότι για να προχωρήσει πρέπει να υπάρξει δέσμευση από τουρκικής πλευράς πως θα συζητήσει την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στη βάση του διεθνούς δικαίου με ορίζοντα τη Χάγη. Και χωρίς γκρίζες ζώνες” δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν ένα στρατηγικό λάθος. Συνομιλούν με ηγέτες όπως ο Πούτιν και ο Ερντογάν, με τον ίδιο τρόπο που συνομιλούν μεταξύ τους”, ανέφερε σε συνέντευξή του στη Lifo, ο Νίκος Ανδρουλάκης. “Μέσω του εμπάργκο όπλων, των οικονομικών πιέσεων και μιας νέας ειδικής σχέσης, πιστεύω ότι η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα του Ερντογάν” πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συνομιλία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησε διευκρινήσεις, καθώς, όπως αναφέρεται, είναι μεγάλη η ανησυχία στον ελληνικό λαό για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Ελληνική Λύση τηρεί απαρέγκλιτα τις θέσεις της για συνέπεια λόγων και έργων” τονίζει η Ελληνική Λύση.

Mια εκ των υστέρων ενημέρωση δεν βοηθά στην οικοδόμηση μιας εθνικής στρατηγικής” σημειώνει από πλευράς του το ΜέΡΑ25.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος