Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Από κοινού συμφωνία να πέσουν οι τόνοι – Τον Απρίλιο συζητήσεις για τα ΜΟΕ στην Άγκυρα

Θετικό κλίμα επικράτησε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν“, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι συμφωνήθηκε να πέσουν οι τόνοι και να γίνουν σημαντικά βήματα μεταξύ των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Μητοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν τον Απρίλιο να υπάρξει συζήτηση για τα ΜΟΕ στην Άγκυρα και αν όλα κυλήσουν ομαλά και διατηρηθούν σε ένα καλό επίπεδο οι διμερείς σχέσεις, το φθινόπωρο να πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών κατά πάσα πιθανότητα στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ απέναντι στα προβλήματα που αναδύονται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Επίσης επανέλαβαν τις θέσεις τους, για τις διμερείς σχέσεις, ωστόσο αυτή τη φορά το κλίμα ήταν καλύτερο και όπως σημειώνουν «η σημερινή συνάντηση βάζει το θεμέλιο για μια πιο ήρεμη εποχή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς συμφωνήθηκε ότι υπάρχει αμοιβαίο όφελος να πέσουν οι τόνοι και δίνεται η δυνατότητα μιας καλύτερης επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα.

Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους αμάχους από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους. Επισημάνθηκε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ιδιαίτερη ευθύνη στην αλλαγή της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήταν τα αμοιβαία και περιφερειακά οφέλη από την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και η εστίαση στη θετική ατζέντα

Παρά τις διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία με στόχο να γυρίσει νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις και δήλωσε ότι διατηρεί την πεποίθησή του για την πρόοδο σε θέματα όπως τα προβλήματα του Αιγαίου, τις μειονότητες, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η παράνομη μετανάστευσης όπως και την προώθηση των σχέσεων σε υψηλότερο επίπεδο.
Δηλώνοντας ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με έναν ειλικρινή και ειλικρινή διάλογο, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι ως δύο γειτονικές χώρες πρέπει πάντα να συνομιλούν, όχι μόνο σε περιόδους κρίσης.

Βαρθολομαίος: Η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μας γεμίζει χαρά

Την ικανοποίησή του για το καλό κλίμα που επικράτησε στο τετ α τετ των δύο ηγετών εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

«Κάθε βήμα που γίνεται για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και των δύο λαών, μάς γεμίζει από χαρά και από ικανοποίηση. Εμείς με αυτά τα αισθήματα ήρθαμε κοντά σας σε αυτό το σπίτι της Ελλάδος», διαμήνυσε.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε δώσει το παρών στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας στο Φανάρι, στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Η αποτίμηση από την Τουρκία – Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Η πρώτη αποτίμηση της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Κωνπολη την Ημέρα της ορθοδοξίας και η συνάντηση το με τον πρόεδρο Ερντογάν, αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα θετικά, αν και θα πρέπει να περιμένουμε αύριο για να δούμε εμπεριστατωμένες αναλύσεις στα τουρκικά ΜΜΕ. Όμως το γενικό πνεύμα για κατέβασμα των τόνων και για μια θετική προσέγγιση ήταν προφανές στο κείμενο της ανακοίνωσης. Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για την αλλαγή της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Αναφέρει ότι οι δυο ηγέτες επικεντρώθηκαν στα αμοιβαία και περιφερειακά οφέλη από την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και την εστίαση στη θετική ατζέντα. Παρά τις διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αναφέρει η ανακοίνωση, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις. Επίσης τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη του στόχου των10 δισ. δολαρίων στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές .
Ο Πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία με στόχο να γυρίσει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις. Και τόνισε ότι διατηρεί την πεποίθησή να σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε ανώτερο επίπεδο. Τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειλικρινή και ειλικρινή διάλογο, είπε ο Ερντογάν και οι δύο γειτονικές χώρες πρέπει πάντα να συνομιλούν, όχι μόνο σε περιόδους κρίσης.

Τα τουρκικά κανάλια πάντως αναφέρουν ότι υπάρχει επίσης επιθυμία από τους επιχειρηματίες και των δυο χωρών για περαιτέρω συνεργασίες στο εμπορικό και οικονομικό τομέα αλλά και στην ενέργεια.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιζτή, Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος