«Οι Κασσάνδρες, οι οποίες εδώ και ημέρες προέβλεπαν ότι δεν θα υπάρξει ευθυγράμμιση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της κυβέρνησης με την απόφαση του Αρείου Πάγου, διαψεύδονται κατηγορηματικά. Με πάταγο σκάνε όλα τα σενάρια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ταυτόχρονα πηγαίνουμε και ακόμα παραπέρα» τόνισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Δημήτρης Μαρκόπουλος σε συνέντευξή του στο ΕΡΤnews Radio 105,8 και στον Βασίλη Αδαμόπουλο, σε σχέση με την εξέλιξη της ρύθμισης που αφορά στους δανειολήπτες που υπάγονται στον νόμο Κατσέλη.
«Συγκεκριμένα, πρόκειται για καθολική εφαρμογή της απόφασης του Αρείου Πάγου αναδρομική ελάφρυνση για τους δανειολήπτες, μικρότερες δόσεις τις οποίες θα τις δουν στις τσέπες τους οι ελληνικές οικογένειες, μικρότερη επιβάρυνση και ταχύτερη αποπληρωμή.
Είναι ένας δίκαιος επιμερισμός του κόστους μεταξύ των τραπεζών, οι οποίες θα κληθούν να πληρώσουν, παρά όσους λένε ότι η κυβέρνηση αυτή δεν φέρνει τέτοιου είδους ρυθμίσεις, αλλά και του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, να ξεκαθαρίσουμε ότι πλέον οι τόκοι θα υπολογίζονται επί μηνιαίας βάσης με τις μηνιαίες δόσεις και όχι επί του συνολικού ποσού της οφειλής. Πρόκειται ουσιαστικά για τους δανειολήπτες για τις ενεργές ρυθμίσεις του νόμου 3869 του 2010 και ουσιαστικά θα οδηγηθούμε με μία αποσαφήνιση, όπως έχουμε ξεκαθαρίσει, σε ουσιαστική και άμεση μετρήσιμη μείωση της μηνιαίας επιβάρυνσης των οφειλετών.
Παράλληλα, η διάταξη προβλέπει αναδρομική αναγνώριση για τα υπερβάλλοντα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί από συνεπείς δανειολήπτες με ενεργές ρυθμίσεις. Τα ποσά αυτά, τα οποία έχουν ήδη δοθεί, αναγνωρίζονται, είναι πολύ σημαντικό, ως ήδη καταβληθέν κεφάλαιο, μειώνοντας το υπόλοιπο της οφειλής και περιορίζοντας αντίστοιχα και τον αριθμό των δόσεων που απομένουν έως την πλήρη αποπληρωμή.
Για παράδειγμα, ένα δάνειο, ας πούμε 144.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή, ο δανειολήπτης πληρώνει πάνω από 700 ευρώ, 730 ευρώ. Εδώ τώρα, λοιπόν, θα πέσει η δόση, θα πάει στα 480. Δηλαδή θα υπάρξει ένα όφελος 250 ευρώ. Και όλα αυτά με δόσεις, οι οποίες από πάνω από 260-270 δόσεις, θα πέσουν και στον αριθμό των δόσεων, μπορεί να γίνουν 255, για παράδειγμα. Δηλαδή, ουσιαστικά για να δώσω και ένα μήνυμα, όχι μόνο ευθυγραμμίζονται με την απόφαση του Αρείου Πάγου, αλλά και με την αναδρομική αναγνώριση ότι τα ποσά αυτά, τα οποία έχουν ήδη δοθεί, αναγνωρίζονται ως ήδη καταβληθέν κεφάλαιο και μειώνουν τις υπόλοιπες οφειλές και περιορίζουν και τις δόσεις.
Πρόκειται για μια δανειακή κοσμογονία, για δράση η οποία θα ανακουφίσει και για την οποία, μάλιστα περιμένουμε να ακούσουμε πώς θα τοποθετηθεί μια αντιπολίτευση, η οποία διέγνωσε μάλιστα και μέχρι και χθες ακούγαμε ότι, δεν θα εφαρμοστεί η απόφαση του Αρείου Πάγου αλλά και που την πηγαίνουμε και παρακάτω. Έχει μεγάλη σημασία. Άρα, οι πολίτες έμπρακτα βλέπουν να βοηθούνται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκόπουλος.
Ερωτηθείς για την κριτική που ακούστηκε από την πλευρά του κ. Σαμαρά, ο οποίος έκανε λόγο για επιλεκτική αποκατάσταση της νομιμότητας, ο κ. Μαρκόπουλος είπε «εγώ αυτό το οποίο βλέπω είναι, κατ’ αρχάς δεν είναι μόνο εφαρμογή της απόφασης του Αρείου Πάγου. Πηγαίνουμε παραπέρα και μάλιστα στον νόμο Πιερρακάκη, γιατί φέρνουμε και θα τα συζητήσουμε και αύριο στην Ολομέλεια, όπως και σήμερα, σε λίγο στην αρμόδια επιτροπή, φέρνουμε οκτώ ρυθμίσεις για το χρέος, παράλληλα με τη ρύθμιση την οποία προαναφέραμε.
Εδώ λοιπόν, σε αυτόν το νόμο Πιερρακάκη πηγαίνουμε παρακάτω. Δεν είναι δηλαδή μία μόνο ευθυγράμμιση με την απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία είναι όντως πλήρης, καθολική και ενιαία. Πηγαίνουμε και στην αναδρομική αναγνώριση για τα υπερβάλλοντα ποσά τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί. Επομένως, μην πηγαίνουμε σε μικρόψυχες αντιμετωπίσεις σε ό, τι αφορά μία πολύ σημαντική, τη χαρακτήρισα κοσμογονική σε ό,τι αφορά τα δάνεια αντιμετώπιση. Από εκεί και πέρα κατανοώ ότι κάποιοι ήθελαν να φτιάξουν για να στήσουν ένα αφήγημα. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μία μέρα νίκης για τους δανειολήπτες. Μία μέρα επιτυχούς αντιμετώπισης της κυβέρνησης, η οποία δείχνει κοινωνικό πρόσημο και δείχνει την αντίληψη που έχει για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας».
«Ουσιαστικά μιλάμε για άμεσες εφαρμογές» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Μαρκόπουλος, σημειώνοντας ότι αύριο η ρύθμιση τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος