Βορίδης στην ΕΡΤ: Οι 70 ημέρες που κρίνουν την ημερομηνία των εκλογών

Array

Για το πόσο σύντομα θα γίνουν οι εκλογές μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, στην εκπομπή «Επτά» στο ERTNEWS.GR.

«Είμαστε στο τελευταίο εξάμηνο τις κυβερνητικής θητείας» είπε και συνέχισε λέγοντας ότι αυτές οι εκλογές έχουν το χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας της απλής αναλογικής και των αντίστοιχων τοποθετήσεων που έχουν κάνει οι πολιτικές δυνάμεις σφοδρώς πιθανολογείται ότι οι πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε Βουλή η οποία μπορεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση».

Είπε ακόμα ότι «Επιθυμία της ΝΔ είναι να δημιουργήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση» και συνέχισε: «Στις πρώτες εκλογές πιθανολογώ σφοδρώς ότι δεν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα πρέπει να πάμε σε δεύτερες. Αυτός ο συνδυασμός μάς δημιουργεί έναν εκλογικό κύκλο μεγαλύτερο από συνήθως. Ενώ ο εκλογικός κύκλος είναι κατ’ ελάχιστον 21 μέρες και μέγιστο 30 μέρες, τώρα πρέπει να το κάνουμε επί 2, συν όσος χρόνος χρειάζεται για να εξαντληθούν οι διερευνητικές εντολές κατά το Σύνταγμα. Επίσης πρέπει να συγκροτηθεί η Βουλή, πρέπει να εκλέξει πρόεδρο και αντιπροέδρους και μετά να αποφασιστεί η διάλυση της Βουλής. Με αυτά τα δεδομένα έχουμε ένα χρονικό διάστημα, που όσο πιεσμένο και να είναι, θέλει 50, 60,70 μέρες» είπε ο κ. Βορίδης. «Αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τον σχεδιασμό για τις εκλογές. Πότε να τις κάνουμε; Δεν είναι ότι θέλουμε 20 μέρες. Είναι ότι θέλουμε κάτι πολύ περισσότερο. Αυτό νομίζω είναι που είπε κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι στην πραγματικότητα μιλάμε για την άνοιξη» είπε για να καταλήξει ότι το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Μάιο θα είναι αυτό το δίμηνο.

Όσο για το αν θα γίνουν οι εκλογές με την παλιά ή με τη νέα απογραφή, είπε ότι, «από τη στιγμή που μιλάμε γι αυτό το χρονικό διάστημα, εκ του Συντάγματος είμαστε υποχρεωμένοι, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι υποχρεωμένο να εκδώσει προεδρικό διάταγμα ανακατανομής των εδρών των εκλογικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας απογραφής».

Για το ράλι των επιτοκίων και τις τράπεζες

Για το θέμα που έχει προκύψει με τις τράπεζες και τα επιτόκια μίλησε στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών εξηγώντας την κατάσταση ποτ επικρατεί.

«Ο πληθωρισμός έχει σειρά αιτιών. Ένα αίτιο για την ύπαρξη του πληθωρισμού είναι προφανώς η ενεργειακή κρίση, η οποία έχει οδηγήσει σε ανατιμήσεις. Όμως ένα δεύτερο αίτιο είναι ότι έχουμε στην πραγματικότητα μία μεταφορά της συνέπειας της κυκλοφορίας τεράστιων ποσοτήτων χρήματος κατά τη διάρκεια του κορονοϊού, καθώς ανοίγει οικονομία μετά τον κορονοϊό και κυκλοφορεί. Αυτές οι πολύ μεγάλες ποσότητες χρήματος έχουν δημιουργήσει μια υπερθέρμανση, η οποία υπερθέρμανση ουσιαστικά οδηγεί σε ανατιμήσεις. Τι κάνουν παντού στον κόσμο; Φαντάζομαι ότι έχει ενημερωθεί η κυρία Αχτσιόγλου και ο ΣΥΡΙΖΑ γι αυτό. Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια χορηγήσεων γιατί αυξάνουν τα επιτόκια χορηγήσεων προκειμένου να μην υπάρχει εύκολη πια πρόσβαση στις επιχειρήσεις σε φτηνό χρήμα. Ακριβαίνουν το χρήμα, ακριβαίνουν η κυκλοφορία του χρήματος. Γιατί το κάνουν αυτό; Για να κυκλοφορεί το χρήμα πιο δύσκολα; Και επειδή κυκλοφορεί το χρήμα πιο δύσκολα, άρα είναι πιο δύσκολο ως οργανισμός να υπάρχει μια επιβράδυνση της οικονομίας» εξήγησε και συνέχισε:

«Εδώ λοιπόν κανείς θα περίμενε το εξής ότι θα υπάρχει και μια παράλληλη κίνηση από την πλευρά των επιτοκίων καταθέσεων. Δηλαδή, από τη στιγμή που αυξάνεις τα επιτόκια χορηγήσεων, έχεις ένα ζήτημα ότι θα έπρεπε κανονικά να αυξηθούν και τα επιτόκια καταθέσεων. Επίσης αυτό είναι ταγμένο αν μου επιτρέπεται κανονικά μέσα σε αυτή τη στρατηγική. Γιατί; Γιατί αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων καθιστούν πιο θελκτικές και καλή, έχοντας έχουσες καλύτερες αποδόσεις τις τραπεζικές καταθέσεις. Άρα συγκεντρώνουν χρήμα στην τράπεζα, άρα αποσύρουν χρήμα από την αγορά βάζοντάς το στις καταθέσεις. Οπότε με αυτό τον τρόπο περαιτέρω επιβράδυνση της κυκλοφορίας για να επιτύχεις ακριβώς αυτή τη λεγόμενη συσταλτική επιλογή στην οικονομία, οπότε με αυτό τον τρόπο λογαριάζεις να τιθασεύσεις τον πληθωρισμό. Στην Ελλάδα αυτό δεν έχει συμβεί. Η αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων και του τραπεζικού δανεισμού και του κόστους τραπεζικού δανεισμού δεν έχει συνοδευτεί από μια αύξηση των καταθετικών επιτοκίων. Τα καταθετικά επιτόκια παραμένουν περίπου στο μηδέν και έχουμε μια σημαντική αύξηση του κόστους του τραπεζικού δανεισμού».

«Αυτό δημιουργεί δύο ζητήματα. Εδώ αφενός δημιουργεί ζητήματα πολύ υψηλής κερδοφορίας των τραπεζών, άρα θα μπορούσε κάποιος να πει ότι καλώς κάνουν κέρδη οι τράπεζες, ας λειτουργήσει ανταγωνισμός και θα δούμε πώς θα πάει. Όμως υπάρχει μια άμεση επίπτωση που ενδιαφέρει εδώ την κυβέρνηση και την ενδιαφέρει κατά προτεραιότητα ότι: Αυτή η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων επηρεάζει ενήμερα δάνεια. Το τονίζω εδώ δεν μιλάμε για κόκκινα δάνεια, μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι πληρώνουν κανονικά, μόνο που πλέον οι δόσεις που πρέπει να πληρώνουν εξαιτίας αυτής της αύξησης αλλάζουν, μεγαλώνουν και μεγαλώνουν πολύ».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Ήρθε ο υπουργός των Οικονομικών, ο οποίος τους είπε “Κοιτάξτε, δεν μπορεί να γίνονται όλα ταυτοχρόνως. Και να αυξάνεται τα καταθετικά επιτόκια και να μην παίρνετε καμία μέριμνα για το πώς θα αντιμετωπιστούν αυτές οι αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων, ειδικώς από πιο ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία ούτως ή άλλως πιέζονται και δυσκολεύονται και επομένως θέλουμε να ακούσουμε κάτι από εσάς προκειμένου να υπάρξει αντιμετώπιση αυτού και να μην προχωράμε με γρηγορότερους ρυθμούς σε εξωδικαστικές ρυθμίσεις εξωδικαστικούς συμβιβασμούς και σε ζητήματα για δάνεια τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση και να μην μειώνεται το κόστος των τραπεζικών εργασιών, γιατί κι αυτό επιβαρύνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων και συμβάλλει και στην αύξηση του πληθωρισμού και ταυτόχρονα να φτιάχνετε υπερκέρδη”».

Πηγή: «Επτά» – ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος